Με αλαζονεία δεν χτίζουμε ένα υγιές μέλλον.Του Γιάννη Θεοφύλακτου*

4 Min Read
Ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Γιάννης Θεοφύλακτος

με αφορμή το άρθρο του Π. Κουκουλόπουλου για την απογραφή του 2021

Ας αναλογιστούμε, μέρες που είναι, ένα όχι και τόσο σπάνιο παράδειγμα (που κρύβει νουν αληθείας): σε μια οικογένεια, οι προηγούμενες γενιές δανείστηκαν πάνω από τις δυνατότητες και τα εισοδήματά τους, αγόρασαν πολλά ακίνητα (υποθηκευμένα), συγχρόνως όμως σπατάλησαν αλόγιστα σε ακριβά αυτοκίνητα, ακριβά αντικείμενα και πολυτελή ζωή κτλ.

Κάποτε όμως οι τράπεζες ζήτησαν τον λογαριασμό: κατέσχεσαν τα εξοχικά και μέρος των μισθών και των συντάξεων της οικογένειας και ετοιμάστηκαν να κατάσχουν και την α΄ κατοικία της. Τότε οι νεότερες γενιές αποφάσισαν να ‘αναλάβουν δράση’, νοικοκύρεψαν την κατάσταση, ελαχιστοποίησαν τα έξοδα και την διασκέδαση, πήγανε στο εξωτερικό για καλύτερες εργασίες, κάνανε δυο δουλειές στην Ελλάδα κτλ – και έτσι άρχισαν να αποπληρώνονται τα χρέη και οι τράπεζες σταμάτησαν τις κατασχέσεις.

Ε, λοιπόν: το θεωρείτε λογικό τώρα οι προηγούμενες γενιές αντί να ζητήσουν συγγνώμη για όσα κάνανε, να κουνάνε από πάνω και το δάκτυλο και να λένε ‘επί των ημερών μας περνούσαμε καλά, τώρα εξαιτίας των νεότερων ζούμε με στερήσεις’;

Θα περίμενε κανείς έστω μία συγγνώμη από τον κ. Κουκουλόπουλο: για την πτώχευση της χώρας, την μείωση του ΑΕΠ κατά 25% (ούτε στην Κατοχή δεν μειώθηκε τόσο), την ανεργία, το μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις, την φυγή των νέων στο εξωτερικό, τα τόσα τρανταχτά -και έως σήμερα, δυστυχώς- σκάνδαλα, τους ξένους δανειστές που κάποτε ζήτησαν τον λογαριασμό και επέβαλαν καθεστώς αυστηρής επιτήρησης.

Αντί συγγνώμης, προκαλεί και μας κουνάει το δάχτυλο! Σε ποιους; στον Αλέξη Τσίπρα και τον Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία που ξεχρέωσε τα χρέη των παλιότερων και έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και την πτώχευση και έτσι, από τον Αύγουστο του 2018, είμαστε ξανά σε μία κανονικότητα -χωρίς κατασχέσεις κατοικιών και μισθών και συντάξεων, για να θυμηθούμε και το παράδειγμά μας.

Επειδή, όμως, όντως το 2023 είναι εκλογική χρονιά, το μείζον διακύβευμα είναι να απομακρυνθεί από την εξουσία η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, η οποία:

α) καταρράκωσε την δημοκρατία με τις παρακολουθήσεις,

β) έκανε εκ νέου πάρτυ με τις απευθείας αναθέσεις,

γ) έλεγξε με πρωτοφανή τρόπο όλα τα ΜΜΕ,

δ) ταυτίστηκε με τα ‘κοράκια’ των funds κατά της α΄ λαϊκής κατοικίας,

ε) ιδιωτικοποίησε την ΔΕΗ και επιτρέπει την ασυδοσία των παρόχων ενέργειας,

στ) απέτυχε τραγικά ή δεν τήρησε καμία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της (η μεσαία τάξη υποφέρει, η εγκληματικότητα στα ύψη, η ακρίβεια αλόγιστη, το μακεδονικό αποδείχτηκε φενάκη) – και τόσα άλλα.

Το μείζον είναι να έχουμε πολιτική αλλαγή στην χώρα. Στο παρελθόν γίνανε λάθη από όλους, καλό όμως είναι αυτοί που κάνανε τα μεγαλύτερα, να επιδεικνύουν μετριοπαθέστερη στάση και λιγότερη αλαζονεία, εάν πραγματικά συμφωνούν στο μείζον διακύβευμα του 2023.

Μπροστά μας είναι το 2023 για να αποδείξει ο καθένας με την στάση του τι πραγματικά θέλει. Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και φώτιση!

 

Ο Γιάννης Θεοφύλακτος είναι δικηγόρος,

πρώην Βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ)

Μοιραστείτε την είδηση