Μάχη με το χρόνο για να επουλωθούν οι πληγές του Βελβεντού από τις έντονες βροχοπτώσεις- Ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου στο “Χρόνο”

5 Min Read

Μάχη με το χρόνο για να επουλωθούν οι πληγές από τη θεομηνία που έπληξε στις αρχές Αυγούστου την περιοχή του Βελβεντού δίνει ο Δήμος με τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι καταστροφές ήταν τεράστιες τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και στην παραγωγή των ροδάκινων, με την καταστροφή να είναι σχεδόν ολοκληρωτική.

- Advertisement -

Να σημειώσουμε εδώ πως είχαν προηγηθεί και οι καταστροφικές βρόχες της 6ης Ιουλίου με την κατάσταση να είναι πραγματικά δύσκολη στην περιοχή.

«Οι θεομηνίες τις 5ης Ιουλίου και αυτής μεταξύ  6 και 8 Αυγούστου του φετινού καλοκαιριού προκάλεσαν ζημίες στην  αγροτική οδοποιία του Δήμου μας,  στα εσωτερικά δίκτυα του Δήμου και στην ενδοκοινοτική οδοποιία στους οικισμούς. Η χαλαζόπτωση που έγινε προκάλεσε ζημιά στην αγροτική παραγωγή, μείναμε ουσιαστικά χωρίς ροδάκινα  καθώς  η ζημιά ήταν τεράστια και αγγίζει το  100%» ανέφερε μιλώντας στο «Χρόνο»  ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλη Στέργιου  .

Ειδικά για τους ροδακινοπαραγωγούς η καταστροφή σύμφωνα με τον κ. Στέργιου είναι απόλυτη με το Δήμο να προσπαθεί να πιέσει τον ΕΛΓΑ για τη διαδικασία των αποζημιώσεων.

«Από πλευράς Δήμου  κάναμε μια προσπάθεια με τον ΕΛΓΑ και  ήδη παίρνουν  οι καταγραφείς. Ελπίζουμε πως θα είναι δίκαιοι και αντικειμενικοί για να μπορέσει να δρομολογηθεί η αποζημίωση νωρίς, για να μπορέσουν οι αγρότες που δεν έχουν από κάπου αλλού εισοδήματα να βγάλουν τη χρονιά».

Αναφορικά με τις υποδομές το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην αγροτική οδοποιία αλλά και σε δίκτυα κοινής ωφέλειας (αποχέτευσης και ύδρευσης).

Το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε μια έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 150.000 ευρώ με τον κ. Στέργιου να εκφράζει την ικανοποίηση του.

« Ξεκινήσαμε με τις  διαδικασίες του κατεπείγοντος  και αποκαθίστανται οι βλάβες. Για δε την περιοχή του Καταφυγίου, όπου ο δρόμος έχει κοπεί επικίνδυνα ζητήσαμε να κηρυχθεί  η Κοινότητα σε έκτακτη ανάγκη  γιατί υπάρχει πρόβλημα αφενός με το  δρόμο και αφετέρου με τον κεντρικό αγωγό τον εξωτερικό αγωγός ύδρευσης του Βελβεντού που περνάει από εκεί για να κατεβάσει  νερό στο Βελβεντό. Για τον εξωτερικό αγωγό ύδρευσης είχαμε  ήδη μια έτοιμη μελέτη για να την βγάζαμε σε φυσιολογικό καιρό, όμως τώρα είναι κατεπειγον να γίνει άμεσα ώστε οι αγωγοί αυτοί να αποκατασταθούν γιατί περνάνε κάτω από τα χαλάσματα και έχουμε πάρα πολλά προβλήματα» ανέφερε ο κ. Στέργιου.

Σχετικά με την αποκατάσταση του οδικού δικτύου ετοιμάζεται μελέτη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε Κοζάνης. «Ετοιμάζεται από τη δική τους πλευρά μια μελέτη η οποία είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να γίνει και μια αντίστοιχα σοβαρή κατασκευή γιατί δεν περνούν μόνο ΙΧ από το δρόμο αλλά περνούν και φορτηγά και γενικότερα βαριά οχήματα  Αυτή λοιπόν είναι η δεύτερη μελέτη όπου ανήκει και στο πλάνο της Περιφέρειας όπου ήρθε ο ίδιος ο περιφερειάρχης το είδε και συναίνεσε και έχει κηρυχθεί η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη. Ελπίζουμε πως σύντομα θα γίνει και εκεί η αποκατάσταση αφού ολοκληρωθούν όμως οι μελέτες για να είναι ασφαλής σε όλους».

Προβλήματα όμως υπάρχουν και  στα ενδοδημοτικά δίκτυα από τους οικισμούς Αγίας Κυριακής,  Παλαιογράτσανου αλλά και Πολυφύτου.

«Για τη Αγία Κυριακή και το Παλαιογράτσανο μισθώνουμε  μηχανήματα από το έκτακτο κονδύλι,  που πήραμε για να μπορέσουν να καθαριστούν οι τάφροι  και βέβαια ένα κομμάτι του δρόμου της Αγίας Κυριακής μεγάλο  που χάλασε θα αποκατασταθεί επίσης από την Π.Ε Κοζάνης.

Τέλος ο δρόμος για το Πολύφυτο που είναι ένας παλιός εργοταξιακός δρόμος όπου το καθεστώς του είναι αμφισβητούμενο για το αν είναι της ΔΕΗ, χρειάζεται μια σοβαρή μελέτη γιατί τα τρία ρέματα που τον διαπερνούν κάθετα κατέβασαν τόσα πολλά υλικά που αφενός σημαίνει πως χρειάζονται απομάκρυνση αφετέρου δε έχουν γίνει ζημιές στο οδόστρωμα ενώ  υπάρχουν και άλλες φθορες από την πάροδο του χρόνου που ελπίζω και αυτά με μία μελέτη από την πλευρά της Περιφέρειας να αντιμετωπισθούν έγκαιρα».

 Αργυρώ Ξανθοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση