Λογική και συναίσθημα

1 Min Read

Την επικράτηση του συναισθήματος έναντι της λογικής επιβεβαίωσε λίγες μέρες πριν η μεγάλη έρευνα του media lab του MIT για τις ψευδείς ειδήσεις, καταλήγοντας ότι τα bots (προγράμματα που εκτελούν αυτοματοποιημένες εργασίες μέσω διαδικτύου) δεν ευθύνονται τόσο για τη σταθερή επικράτηση των ψευδών ειδήσεων, όσο οι προσωπικές μας επιλογές που ευνοούν το συναίσθημα.
Στον ψηφιακό κόσμο, γράφει η τεχνο-κοινωνιολόγος Zeynep Tufekci σε άρθρο της στους New York Times, οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μαθαίνουν να κατανοούν σιγά-σιγά την ανθρώπινη συμπεριφορά και να κάνουν τις ανάλογες προτάσεις.
Είτε, λοιπόν, λόγω της κακόβουλης χρήσης των προσωπικών μας δεδομένων, είτε εξαιτίας των αλγορίθμων της τεχνητής νοημοσύνης, το σίγουρο είναι ότι είμαστε εκτεθειμένοι. Και πιθανόν ματαιοπονούμε προσπαθώντας να αλλάξουμε τις μηχανές ή να επενδύσουμε στις αγαθές προθέσεις όσων βρίσκονται πίσω από αυτές. Εκεί που πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειές μας είναι στο να  εκπαιδευτεί το κοινό  να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται, να εντρυφήσει στην παιδεία στα μέσα (media literacy) και να αντιληφθεί ότι οι δικές του επιλογές είναι αυτές που θα του προσφέρουν καλύτερη ενημέρωση και κυρίως προστασία από την κακόβουλη χρήση των προσωπικών του δεδομένων.

Ιωάννα
[email protected]

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση