Με «άρωμα».. νεολαίας το 3ο «Kozani Youth Fest»

6 Min Read

Πλούσιο το πρόγραμμα του φεστιβάλ της «Go Alive»

Γέμισε νεολαία η κεντρική πλατεία της πόλης καθώς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Go Alive σε συνεργασία με το Δήμο Κοζάνης, το ΕΒΕ Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνουν το «Kozani Youth Fest», ένα τριήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στη νεολαία. Workshops, ομιλίες και δράσεις με ποικίλη θεματολογία για όλα τα ενδιαφέροντα και όλες τις ηλικίες αλλά και κληρώσεις με σπουδαία δώρα, είναι μόνο κάποια από αυτά που υπάρχουν στο πλούσιο πρόγραμμα του Οργανισμού Νεολαίας. 

- Advertisement -
Η συνιδρύτρια της Go Alive, Μαρία Στεφανίδου

«Το Kozani Youth Fest έχει ως στόχο την προώθηση των νέων στα κοινά στα πλαίσια των ευρωεκλογών που θα διενεργηθούν σε δύο εβδομάδες αλλά και στα πλαίσια όλων των δράσεων της Go Alive η οποία προωθεί την ενδυνάμωση της νεολαίας αλλά και τη Δημοκρατία» τόνισε η συνιδρύτρια της Go Alive, Μαρία Στεφανίδου. Καθώς είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που διοργανώνεται το Kozani Youth Fest η Μαρία σημείωσε πως είναι πλέον μια από τις βασικές δραστηριότητες του οργανισμού και θεωρούν πως μπορούν να το υποστηρίξουν και τα επόμενα χρόνια. Όπως ανέφερε, έχουν λάβει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μέσω του Ιδρύματος της Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης για να το διοργανώνουν για πέντε χρόνια. «Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνουμε το φεστιβάλ με εθελοντές από το εξωτερικό αλλά θα έχουμε και τις υπόλοιπες τέσσερις χρονιές, είκοσι άτομα για ένα μήνα στην Κοζάνη, που θα συμμετέχουν στη διοργάνωση του φεστιβάλ» κατέληξε η ίδια. 

Κάποιοι από τους στόχους του «Kozani Youth Fest» είναι να ενδυναμώσει τους νέους και να προωθήσει την ανάπτυξή τους, στοχεύοντας στην απόκτηση δεξιοτήτων, την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στην Κοζάνη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. 

Ο Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, επικεφαλής της ομάδας του φεστιβάλ που είναι υπεύθυνοι για το στήσιμο του φεστιβάλ σημείωσε πως στόχος του φεστιβάλ, εν μέσω άλλων, είναι να παρακινήσει τους νέους να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές και να γίνουν πιο ενεργοί στην κοινωνία καθώς και στην πολιτική. «Έχουμε workshops ποικίλης θεματολογίας, και για τις ευρωεκλογές και για τα πολιτικά, για κοινωνικά θέματα αλλά και για θέματα ψυχικής υγείας» τόνισε ο ίδιος. 

Εν όψει και των ευρωεκλογών που πλησιάζουν το φετινό festival είναι αφιερωμένο και εστιάζει σε ευρωπαϊκά θέματα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον της νεολαίας, όπως το πως θα μπορούσαν να κάνουν πρακτική σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και να γίνουν μέρος αυτών. Ποια είναι η ιστορία της ψήφου, γιατί να ψηφίσουν και πολλά ακόμη ευρωπαϊκά θέματα που αφορούν τον κάθε ένα ξεχωριστά. 

Ελένη Καραστέργιου, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Ειρήνη Σελενίτσα

Η Ελένη Καραστέργιου, υπεύθυνη των δραστηριοτήτων στο φεστιβάλ ανέφερε πως μέσω των δραστηριοτήτων του φεστιβάλ προσπαθούν να ενδυναμώσουν την ενεργό συμμετοχή μεταξύ των νέων. «Η αλήθεια είναι πως αυτό το κομμάτι, είναι λίγο δύσκολο να επιτευχθεί στην Κοζάνη, παρόλα αυτά προσπαθούμε οι δραστηριότητες μας να είναι αρκετά διαδραστικές ώστε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να έχουμε περισσότερη συμμετοχή». Κατέληξε λέγοντας πως ενόψει των ευρωεκλογών υπάρχουν δραστηριότητες που αφορούν το πολιτικό κομμάτι των εκλογών αλλά και άλλες που είναι πιο διασκεδαστικές.  

Επιπλέον, τοπικοί και μη, φορείς θα δώσουν την ευκαιρία να μάθει η νεολαία από κοντά τη δουλειά τους, τι ακριβώς κάνουν και τι ευκαιρίες μπορούν να προσφέρουν ενώ από το «τραπέζι» δεν λείπουν η πράσινη οικονομία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η νεανική και μη, επιχειρηματικότητα.

Η υπεύθυνη της ομάδας προώθησης του «Kozani Youth Fest», Ειρήνη Σελενίτσα στάθηκε στο δικό της κομμάτι, σημειώνοντας πως μέσω των workshop θα γίνουν και αρκετές κληρώσεις με δώρα, όπως υποτροφίες και δώρα μεγαλύτερης αξίας.

Αύριο το πρωί αναμένεται να επισκεφθούν το φεστιβάλ σχολεία της περιοχής και στις 8 το βράδυ θα γίνει το μεγάλο πάρτι του φεστιβάλ με διάφορους Dj’s και κεράσματα. Το Σάββατο το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με ένα πλούσιο πρόγραμμα και στο τέλος θα γίνει η μεγάλη κλήρωση. 

Φέτος, για πρώτη χρονιά, συμμετέχουν στο φεστιβάλ και είκοσι εθελοντές από την Κροατία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, την Τσεχία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και το Μαρόκο όπου μαζί με τους Έλληνες ένωσαν τις φωνές τους, έγιναν ένα και δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Οι εθελοντές ήρθαν στην πόλη μας για ένα μήνα, μέσω του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης, με σκοπό να βοηθήσουν στη διοργάνωση του φεστιβάλ. Αυτοί οι νέοι έχουν μπει στις ομάδες Runners, Promotion και Activities. Δηλαδή κάποιοι εθελοντές θα κάνουν workshops στο κοινό, κάποιοι έχουν αναλάβει τα social media και το προωθητικό υλικό σε συνεργασία με τη Go Alive και οι Runners βρίσκονται πίσω από όλα, βοηθώντας παντού. Μετά το πέρας του φεστιβάλ, οι εθελοντές θα συνεχίσουν το πρόγραμμα τους με τη Go Alive. 

Τέλος, η Go Alive θα διοργανώσει εκδρομές στα Μετέωρα, την Πάργα και τα Γιάννενα που είναι ανοιχτές προς το κοινό και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες και να δηλώσουν συμμετοχή μέσω των social media της Go Alive.

LinkedInTikTokInstagram Facebook

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση