Μαρία Σπυράκη: Η δημόσια αποδοχή «κλειδί» για την επέκταση των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

2 Min Read

Την ανάγκη  εξασφάλισης δημόσιας αποδοχής και απλούστευσης των διαδικασιών για την ταχύτερη ανάπτυξη των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ, επισήμανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, κατά την ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώπιον της Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, στη συζήτηση για το νέο πλαίσιο των offshore ανανεώσιμων πηγών.

Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τις υπεράκτιες ΑΠΕ γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη, καθώς επιχειρείται η μείωση της υπέρμετρης ενεργειακής της εξάρτησης από τρίτους, τονίζοντας ότι «η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης εξελίσσεται σε υπαρξιακό ζήτημα για την Ένωση».

Για να αυξηθεί η απόδοση των εγκαταστάσεων των υπεράκτιων ΑΠΕ και να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος των 60 GW ως το 2030 και  των  340 GW έως το 2050  που θέτει η ΕΕ, θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί η ταχύτητα δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων. Οι επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη των υπεράκτιων  ΑΠΕ  ανέρχονται σε σχεδόν 800 δισ. ευρώ , τόνισε η ευρωβουλευτής .

«Η δημόσια αποδοχή και συναίνεση για τη δημιουργία των  υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα περιλαμβάνει και τη συμμετοχή τοπικών επενδυτικών σχημάτων είναι κομβικό σημείο για την επέκταση των υπεράκτιων ΑΠΕ» υποστήριξε η κ.Σπυράκη. Συγχρόνως, επισήμανε πως είναι αναγκαία η ορθή χωροθέτηση των έργων  υπεράκτιας παραγωγής και ανάπτυξης αιολικής ενέργειας  και η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου για να αναπτυχθεί η παραγωγή καθαρής ενέργειας από υπεράκτιες ΑΠΕ.

«Η επιτάχυνση της χρηματοδότησης της έρευνας και της ανάπτυξης στις καινοτόμες τεχνολογίες, όπως είναι οι πλωτές εγκαταστάσεις υπεράκτιας αιολικής, ηλιακής, κυματικής και παλιρροϊκής ενέργειας και η παραγωγή πράσινου υδρογόνου, αποτελεί βασικό πυλώνα της εξέλιξης των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών», υποστήριξε η ευρωβουλευτής, καλώντας την Κομισιόν να δράσει άμεσα και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που δημιουργεί η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία.

Μοιραστείτε την είδηση