Από το Πλατανόδασος στο Ρύμνιο ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών που εφαρμόζει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την εταιρεία ΟικοΑνάπτυξη. Το μεσημέρι της Τρίτης οι υπεύθυνοι της εταιρείας, παρουσίασαν στα ΜΜΕ και στην Αντιπεριφέρεια Υγείας, τον τρόπο που γίνεται η καταπολέμηση με βιολογικά σκευάσματα.
«Το πρόγραμμα εκτελείται και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει δράσεις προνυμφοκτονίας τόσο στο περιαστικό και αγροτικό σύστημα όσο και το φυσικό και αστικό περιβάλλον, κυρίως σε κοινόχρηστους χώρους. Το πρόγραμμα έχει στόχο την μείωση της όχλησης αλλά κυρίως την προστασία της δημόσιας υγείας αφού τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως και στην χώρα μας υπάρχουν σημεία επικίνδυνα λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου» ανέφερε η διευθύντρια στην ΟικοΑνάπτυξη στο πρόγραμμα Στέλλα Καλλαϊτζοπούλου.
Το βιολογικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται για την εξόντωση των κουνουπιών, είναι ακίνδυνο για το οικοσύστημα και οι ψεκασμοί γίνονται είτε επίγεια από ειδικά συνεργεία είτε από αέρος με την χρήση drone τα οποία διαθέτουν δεξαμενές 20 λίτρων. Με ένα drone μπορεί να ψεκαστεί μια περιοχή πάνω από 100 στρέμματα σε μια ώρα.
«Για να αντιμετωπιστεί άμεσα και δραστικά το πρόβλημα με τα κουνούπια, δεν αρκούν μόνο οι ψεκασμοί αλλά απαραίτητα πρέπει να δράσει και ο πολίτης. Θα πρέπει να φροντίσουμε να μην υπάρχουν στάσιμα νερά περιμετρικά των σπιτιών μας για να μην προσελκύουν τα κουνούπια και θα πρέπει να ποτίζουμε το πρωί και όχι μετά την δύση του ηλίου. Επίσης όσοι έχουν ζώα θα πρέπει να φροντίζουν να κάνουν συχνές αλλαγές των ποτιστρων» ανέφερε η διευθύντρια του τμήματος δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννα Βασιλειάδου.
Το Πλατανόδασος λόγω του ότι συγκεντρώνει αυτή την περίοδο μεγάλες ποσότητες νερού, αποτελεί επίκεντρο της προνυμφοκτονίας. Να σημειωθεί πως ένα κουνούπι μπορεί να γεννήσει από 50 έως και 3400 αυγά σε κάθε γέννα.
Όλγα Τουφεγγοπούλου www.xronos-kozanis.gr
Φωτογραφίες – Βίντεο Δημήτρης Στραβού