Με ανάβαση διαμαρτυρίας στον Μπούρινο θα «γιορτάσουν» την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

2 Min Read

Με ανάβαση και πορεία διαμαρτυρίας στο όρος Μπούρινος θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος κάτοικοι της Σιάτιστας και της γύρω περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατασκευή ανεμογεννητριών στο βουνό, όπως αυτή σχεδιάζεται το επόμενο διάστημα. Η Κίνηση Πολιτών κατά των Αιολικών στο Μπούρινο και ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας, διοργανώνουν αυτή τη Δευτέρα την πρωτότυπη και συμβολική κινητοποίηση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται η κατασκευή αιολικού πάρκου στην ψηλότερη κορυφή του Μπούρινο στην θέση «Ντρισινίκος» σε ύψος 1866 μέτρων. Οι κάτοικοι της περιοχής, μιλούν για «βιασμό» του βουνού και της φύσης αφού όχι απλά θα ριχτούν τόνοι τσιμέντου για τις βάσεις των ανεμογεννητριών αλλά θα διανοιχτούν και δρόμοι μέσα στο δάσος που διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

- Advertisement -

Οι διοργανωτές απευθύνουν ευρύ κάλεσμα σε συλλογικότητες, φορείς, ορειβατικούς συλλόγους, αυτοδιοικητικούς, φυσιολάτρες, πεζοπόρους και όλους τους πολίτες, να ενώσουν τη φωνή τους και να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία, με στόχο «να παραμείνει αυτό το παγκόσμιο μνημείο της φύσης αλώβητο» όπως λένε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

«Ο Μπούρινος της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, του γεωλογικού ενδιαφέροντος, της ιστορίας, του απείρου κάλους,  έχει υψηλό συμβολισμό, είναι για εμάς, η Ακρόπολη των Αθηνών, ο Λευκός πύργος της Θεσσαλονίκης. Δεν ξεπουλιέται, δεν παραδίδεται παρά μόνο κληρονομείται από τις επόμενες γενιές  ως έχει» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Το ραντεβού για την διαμαρτυρία, έχει οριστεί για το πρωί της Δευτέρας 5 Ιουνίου στις 9 το πρωί στην Μπάρα Σιάτιστας. Από εκεί θα κατευθυνθούν στο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας και θα ακολουθήσει ανάβαση στην κορυφή με την καθοδήγηση και τη συνοδεία των μελών του Ορειβατικού Συλλόγου.

Όλγα Τουφεγγοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση