Λύσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

6 Min Read

Ποιες προτάσεις «έπεσαν στο τραπέζι» σε εκδήλωση του ΕΒΕ Κοζάνης

Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για την μείωση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις, έκανε το ΕΒΕ Κοζάνης το απόγευμα της Τετάρτης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ομιλητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα και παρουσίασαν λύσεις, όπως η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις επιχειρήσεις και οι μέθοδοι εξοικονόμησης που μπορούν να μειώσουν σημαντικά, το ενεργειακό κόστος μιας επιχείρησης.

Λουκάς Καραγιαννάκης, λέκτορας εφαρμογών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

«Το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων που έχει να κάνει με την ενέργεια ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένα μείζον πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, πόσο μάλλον την σημερινή εποχή, οπότε αυτό αποτελεί μια αξιέπαινη πρωτοβουλία επιμελητηρίου Κοζάνης και νομίζω ότι θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να εξοικονομήσουν χρήματα για τις επιχειρήσεις τους» τόνισε ο Λουκάς Καραγιαννάκης, λέκτορας εφαρμογών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Υπάτιος Μωυσιάδης, λέκτορας στο City University of London και στο ESCP Business School of Paris

Ο Υπάτιος Μωυσιάδης, λέκτορας στο City University of London και στο ESCP Business School of Paris, ανέφερε πως η παραγωγή ενέργειας σε μια επιχείρηση έχει πέντε άξονες, στα εμπορικά και βιομηχανικά συστήματα. «Κάποιες καλές πρακτικές είναι οι συνεταιρισμοί αγοράς ρεύματος, οι οποίοι γίνονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό μεταξύ εταιριών για να μειώσουμε φυσικά το κόστος αγοράς κιλοβατώρας μέσω χονδρικής αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας» τόνισε ο ίδιος, ενώ συνέχισε αναφέροντας τα διμερή συμβόλαια, αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα για το πως μια επιχείρηση εγκαθιστώντας ένα σύστημα μπορεί να μειώσει πρακτικά το κόστος, πότε ακριβώς θα γίνει η απόσβεση, τι κερδίζουν γενικά τι μπορούν να κερδίσουν σαν επιχείρηση όχι μόνο από το κόστος αλλά από πλευράς ESG κριτηρίων κτλ.

Δημήτρης Κοεμτζόπουλος, οικονομολόγος και Πρόεδρος του ΟΕΕ/ΤΔΜ

Για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν και δίνουν τη δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης στις επιχειρήσεις μίλησε ο Δημήτρης Κοεμτζόπουλος, οικονομολόγος και Πρόεδρος του ΟΕΕ/ΤΔΜ. «Εμείς σαν οικονομολόγοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ανάπτυξη της οικονομίας και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου προέρχεται μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία και για αυτό είμαστε πάντα πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε όλες τις εκδηλώσεις των επαγγελματικών επιμελητηρίων» υπογράμμισε.

Μια ευκαιρία για συζήτηση, ενημέρωση και κουβέντα για ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που ταλανίζουν την επιχειρηματική σκηνή και το μέσο νοικοκυριό, χαρακτήρισε την εκδήλωση ο Γιάννης Μητλιάγκας, Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης, τονίζοντας πως έννοιες όπως η αυτάρκεια, η αυτονομία και η ανταγωνιστικότητα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία την περίοδο που διανύουμε όπου βλέπουμε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Μια κρίση η οποία ήρθε για να μείνει για αρκετό καιρό, σύμφωνα με τον κ. Μητλιάγκα. «Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις οφείλουν να διαμορφώσουν εκείνες τις λύσεις και τις αλλαγές στο εσωτερικό τους ώστε να μπορέσουν να ενσωματώσουν νέες τεχνολογικές λύσεις αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να απαντήσουν σε ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στο έλεγχο του κόστους παραγωγής» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως το θέμα αφορά
όλες τις επιχειρήσεις, από την μικρότερη επιχείρηση έως και τη μεγαλύτερη με διαφορετικές διαβαθμίσεις και πιο σύνθετες λύσεις και λειτουργίες ενώ τίθεται και το θέμα της παρουσίας των φορέων σε συλλογικά σχήματα.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόταση του για μια ενεργειακή κοινότητα συμψηφισμού του κόστους για τις επιχειρήσεις η οποία πλέον βρίσκεται στα σκαριά αλλά σε πρώιμο στάδιο, καθώς έχει ξεκινήσει μια έντονη κουβέντα στο επίπεδο του περιφερειακού επιμελητηριακού συμβουλίου, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα είναι σε θέση να βγάλουν την είδηση για την ενεργοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας την οποία θεωρεί καθοριστική για τον τόπο. Ζητούμενο βέβαια για τον ίδιο είναι ο γεωγραφικός και ηλεκτρικό χώρος, το οποίο απαντά σε ένα δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και η διεκδίκηση του είναι συνολική, ενιαία και αυταπόδεικτη, ενώ με την έννοια του οφέλους προς τις τοπικές επιχειρήσεις είναι κάτι στο οποίο ελπίζει πως θα συνδράμουν και θα συμμετέχουν όλοι οι επιχειρηματίες της περιοχής.

«Αν βάλω δίπλα στις επιχειρήσεις και το Δήμο Κοζάνης που είναι τύπος επιχείρησης, η οποία παράγει υπηρεσίες για τον πολίτη, θα δούμε το ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν ανάλογα πράγματα με αυτά που κάνουμε εμείς για την εξοικονόμηση ενέργειας» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, αναφερόμενος στα φωτοβολταϊκά που έχουν τοποθετηθεί στις στέγες σχολείων του Δήμου και στις επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια. Ο κ. Μαλούτας, αναφέρθηκε, επίσης, στη σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ για την δημοπράτηση ενός έργου έξι MW, το οποίο καλύπτει σχεδόν όλες τις ενεργειακές ανάγκες σε δημοτικό φωτισμό, σχολεία, πλατείες, δρόμους, αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις του Δήμου. Ο Δήμαρχος Κοζάνης συνέχισε λέγοντας ότι έχουν ξεκινήσει μελέτες για ένα καινούριο έργο στο Δήμο, οκτώ MW που θα δώσει δυνατότητες για εξοικονόμηση πόρων, ενώ αναφέρθηκε στο «αγαθό» της τηλεθέρμανσης που έχουν το «πλεονέκτημα», όπως είπε ο ίδιος, να απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις της περιοχής. Τέλος, τόνισε πως οι ΑΠΕ προσφέρουν πολλές δυνατότητες στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά το προαπαιτούμενο για να συμβούν όλα αυτά είναι να βρεθεί ο απαραίτητος ηλεκτρικός χώρος για να διασυνδεθούν όλες οι δραστηριότητες με το δίκτυο.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση