Λευτέρης Ιωαννίδης: 31,5 εκ. στη διάθεση των ενεργειακών περιοχών από το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για το 2018- Όραμα για τον τόπο, τεκμηριωμένη διεκδίκηση, συγκεκριμένα αποτελέσματα

2 Min Read

31, 5 εκ ευρώ είναι το πόσο που τίθεται στη διάθεση των ενεργειακών Δήμων, μετά τη σημερινή ενεργοποίηση από το Πράσινο Ταμείο (ΑΔΑ: 9ΣΑ746Ψ844-2ΟΜ), του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης με την έγκριση του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Π.Ε Αρκαδίας. Το ποσό αφορά το 2018 ενώ αντίστοιχη κατανομή θα πρέπει να γίνει και για το 2019.

Το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που χρηματοδοτείται από τα έσοδα των πλειστηριασμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, είναι το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που αναλάβαμε το 2016 και τελικά υιοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, τον Απρίλιο του 2019 εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ ενώ τον Φεβρουάριο του 2020 επιβεβαιώθηκε και από τη σημερινή κυβέρνηση.

Μια πρωτοβουλία που υιοθέτησαν και διεκδικήσαμε από κοινού οι Δήμαρχοι των Ενεργειακών Δήμων (Εορδαία, Φλώρινα, Αμύνταιο, Μεγαλόπολη) αλλά και η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.
Στόχος του αιτήματος μας, οι συγκεκριμένοι πόροι να χρηματοδοτήσουν έργα και δράσεις για την προσαρμογή της περιοχής στην μεταλιγνιτική εποχή.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και περήφανος που οι κόποι και οι προσπάθειες μας έφεραν συγκεκριμένο πλέον αποτέλεσμα και ελπίζω τα χρήματα του ταμείου να αποδώσουν τα μέγιστα για την περιοχή.

Παραμένει η διεκδίκηση της σαφούς δέσμευσης για επέκταση της χρηματοδότησης του Ταμείου και μετά το 2020.

Η περιοχή μας βρίσκεται μπροστά στην ταχεία και βίαιη πλέον απολιγνιτοποίηση και τα περισσότερα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης είναι αυτά που δρομολογήθηκαν την περίοδο 2015 – 2019, υπό διαφορετικές συνθήκες.
Οι μάχες είναι μπροστά μας.

Μοιραστείτε την είδηση