Μ. Σπυράκη: Περιοχές που ήταν ενεργειακά κέντρα, όπως η Δυτική Μακεδονία, θα παραμείνουν ενεργειακά κέντρα αλλά με ανανεώσιμες μορφές ενέργειας

4 Min Read

Συνέντευξη στο www.kozani.tv και στις «Θέσεις και Αντιθέσεις» έδωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Η κ. Σπυράκη μίλησε στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη για τα θέματα της ενέργειας, της μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, αλλά και τους νέους συσχετισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ποιο είναι το μέλλον της ΔΕΗ κ. Σπυράκη; Θα βγουν τα υδροηλεκτρικά προς πώληση;
Έχουμε μια νέα κυβέρνηση που ξέρει πολύ καλά το θέμα. Και ο κ. Χατζηδάκης και οι αρμόδιοι επιτελείς του γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα που έχει αφήσει ανοιχτό ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι η ΔΕΗ. Στο ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ενδιαφέρον ότι η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη αναφέρει στις προγραμματικές της δηλώσεις ότι δεν θα μείνει κανένας πίσω στο πεδίο της ενεργειακής μετάβασης και της προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή.
Σε αυτό το πεδίο, εμείς έχουμε εργαστεί, ώστε να έχουμε την ίδρυση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που θα παίρνει επιπλέον χρήματα, και θα βοηθήσει στη σταδιακή μετάβαση στην επόμενη περίοδο.
Περιοχές που ήταν ενεργειακά κέντρα, όπως η Δυτική Μακεδονία, θα παραμείνουν ενεργειακά κέντρα αλλά με ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και τα ταμεία αυτά θέλουμε να απευθύνονται στους ανθρώπους και να μη βρεθεί κανείς χωρίς δουλειά.


Ποιος είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και πόσος χρόνος θα χρειαστεί;
Όλα αυτά θέλουν χρόνο και η αντικατάσταση του λιγνίτη θέλει χρόνο. Δεν γίνεται σε χώρες με καύσιμο βάσης το λιγνίτη αυτός να αντικατασταθεί μέσα σε μια νύχτα.
Πως είδατε τους νέους συσχετισμούς;
Ο νέος χάρτης έχει να κάνει με τη δυνατότητα της ΕΕ να αυξήσει την απασχόληση. Ήδη, η απασχόληση βρίσκεται στο καλύτερο σημείο που ήταν εδώ και δέκα χρόνια. Μην κοιτάτε που δεν τα καταφέραμε στην Ελλάδα τόσο καλά. Στην υπόλοιπη ΕΕ τα πράγματα πηγαίνουν καλά. Σε σχέση με το κλίμα πρέπει να βάλουμε φιλόδοξους στόχους που θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε. Η κλιματική αλλαγή ήταν ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία που συζητούσαμε και μας απασχολεί. Οι στόχοι πρέπει να υπηρετηθούν όχι μόνο νομοθετικά, αλλά και από τη χώρα και από τις βιομηχανίας.
Πως είδατε τα αποτελέσματα των εκλογών;
Οι πολίτες επέλεξαν να δώσουν μια πολύ ισχυρή αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Η κυβέρνηση ξεκίνησε πολύ καλά και έτσι φαίνεται ότι θα συνεχίσει.

Με την Τουρκία πως βλέπετε τα πράγματα;
Η ΕΕ. έστειλε προειδοποίηση προς την Τουρκία. Για πολλούς αυτό δεν είναι αρκετό. Είναι, όμως, σοβαρό δείγμα ότι η Ε.Ε. κινείται συντεταγμένα προς αυτή την κατεύθυνση. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι Ε.Ε. είναι η πρώτη που αναγνώρισε την ΑΟΖ της Κύπρου.
Έρχεται ο κόσμος πιο κοντά στην Ευρώπη;
Η Ευρώπη πρέπει να μην προδίδει τις προσδοκίες του κόσμου και να πάψει να είναι ένας χώρος όπου νομοθετούνται πράγματα με χαμηλή εφαρμογή στην καθημερινότητα των πολιτών.

Μοιραστείτε την είδηση