Λύση φωτοβολταικών πάρκων για την τηλεθέρμανση προτείνει ο Δήμος Κοζάνης

3 Min Read

Μια νέα πρόταση «ρίχνει στο τραπέζι» ο Δήμος Κοζάνης για το μέλλον της τηλεθέρμανσης, καθώς όπως φαίνεται υπάρχουν πολύ μεγάλες επιφυλάξεις για την μονάδα ΣΗΘΥΑ δεν υπάρχει δέσμευση για την  τιμή της παραγόμενης θερμικής ενέργειας. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης πρότεινε τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ικανού να τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση Κοζάνης.

Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως θέση της νέας Δημοτικής Αρχής της Κοζάνης είναι πως η μοναδική πρόταση που μπορεί να δώσει μια αξιόπιστη, βιώσιμη, οικονομική και οριστική λύση στην τηλεθέρμανση Κοζάνης είναι να παραχωρηθεί στη ΔΕΥΑΚ, η δυνατότητα δημιουργίας δικού της φωτοβολταϊκού πάρκου, ικανού να καλύψει, με φθηνό και αποτελεσματικό τρόπο, τις όποιες ανάγκες της με ηλεκτρολέβητες, όπως και η θέρμανση των Δημοτικών Διαμερισμάτων με αντλίες θερμότητας.

 Η θέση αυτή γνωστοποιήθηκε και προς την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και παρόλο που δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη, προς το παρόν, η Δημοτική αρχή δηλώνει  αποφασισμένη να αγωνιστεί για την υλοποίηση της με κάθε δυνατό τρόπο.

Παράλληλα ο Δήμος Κοζάνης επισημαίνει πως υπάρχει ρητή δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη πως «η τηλεθέρμανση Κοζάνης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα συνεχίσει να τροφοδοτείται κανονικά από τις Μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου με θερμική ενέργεια, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία του συστήματος και να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα οι χιλιάδες των καταναλωτών της».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των χρεών των Δημοτικών Επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ, που προέρχεται για τη ΔΕΥΑ Κοζάνης από την υπερβολική τιμολόγηση της χρήσης ρύπων, σύμφωνα με το Δήμο Κοζάνης  ζητήθηκε να υπάρξει πολιτική λύση καθώς λόγω του ύψους των χρεώσεων αυτών είναι αδύνατον να γίνει διαφορετικά η αποπληρωμή τους, χωρίς πάντως να υπάρχει  συγκεκριμένη απάντηση.

Ο Γιάννης Κοκκαλιάρης υπογράμμισε  ότι «το θέμα της απρόσκοπτης και συνεχούς λειτουργίας της τηλεθέρμανσης είναι για εμάς πρώτη και βασική προτεραιότητα. Ήδη καταθέσαμε στο Υπουργείο τις απόψεις μας και θα συνεργαστούμε με όλους όσους χρειάζεται έτσι ώστε να διασφαλίσουμε πως η τηλεθέρμανση θα συνεχίσει να λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά και χωρίς προβλήματα. Ο τόπος μας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να στερηθεί αυτό το σημαντικό έργο».

Μοιραστείτε την είδηση