Με αργούς ρυθμούς η δημιουργία του φορέα διαχείρισης λιμναίων υποδομών Πολυφύτου-Στα «συρτάρια» μελέτες και χρηματοδοτήσεις ύψους 16,5 εκατομμυρίων ευρώ για Κοζάνη, Βελβεντό και Σέρβια

3 Min Read

Η δημιουργία φορέα διαχείρισης των λιμναίων υποδομών της λίμνης Πολυφύτου για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, μια υπόθεση που ταλανίζει εδώ και 30 μήνες, φαίνεται πως προχωρά έστω και με αργά βήματα. Εμπλεκόμενοι είναι οι παραλίμνιοι δήμοι Βελβεντού, Σερβίων και Κοζάνης και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία έχει την διαχείριση της λίμνης από το 2012.

Μετά την λήψη της θετικής απόφασης για την δημιουργία του φορέα από τον Δήμο Σερβίων, σειρά έχει και ο Δήμος Βελβεντού, ο οποίος φέρνει το θέμα προς ψήφιση στη συνεδρίασή του στις 16 Φεβρουαρίου. Απομένει να πράξει το ίδιο και ο Δήμος Κοζάνης και στην συνέχεια η Αντιπεριφέρεια Κοζάνης να «τρέξει» τις διαδικασίες και να υπογραφεί το «Σύμφωνο Διοίκησης» που θα επιτρέπει στους δήμους να προχωρήσουν σε έργα βελτίωσης στις περιοχές ευθύνης τους (πλωτές εξέδρες, ιχθυόσκαλες κ.α.).

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μέσω των τεχνικών υπηρεσιών της, τοποθέτησε συνολικά έξι πλωτές εξέδρες σε διαφορετικά σημεία της λίμνης, με στόχο την δημιουργία ενός λειτουργικού οικοτουριστικού δικτύου λιμένων. Ωστόσο, το δίκτυο αυτό ουσιαστικά δεν έχει λειτουργήσει ποτέ και δεν έχει την χρησιμότητα για την οποία είχε σχεδιαστεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι λιμένες αυτοί, είτε να χρειάζονται επισκευές και συντήρηση που θα αναλάβουν μέσω του φορέα οι δήμοι, είτε να χρειάζεται να αλλάξουν μέρος. Για παράδειγμα ο λιμένας στην περιοχή του Βελβεντού που βρίσκεται κοντά στο φράγμα Πολυφύτου, δεν χρησιμοποιείται γιατί λόγω του σημείου τοποθέτησής του (δίπλα ακριβώς στο φράγμα) οι πολίτες εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την επικινδυνότητά του.

Με την ολοκλήρωση του φορέα, οι τρεις δήμοι που θα συμμετέχουν, αναμένεται να μπορούν να αντλήσουν χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα και να τους δίνεται το δικαίωμα για μικρές παρεμβάσεις με την άδεια της διεύθυνσης αλιείας. Επίσης, προβλέπεται και η δημιουργία μιας λιμενικής δομής, που θα είναι αρμόδια για την ασφάλεια της λίμνης και θα επιτηρεί αν παραβιάζονται οι όροι αλιείας.

Στα συρτάρια της Αντιπεριφέρειας, υπάρχουν παλαιότερες μελέτες και προτάσεις για χρηματοδοτήσεις στον φορέα ύψους 16,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν, λόγω μεγάλης καθυστέρησης δημιουργίας του φορέα.

 

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση