Μια «μαύρη» εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο, περιέγραψε η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, μέλη της οποίας βρέθηκαν την Τετάρτη στην Κοζάνη και είχαν συνάντηση με γιατρούς των νοσοκομειακών ιδρυμάτων της περιοχής.
O “Χρόνος” ήταν εκει και σας μεταφέρει όλα όσα ειπώθηκαν.
Η Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Παύλος Παπανικολάου, είπαν πως η συνεχή υποβάθμιση του ΕΣΥ και των νοσοκομείων είναι στοχευμένη και όλες οι Κυβερνήσεις της χώρας θέλουν να κάνουν τα νοσοκομεία «δημόσια κατ’ ‘όνομα» και να «πωλούνται» οι υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες.
«Όλα τα προβλήματα στον χώρο της υγείας έχουν συγκεκριμένη αιτία και προέρχονται από την πολιτική που λέει πως η υγεία του λαού κοστίζει. Αντί για μόνιμους γιατρούς με αξιοπρεπή μισθό, η Κυβέρνηση καταργεί την πλήρη απασχόληση και καθιερώνει τους γιατρούς «Guest Star» με μπλοκάκι και κάλυψη αποσπασματικών αναγκών με ταυτόχρονη λειτουργία των ιδιωτικών τους ιατρείων» ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου. Η ίδια κάλεσε τους πολίτες της περιοχής να ενστερνιστούν τα προβλήματα του ιατρικού προσωπικού και να διεκδικήσουν προσλήψεις στα νοσοκομεία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Παύλου Παπανικολάου: «Πρόκειται για μια μεθοδευμένη αποσάθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με στόχο να περάσει ο οδοστρωτήρας της ιδιωτικοποίησης και να χαθεί ότι δημόσιο έχει απομείνει. Πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να αγωνιστούν. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας δεν είναι τσιφλίκι κανενός πολιτικού αλλά είναι ιδιοκτησία του ελληνικού λαού και πρέπει να τα περιφρουρήσει» επεσήμανε.
Αγγίζουν το 50% οι κενές οργανικές θέσεις στην Δυτική Μακεδονία
Μέχρι και οι… μισοί γιατροί λείπουν από σημαντικές θέσεις και ειδικότητες στα πέντε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών της περιοχής Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης. «Αν μιλήσουμε για το νοσοκομείο της Κοζάνης, θα δούμε πως από τις 88 οργανικές θέσεις καλύπτονται μόνο οι 42. Στο νοσοκομείο της Φλώρινας τα κενά είναι στο 50% και παρόμοια εικόνα επικρατεί παντού. Αυτό γιατί αναφέρουν οι Διοικητές αριθμούς αλλά αυτοί μπορούν να μεταφραστούν με διαφορετικό τρόπο. Όσον αφορά στις προκηρύξεις θέσεις, σταγόνα στον ωκεανό» ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης.
Ως παράδειγμα ανέφερε πως η Παιδιατρική Κλινική της Κοζάνης έχει πέντε οργανικές θέσεις και καλυμμένη είναι μόλις η μία. Στην τελευταία προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού δεν προβλέφθηκε ούτε μια θέση γιατρού. Ανέφερε ακόμη πως η Πνευμονολογική Κλινική που έχει ανακοινωθεί η λειτουργία της με ΦΕΚ από τον Οκτώβρη του 2021, δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ.
Στόχος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, είναι να αναδείξουν τα κενά και τα προβλήματα που υπάρχουν και ζητούν από τους πολίτες την στήριξή τους. «Δυστυχώς τα προβλήματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Νιώθουμε μια τεράστια απαξίωση και τα προβλήματα μας δεν εισακούονται και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα» πρόσθεσε ο Γενικός Γραμμτέας της ΕΙΔΥΜ Κωνσταντίνος Στόκκος.
Για πλήρη αποδυνάμωση των κέντρων υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας, μίλησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Κοσμάς Λιάμος. «Η μετακίνηση προσωπικού από τα κέντρα υγείας ήταν πάντα η «λύση» για ενίσχυση των νοσοκομείων. Μετακινούν γιατρούς χωρίς την θέληση τους και αποδυναμώνουν την πρωτοβάθμια φροντίδα δημιουργώντας πολλά κενά. Ας μας αφήσουν να ασκήσουμε το έργο μας» ανέφερε.
Μόνιμο πρόβλημα οι άγονοι διαγωνισμοί
Το αιώνιο πρόβλημα και των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας ήταν και είναι οι μη συμμετοχή – αποδοχή των θέσεων σε διαγωνισμούς. Κατά το παρελθόν και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έδωσε οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς για να έρθουν στην περιοχή αλλά το πρόβλημα παραμένει.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, πρόκειται για πρόβλημα που μπορεί να λυθεί αλλά καμία Κυβέρνηση δεν εφάρμοσε την πρόταση της ΟΕΝΓΕ, η οποία ζητά την επαναφορά των μισθών στο επίπεδο του 2012 και με αυξήσεις και την προκήρυξη θέσεων ανά κλινική και όχι μεμονωμένα.
«Πως ένας νέος συνάδελφος θα αναλάβει θέση στην Παιδιατρική Κλινική της Κοζάνης για παράδειγμα, η οποία δεν έχει Διευθυντή και Επιστημονικά Υπεύθυνο και άλλους γιατρούς; Θα ξέρει πως με το καλημέρα θα χρειαστεί να κάνει 15 εφημερίες το μήνα με λίγα χρήματα. Εμείς έχουμε ζητήσει από την πολιτεία για να καλυφθούν κάποια κενά, όσοι είναι επιλαχόντες να τοποθετηθούν υποχρεωτικά για ένα χρόνο σε νοσοκομεία της περιφέρειας και στη συνέχεια να διοριστούν στο νοσοκομείο που θέλουν. Ωστόσο κανείς δεν ακούει και κανείς δεν αναρωτιέται γιατί νέοι συνάδελφοι φεύγουν στο εξωτερικό κι δεν μένουν εδώ» κατέληξε η κ. Ρέτζιου.
Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr