Μαξιμαλιστική η πρόταση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ για το νέο ίδρυμα – «Ρίχνουν το μπαλάκι» τώρα στο υπουργείο

4 Min Read

Παρουσία της ακαδημαϊκής κοινότητας της περιοχής συζητήθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, το θέμα της συνένωσης Πανεπιστημίου-ΤΕΙ.

Όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες στάθηκαν στο πόσο απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός ισχυρού εκπαιδευτικού πυλώνα στην περιοχή, τόσο για τα εκπαιδευτικά ζητήματα, όσο και για τα ζητήματα ανάπτυξης.

- Advertisement -

Μέχρι στιγμής, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις των πρυτάνεων Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Αντώνη Τουρλιδάκη και Στέργιου Γκανάτσιου αντίστοιχα, υπάρχει η πρόταση της κοινής επιτροπής που έχει σταλεί στο υπουργείο και αφορά στη λειτουργία 25 τμημάτων σε πρώτη φάση και 30 τμημάτων σε βάθος χρόνου.

Τα ιδρύματα είναι τώρα εν αναμονή της απάντησης του υπουργείου και όπως δήλωσε ο κ. Τουρλιδάκης «αισθανόμαστε την πίεση χρόνου, αλλά αναμένουμε την πλευρά του υπουργείου για να διαμορφωθεί η τελική πρόταση, το τελικό σχέδιο νόμου». Μάλιστα, όπως φαίνεται, «ρίχνουν» το μπαλάκι της ευθύνης στο υπουργείο με τον κ. Γκανάτσιο να λέει ότι «αν δεν γίνει (σσ. δεν φτάσει το σχέδιο νόμου στη Βουλή το Δεκέμβρη) δεν θα είναι δική μας η ευθύνη».

Ο αριθμός των τμημάτων που προτείνεται για το νέο ίδρυμα θα είναι ίσος ή μεγαλύτερος του αθροίσματος των τμημάτων των δύο ιδρυμάτων, καθώς όπως διαφαίνεται προκρίνεται η ποσοτική υπεροχή σε σχέση με την ποιοτική. Μάλιστα, ο κ. Γκανάτσιος ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πως «σε μια πολύ σκληρή συγχώνευση η κατάληξη θα μπορούσε να είναι στα δέκα τμήματα. Το ότι ζητούμε 25 τμήματα τώρα και 30 σε βάθος χρόνου δεν είναι κάτι που προέκυψε έτσι, αλλά με βάση τα τμήματα που λειτουργούσαν στο παρελθόν». Επίσης, οι δύο πρυτάνεις θέτουν θέματα συγκράτησης του ανθρώπινου δυναμικού και διατήρησης θέσεων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, σε δήλωσή του μετά το συμβούλιο ανέφερε πως «το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική συζήτηση, τόσο ως προς το ύφος, όσο και ως προς το περιεχόμενο για τις εξελίξεις σχετικά με το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Όλοι οι συμμετέχοντες στην συζήτηση, μοιραστήκαμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας σχετικά με τον μέλλον των ιδρυμάτων μας, αλλά συμφωνήσαμε να αγωνιστούμε από κοινού, για ένα νέο ισχυρό και βιώσιμο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, που θα προκύψει μετά την συγχώνευση των δυο ιδρυμάτων και θα είναι σημαντικός εκπαιδευτικός πυλώνας της πατρίδας μας αλλά και σημαντικό εργαλείο στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας στο μεταβατικό στάδιο που διέρχεται. Καλούμε το υπουργείο να λάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και δεσμευόμαστε ότι θα διεκδικήσουμε αυτό που αξίζει και πρέπει στην περιοχή μας που τόσα έχει προσφέρει ιστορικά στην πατρίδα μας».

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Ιωαννίδης είχε αναφερθεί στην ανάγκη να δρομολογηθούν οι εξελίξεις, καθώς «δυστυχώς ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας, αλλά εις βάρος μας. Ο κάθε ένας που συμμετέχει σε αυτό το διάλογο, από τη θέση που έχει, πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Μιλώντας για το θέμα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε πως «η περιοχή μας χρειάζεται ισχυρή παρουσία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς όπως είναι γνωστό βιώνει μια κατάσταση αποβιομηχάνισης, ύφεσης και συρρίκνωσης».

 

 

Μοιραστείτε την είδηση