Λοιδορία είναι η μη παραίτηση Κέφαλου λέει ο υπεύθυνος πολιτισμού της Κοινότητας Κοζάνης Στέλιος Χλιαράς

6 Min Read

Βαθαίνει η κόντρα μεταξύ Νίκου Κέφαλου και Στέλιου Χλιαρά, με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση της Κοινότητας Κοζάνης, της οποίας υπεύθυνος για τα πολιτιστικά είναι ο τελευταίος και την απάντηση που δόθηκε από τον πρώτο στη συνέντευξη τύπου για την πρεμιέρα του «Group Therapy».

Με προσωπική, αυτή τη φορά, δημόσια επιστολή του, αλλά και σε πολύ προσωπικό τόνο, ο Στέλιος Χλιαράς ασκεί δριμεία κριτική στα πεπραγμένα της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ και απαντά στα σχετικά με τους χαρακτηρισμούς του για την παράσταση.

Για τον καλλιτεχνικό διευθυντή

«Η ερώτηση που σου έγινε από δημοσιογράφο στη συνέντευξη τύπου ήταν για το αν θα παραιτηθείς. Αν θα παραιτηθείς επιτέλους. Ως απάντηση επέλεξες να πεις κάτι εντελώς άσχετο, να μην απαντήσεις δηλαδή, και να αποπροσανατολίσεις τη συζήτηση, απομονώνοντας εκ του πονηρού μια φράση από την εισήγησή μου στο Συμβούλιο της Κοινότητας Κοζάνης που έλεγε ότι: η διοίκηση που τελείται υπό την προεδρία σου, “είναι υπεύθυνη για το ανύπαρκτο καλλιτεχνικό έργο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ολόκληρο τον χειμώνα και το φετινό καλοκαίρι, καθώς δεν μπορεί μια -πολύ κατώτερη των περιστάσεων και του κύρους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης- καλοκαιρινή παραγωγή να αποτελεί άλλοθι καλλιτεχνικού έργου” αναφέρει ο κ. Χλιαράς.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης συνεχίζει, τονίζοντας «ας δεχθώ λοιπόν ότι από ολόκληρο το κείμενο που έστειλε η Κοινότητα Κοζάνης προς τον Δήμαρχο, εσύ κρατάς αυτή τη φράση, γιατί αυτή σε ενόχλησε περισσότερο, και κυρίως γιατί δεν σε συμφέρει να εστιάσεις στο υπόλοιπο κείμενο, στο οποίο θεσμικά (και) η Κοινότητα της Κοζάνης, μιλά για όσα παραβατικά πράττει το Δ.Σ. στο οποίο προεδρεύεις, καλώντας τον Δήμαρχο να το εξυγιάνει άμεσα, καθώς εσείς δεν παραιτείστε από μόνοι σας. Αρχικά θα σου απαντήσω: μάθε να διαβάζεις Νίκο. Μάθε να διαβάζεις ελληνικά. Γιατί αν δεν ξέρεις να διαβάζεις πρέπει έτσι κι αλλιώς να παραιτηθείς από τη θέση που κατέχεις, αν ξέρεις και κάνεις ότι δεν ξέρεις, τότε πρέπει να παραιτηθείς δύο φορές.  Θυμίζω ότι στα ελληνικά σου απάντησε και ο υφυπουργός Πολιτισμού την πρώτη φορά, ότι “η ψηφοφορία για ανάδειξη Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης στερείται ΠΛΗΡΩΣ αιτιολογίας”. “Πλήρως” έγραψε, όχι “πλήρους”, όπως επέλεξες να πιστεύεις. Ούτε έξτρα χαρτιά σου ζήτησε, ούτε καμιά άλλη εξήγηση. Ήταν σαφής η απάντηση. Αλλά εσύ προτίμησες να χαθεί κι άλλος χρόνος, εξαπατώντας ακόμα και τον Δήμαρχο που δήλωνε σε συνεντεύξεις ότι ο υφυπουργός ζήτησε διευκρινήσεις και τεκμηρίωση… Τίποτα δε ζήτησε. Είπε ξεκάθαρα “όχι” στην πρόσληψη ενός ανθρώπου που δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα της προκήρυξης για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή».

Για τα όσα είπε για την παράσταση «Group Therapy»

«Είπαμε ότι η καλοκαιρινή παραγωγή δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι καλλιτεχνικού έργου! Και ξέρεις γιατί το είπαμε Νίκο; Γιατί στις 16/6/2022 που συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για να συζητήσει τη δεύτερη απορριπτική απόφαση του Υπουργείου, αντί να κατατεθούν οι  παραιτήσεις σας για αυτό το φιάσκο, ειπώθηκε μέσα στη συνεδρίαση ότι ένα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς Καλλιτεχνικό Διευθυντή, αρκεί να εισηγείται ο πρόεδρος! Ναι, φυσικά μπορεί, αλλά κατ’ ανάγκη, και για μικρό χρονικό διάστημα. Στη συνεδρίαση αναφέρθηκε μάλιστα ως παράδειγμα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής που διοικεί χρόνια ο πρόεδρός του! Δηλαδή αντί να έχουμε ως φάρο τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που λειτουργούν πρότυπα, έχουμε ως παράδειγμα τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που υπολειτουργούν» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιστολή που επισημαίνει ότι αυτό που συμβαίνει στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης δεν έχει προηγούμενο ιστορικά.

«Είτε σου αρέσει, είτε όχι λοιπόν, το γεγονός είναι ότι υπάρχει μια παραγωγή από τον Γενάρη μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2022, δε λέγεται σε καμία περίπτωση καλλιτεχνικό έργο ενός ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ούτε εξυπηρετεί τον ιδρυτικό σκοπό του, ούτε είναι ανταποδοτικό στα όσα πληρώνουν οι πολίτες για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.!» γράφει ο κ. Χλιαράς, σχολιάζοντας μάλιστα και το γεγονός ότι δεν συμμετέχει κανένας συντελεστής από την Κοζάνη.

Τέλος, ο Στέλιος Χλιαράς απευθύνεται και στον Λευτέρη Πλασκοβίτη, αναφέροντας «ακριβώς επειδή σας ξέρω κ. Πλασκοβίτη, σας προκαλώ να δείξουμε τις κομματικές μας ταυτότητες. Γιατί τη δική μου κομματική ταυτότητα δε θα τη βρείτε πουθενά, επειδή απλά δεν υπάρχει. Μέχρι σήμερα υπήρξα ανένταχτος κ. Πλασκοβίτη, σε αντίθεση με εσάς που υπήρξατε υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, μέλος Τομέα Πολιτισμού ΠΑΣΟΚ, κ.α. Τίποτα το κομματικό λοιπόν δεν υπάρχει, εκτός αν πιστεύετε ότι οι 20 και πλέον επαγγελματίες καλλιτέχνες της πόλης που όλο αυτό το διάστημα λέμε την αλήθεια μιλάμε κομματικά. Εκτός αν πιστεύετε ότι κομματικά απάντησε και το Υπουργείο».

Η επιστολή Χλιαρά καταλήγει πως λοιδορία είναι η μη παραίτηση του Ν. Κέφαλου και  μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Μοιραστείτε την είδηση