«Έχουμε κάνει περισσότερα από αυτά που μας αναλογούσαν για το White Dragon» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Πέμπτης στην Κοζάνη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος ρωτήθηκε για το αν τελικά «ζει» ή «πέθανε» το σχέδιο του Λευκού Δράκου με την τεχνολογία υδρογόνου στην περιοχή. Ο κ. Κασαπίδης είπε πως τίποτα δεν τελείωσε και πως το σχέδιο είναι σε εξέλιξη και δεν έχει αλλάξει τίποτα από τα όσα είχαν ανακοινωθεί.
«Η επόμενη φάση για το White Dragon είναι ακόμα ανοιχτή, δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, δεδομένου ότι τα ICPEI εφαρμόζονται μετά την έγκριση τους κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου που αντλούνται οι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από την εκάστοτε χώρα – μέλος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης, προσθέτοντας πως τα χρήματα αυτά θα αντληθούν από τομεακά προγράμματα πέραν των Ευρωπαϊκών και πως για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα είναι ανοικτά προς διεκδίκηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι οι διαδικασίες αξιολόγησης στο επόμενο κύμα, να γίνουν μέσα στην επόμενη χρονιά, ώστε να προχωρήσει τμηματικά αυτό το έργο.
«Είναι ένα έργο φιλόδοξο, φέρνει την τεχνολογία του πράσινου υδρογόνου στην πατρίδα μας. Η Ελλάδα συμμετέχει στον χάρτη του πράσινου
υδρογόνου χάρη στην πρωτοβουλία που είχαμε αναλάβει και έχουμε τα πρώτα εμβληματικά έργα σε επίπεδο χώρας και Δυτικής Μακεδονίας. Πλέον παίρνουμε αυτό το δρόμο με εφόδια ένα πολύ καλό και ρεαλιστικό σχέδιο και πολύ πρωτοπόρες επενδύσεις στην Περιφέρεια μας» τόνισε ο κ. Κασαπίδης.
«Από την πλευρά μας έχουμε κάνει το καθήκον μας, έχουμε κάνει περισσότερα από αυτά που μας αναλογούσαν και θα προχωρήσουμε περαιτέρω και στη μεταφορά του θεσμικού πλαισίου των χωρών όπως είναι η Κορέα, η Ιαπωνία, η Γερμανία κ.α. στα αρμόδια Υπουργεία, ούτως ώστε να διευκολύνουμε την προετοιμασία του πλαισίου αυτού στη χώρα μας. Παρακολουθώ από κοντά όλες τις εξελίξεις για το πράσινο υδρογόνο, δεν είναι μόνο ο λευκός δράκος» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στις καινοτόμες τεχνολογίες και τις επενδύσεις σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, δίνοντας την κατεύθυνση μαζί με το Πανεπιστήμιο.
Μεγάλη έμφαση δίνεται στη δημιουργία προσωρινών και μόνιμων θέσεων εργασίας, αλλά και ο επανασχεδιασμός και η τμηματική αξιολόγηση και εφαρμογή του σχεδίου. «Ο τελικός στόχος είναι μεγιστοποιήσουμε τις θέσεις εργασίας και το ιδεατό να τις φτάσουμε στις 18.000. Θα συνεχίσω να διεκδικώ το μέγιστο για την Περιφέρεια μας» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο ποιο θα είναι το «χωριό υδρογόνου», ο κ. Κασαπίδης ανέφερε πως όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά και την απόφαση θα πάρει η ΔΕΔΑ. Ο ίδιος ζήτησε να ληφθούν υπόψιν κάποιες παράμετροι που σχετίζονται με την τοπική οικονομία, αφού η κοινότητα αυτή θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και μελετητών από όλο τον κόσμο, για να μπορέσουν να δουν πως οι κάτοικοι μιας τοπικής κοινωνίας, εξασφαλίζουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην καθημερινότητά τους.
Θένια Βασιλειάδου– xronos-kozanis.gr