ΜΑΒΕ : Η αλήθεια θάβεται σε ΧΥΤΑ Αμιάντου

7 Min Read

Η Περιφερειακή Αρχή  απέφυγε να δώσει καθαρή απάντηση  για το αν δρομολογεί αποφάσεις, για να έρχονται στην Περιφέρειά μας τα  Επικίνδυνα Απόβλητα και ο Αμίαντος όλης της Χώρας.

Η απάντηση της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη στην ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ μας (πατήστε εδώ για να διαβάσετε την επερώτηση), δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Από την πλευρά μας ρωτούσαμε, εάν η Περιφερειακή Αρχή συναινεί στην πρόταση που κατατέθηκε στην ΠΕΔ, από τον Δήμαρχο Σερβίων, να αποτελέσει ο χώρος της ΜΑΒΕ, χώρο ταφής Αμιάντου για όλη την Χώρα.  

Τονίζουμε ότι δεν υπάρχει  καμία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, καμία απόφαση Τοπικών Συμβουλίων, ενώ καμία ενημέρωση/ διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες δεν έχει πραγματοποιηθεί. Επίσης αν και η Περιφέρεια είναι Φορέας των έργων ανάπλασης των ΜΑΒΕ καμία ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν έγινε.

Η απάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας μας δημιούργησε έντονο προβληματισμό και μεγάλη ανησυχία για δύο κυρίως λόγους.

Πρώτον γιατί δεν απάντησε στο μείζον θέμα δημοκρατικής λειτουργίας που προκύπτει με την παράκαμψη του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Δεύτερον γιατί ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕ ΑΚΟΜΨΑ και απ΄ ότι φαίνεται καθόλου τυχαία, την απόφαση του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να καλυφθεί πίσω από τη γνωστή λογική «φταίνε οι προηγούμενοι»

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 28.11.2016 λέει ξεκάθαρα ότι θα διαχειριζόμαστε ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Επικίνδυνα Απορρίμματα,  και Αμίαντο (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά)

Ενώ λοιπόν η Αντιπεριφερειάρχης ξεκίνησε να διαβάζει «αυτούσια» όπως είπε, την απόφαση, παρέλειψε να αναγνώσει δυο γραμμές που έλεγαν «Η διάθεση των παραγόµενων στην Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας Βιομηχανικών Επικίνδυνων Αποβλήτων, προβλέπεται σε κατάλληλους προς τούτο χώρους εντός της Περιφέρειας,. …» 

Και ενώ διάβασε το σημείο της ως άνω απόφασης που έλεγε «…Τα λοιπά απόβλητα Αμιάντου ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΜΑΒΕ….» έκανε ένα περίεργο άλμα σκέψης και κατέλειξε «….Επομένως η πρόταση της ΠΕΔ δεν προτείνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ισχύει σήμερα και το οποίο το εγκρίνατε….». Όμως η πρόταση της ΠΕΔ μιλάει για τη διαχείριση του Αμιάντου ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ και ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ που ως Περιφερειακό Συμβούλιο είχαμε εγκρίνει.

 

Παραθέτουμε συνημμένα  αυτούσια και απομαγνητοφωνημένη την απάντησή της Αντιπεριφερειάρχη,  (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά) καθώς και το σχετικό βίντεο (πατήστε εδώ για το σχετικό απόσπασμα  video)

Με την απάντηση της αυτή η  Περιφερειακή Αρχή φαίνεται να αγνοεί σκόπιμα:

  • την ως άνω απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ενέκρινε τον Νοέμβριο του 2016 το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και αποφασίζει για την Διαχείριση του Αμιάντου ΜΟΝΟ της Δυτικής Μακεδονίας

και

  • την  Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Απορριμμάτων (ΕΣΔΕΑ), που επισυνάπτουμε αυτούσια (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά)  μαζί με μια συνοπτική παρουσίαση όλων των σημείων στα οποία γίνεται αναφορά για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Αμίαντο (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά)  και από τα οποία προκύπτει ότι, η Περιφέρεια θα διαχειρίζεται αποκλειστικά και μόνο τα δικά της Επικίνδυνα Απόβλητα και τον δικό της  Αμίαντο.  Σε όλες τις σχετικές αναφορές  για να χρησιμοποιηθεί η Δυτική Μακεδονία και τα ΜΑΒΕ για να θάβεται ε ο Αμίαντος όλης της Χώρας,  χρησιμοποιούνται οι όροι,   “προβλέπεται”, “δεν αποκλείεται”, “έχει προταθεί”, «δύναται» κλπ.  Αντίθετα για όποιες Περιφέρειες έχει ήδη παρθεί η σχετική απόφαση αυτό αναφέρεται ρητά.

Συμπερασματικά προκύπτει ότι το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο είχε απορρίψει κατηγορηματικά την χρήση του χώρου της πρώην ΜΑΒΕ ως χώρου ταφής Αμιάντου για όλη τη Χώρα και είχε αποφάσισε για ένα μικρό τμήμα (κύτταρο) της όλης έκτασης των ΜΑΒΕ ότι ΔΥΝΑΤΑΙ να χρησιμοποιηθεί για εναπόθεση αμιάντου προερχόμενου ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ από τη Δυτ. Μακεδονία. 

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή με την «ήξεις αφήξεις» απάντησή της, φαίνεται να ομολογεί ότι :

α) αποφάσισε, χωρίς καμία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο χώρο των ΜΑΒΕ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΟΛΗΣ της Χώρας.

β) Μετέτρεψε το «ΔΥΝΑΤΑΙ» σε ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ και φαίνεται να σχεδιάζει την ένταξη των ΜΑΒΕ στον εθνικό σχεδιασμό για τη  δημιουργία μιας νέας “τρύπας” εναπόθεσης Αμιάντου σε ένα χώρο που μόλις αποκαταστάθηκε.

δ) Ενώ οι αποφάσεις φαίνεται να έχουν παρθεί, θα παρουσιάσουν μια εικονική  διαβούλευση, εφαρμόζοντας τη γνωστή …. συνταγή της «απολιγνιτοποίησης»

Επειδή όσοι θέλουν να μετατρέψουν τα Καμβούνια σε Εθνική Χωματερή Αμιάντου, επικαλούνται την ανάπτυξη, οφείλουν  να παρουσιάσουν ένα τεκμηριωμένο σχέδιο που να αποδεικνύει τα λεγόμενά τους.

Εμείς από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι οι επιλογές για αειφόρο ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα και η ήπια τουριστική ανάπτυξη είναι το κλειδί για να μείνει ο κόσμος στην περιοχή, να εγκατασταθούν οικογένειες για να αναπτύξουν οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλο βάθος χρόνου. 

Η ΜΑΒΕ όσο λειτουργούσε έδειξε τον δρόμο της βραχυπρόθεσμης οπτικής: Η πρωτογενής παραγωγή εγκαταλείφθηκε, οι άνθρωποι πήγαν στο εργοστάσιο για να καταλήξουν-μετά το αναπόφευκτο κλείσιμο της ΜΑΒΕ- εργάτες σε όλο τον κόσμο εγκαταλείποντας τον τόπο τους.

Σήμερα η περιοχή έχει ανάγκη να αναπτύξει συνολικά το πολύτιμο φυσικό απόθεμα της στον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα. Το γεωλογικό θαύμα στα Μπουχάρια, ο Ιλαρίωνας και η ανάπλαση της περιοχής όπως προβλέπεται στη μελέτη του φράγματος, το μικρό αρδευτικό στα Καμβούνια και το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου, η μεταποίηση σε ότι παράγεται, η ενίσχυση παραγωγών και επιχειρήσεων με φθηνό χρήμα και επιχορηγήσεις προγραμμάτων, ο κάθετος Άξονας, είναι κατά την άποψη μας ένα πλέγμα έργων που θα φέρουν την ανάπτυξη. 

Η περιοχή των Σερβίων, όπως και όλη η Περιφέρεια, χρειάζεται ένα ΣΧΕΔΙΟ που θα φέρει το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται για να κινήσει την οικονομία και να κρατήσει τους ανθρώπους στον τόπο τους. 

Χριστοφορίδης Γιώργος

Περιφερειακός Σύμβουλος

Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ

Μοιραστείτε την είδηση