Μακάρι πράγματι vα «διδάσκονται»

3 Min Read

Μεγάλη μας τιμή που ο ΠΟΥ αποφάσισε, οι μεταλλάξεις του ιού να μην αναφέρονται πια με το όνομα της «χώρας προελεύσεως», αλλά με ένα γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Και έτσι η βρετανική μετάλλαξη έγινε «Άλφα» και η ινδική, η και πιο πρόσφατη, πήρε το όνομα «Δέλτα». Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φθάσουμε ποτέ στο … «Ωμέγα».

Για την ώρα εκείνο που κυριαρχεί, παγκοσμίως, είναι η ανησυχία επιστημόνων και κυβερνήσεων ότι επέρχεται, πολύ ενωρίτερον από όσο προβλεπόταν, το «τέταρτο κύμα» της πανδημίας. Με την χώρα μας να εμφανίζεται ιδιαιτέρως …πρόθυμη ως προς την υποδοχή του. Ιδίως σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση, όπως για παράδειγμα η Κρήτη. Κατά τούτο είναι εύλογο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την συνέντευξη του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, παραδέχεται ότι έγιναν λάθη, ως προς την έγκαιρη αντιμετώπιση του δευτέρου κύματος της πανδημίας.

Παραδέχεται πράγματι ο πρωθυπουργός ότι η κυβέρνηση άργησε να λάβει και να επεξεργασθεί ορθώς τα πρώιμα μηνύματα του περσινού Θέρους και των αρχών του Φθινοπώρου. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχουν γίνει λάθη, είπε: Θα ξαναγυρνούσα στον τρόπο που αντιμετωπίσαμε στην αρχή το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Έπρεπε να είχαμε επιβάλει περιοριστικά μέτρα στη βόρεια Ελλάδα νωρίτερα από ό,τι το κάναμε. Βλέπαμε την αρχή της τάσης. Είπαμε να περιμένουμε λίγο ακόμα να δούμε αν αυτή η τάση είχε πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Εκ των υστέρων, έπρεπε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα.

Με συμπαθάτε αλλά πρόκειται για μια ιδιαιτέρως …ξώφαλτση αυτοκριτική. Δεν πρόκειται για κάποιο λαθάκι με ασήμαντες συνέπειες. Είναι κάτι που το πλήρωσαν με την ζωή τους περί τους δώδεκα χιλιάδες συμπατριώτες μας, μέσα σε ένα εξάμηνο. Οπότε το μόνο που αξίζει να κρατήσουμε είναι η δέσμευση, η υπόσχεση, του πρωθυπουργού, ότι αυτός και οι συνεργάτες του «διδάσκονται από τα λάθη τους».

Ας ελπίσουμε ότι τώρα θα ακούσουν εγκαίρως τα μηνύματα. Διότι τα ο ήχος, από τα ρόπτρα των θυρών διαφόρων χωρών, των οποίων έχει ήδη παραβιάσει τις θύρες αυτή η επικίνδυνη μετάλλαξη, ακούγεται λίαν καθαρώς σε διεθνές επίπεδο. Όπως και ο ήχος του συναγερμού που εκπέμπει ο ΠΟΥ.

Αν πράγματι διδαχθήκατε, οι κυβερνώντες, αποδείξτε το στην πράξη. Να μη γίνουν τα «Covid free» νησιά μας …εκτροφεία της «Δέλτα».

Μοιραστείτε την είδηση