Με εμπόδια και δυσκολίες το «διαζύγιο» Βελβεντού με Σέρβια

4 Min Read

ην επόμενη μέρα από την πρώτη Σεπτέμβρη, ημέρα που θα ξεκινήσει επίσημα τη λειτουργία του ο νέος δήμος Βελβεντού, σχεδιάζουν οι Βελβεντινοί, χωρίς καμία βοήθεια από τον Καλλικρατικό Δήμο, όπως καταγγέλλει ο νέος Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου.
Η διαδικασία της διάσπασης ξεκίνησε με δύο μήνες καθυστέρηση, λόγω έλλειψης προϋπολογισμού και τώρα γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα της κινητής και ακίνητης περιουσίας, τόσο του νέου Δήμου Βελβεντού, όσο και του νέου Δήμου Σερβίων, αλλά και η διαδικασία κατανομής του προσωπικού που θα στελεχώσει τους δύο δήμους.
«Η κατάσταση είναι φρικτή. Αρκεί μια βόλτα στο Δημαρχείο που θα αποκαλύψει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και απαραίτητες υποδομές, όπως καθαριότητα, αρχεία κλπ. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα από τον Καλλικρατικό Δήμο. Θα υπάρξει ένα διάδοχο σχήμα χωρίς καμία βοήθεια. Πασχίζουμε εθελοντικά αυτή τη στιγμή να καθαρίσουμε το δημαρχείο, να βάλουμε λάμπες στα δίκτυα φωτισμού, να κάνουμε διάφορα μερεμέτια σε δρόμους, να βρούμε χώρους και άλλα πολλά» λέει ο Μανώλης Στεργίου.
Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου υπάρχει μια σειρά δαπανών που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος χρωστάει τι και σε ποιον. Για παράδειγμα αναφέρεται δαπάνη για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, χωρίς να προκύπτει αν έγιναν στο Βελβεντό ή στα Σέρβια. Στην περίπτωση που έγιναν στα Σέρβια, ο Δήμος Βελβεντού δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί με μερίδιο κόστους, λέει ο νέος Δήμαρχος. Επίσης, τονίζει ότι υπάρχουν συμβάσεις που δεν πληρώθηκαν, όπως αυτή του ΚΑΠΗ Βελβεντού που χρωστά στη ΔΕΗ 12.500 ευρώ, αλλά και άλλες δαπάνες που δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν το νέο δήμο. «Όλα αυτά είναι μια σοβαρή και μεγάλη εκκρεμότητα που δεν ξέρουμε αν μπορεί να αποτυώσει ο ορκωτός εκτιμητής και δεν ξέρουμε κατά πόσο θα αρχίσουν να έρχονται ένα-ένα τα στοιχεία αργότερα» τονίζει ο κ. Στεργίου.

Ο κ. Στεργίου και οι υπόλοιποι νέοι δήμαρχοι των δήμων που προέκυψαν από διάσπαση είχαν συνάντηση τις προηγούμενες μέρες με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Λιβάνιο. Από τον υφυπουργό ζητήθηκε ποσό που θα λειτουργήσει ως «μαξιλάρι» για το πρώτο διάστημα και αφορά μεταξύ άλλων στην προμήθεια απορριμματοφόρων και οχημάτων, εφόσον τα οχήματα που ανήκαν στον πρώην Δήμο Βελβεντού βρίσκονται σε άθλια κατάσταση κατά δήλωση του νέου Δημάρχου. Ο κ. Στεργίου έθεσε το θέμα να υπάρξει ξεχωριστός προϋπολογισμός του τετραμήνου μέχρι το τέλος του χρόνου με κάποια χρήματα διαθέσιμα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προμήθειες για το πρώτο διάστημα. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προμηθευτές που να θέλουν να δώσουν άλλη πίστωση στο δήμο. Δεν υπάρχουν προμηθευτές για να βάλουν πετρέλαιο ή να δώσουν οικοδομικά υλικά» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ο υφυπουργός συμφώνησε να δοθεί αυτό το ποσό για να μπορέσουμε να συνεφέρουμε το Βελβεντό που αυτή τη στιγμή υποφέρει. Αυτό δικαιώνει και τον αγώνα μας. Τουλάχιστον σήμερα υπάρχει χαμόγελο, αισιοδοξία και αταλάντευτη διάθεση να βοηθήσουμε το Δήμο μας» επισημαίνει ο κ. Στεργίου.
Μέχρι σήμερα η αρμόδια επιτροπή διαχωρισμού του πρώην Καλλικρατικού Δήμου, στην οποία προεδρεύει ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Β. Μιχελάκης, έχει συνεδριάσει έξι φορές, ενώ η τελευταία συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για σήμερα και θα αποφασίσει για τον διαχωρισμό του προσωπικού.
Ο νέος Δήμαρχος Βελβεντού κλείνει ζητώντας την κατανόηση και την υπομονή των συνδημοτών του, αναφέροντας πως «δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικοί θα είμαστε, γιατί το πρώτο διάστημα θα είναι δύσκολο. Θα είμαστε, όμως, σε διαρκή ετοιμότητα».

- Advertisement -

Του Σωκράτη Μουτίδη

Μοιραστείτε την είδηση