Με αφορμή την υπόθεση “Μάξιμου Σαράφη”

2 Min Read

Ο Μαρκ Φελτ ήταν το λεγόμενο «βαθύ λαρύγγι» χάρη στο οποίο, αποκαλύφθηκε το Watergate απο τους δημοσιογράφους Woodward και Bernstein. Ο Μαρκ Φελτ ήταν το νούμερο δύο στην ιεραρχία τoυ FBI και λειτούργησε ως whistleblower, δηλαδή μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος.
Whistleblowing είναι η αποκάλυψη πληροφοριών που σχετίζονται με πράξεις διαφθοράς, παρανομίας, απάτης που διαπράτονται σε ή από οργανισμούς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα – θέτοντας σε κίνδυνο ή απειλώντας το δημόσιο συμφέρον – σε άτομα ή οντότητες που θεωρείται ότι μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά.
Αφετηρία προστασίας του whistleblower είναι η «εύλογη πεποίθηση παρανομίας», ενώ η προστασία πρέπει να παρέχεται για αποκαλύψεις που γίνονται με εύλογη πεποίθηση ότι η πληροφορία είναι αληθής κατά το χρόνο της αποκάλυψης.
«Εύλογη πεποίθηση» υπάρχει όταν ένα πρόσωπο εύλογα υποψιάζεται την παρανομία υπό το φως των διαθέσιμων αποδείξεων. Η προστασία εκτείνεται σε αυτούς που αποκαλύπτουν ανακριβείς πληροφορίες με συγγνωστή πλάνη και εξακολουθεί να ισχύει μετά την αξιολόγηση της ακρίβειας της αποκάλυψης.
Οι whistleblowers συχνά αναλαμβάνουν υψηλό προσωπικό κίνδυνο. Μπορεί να απολυθούν, να μηνυθούν, να στιγματισθούν, να συλληφθούν, να απειληθούν ή σε ακραίες περιπτώσεις να δεχτούν σωματικές επιθέσεις ή να δολοφονηθούν.
Τα παραπάνω προς διευκρίνιση του τι είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, επειδή τις τελευταίες ημέρες το θέμα συζητιέται και πάλι.

Μοιραστείτε την είδηση