Με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις το 3ο Διεπιστημονικό Συνέδριο του ΑΣΕΠ στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Η ταυτότητα εργοδότη στη δημόσια διοίκηση»

7 Min Read
Ο Γιάννης Ποδιώτης, σύμβουλος ΑΣΕΠ με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Αθ. Παπαϊωάννου και συμμετέχοντες στο συνέδριο

Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής ο Κοζανίτης Γιάννης Ποδιώτης

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυσή του, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) ολοκλήρωσε με επιτυχία την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 το 3ο Διεπιστημονικό συνέδριό του που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Μπορεί το δημόσιο να γίνει ένας ελκυστικός εργοδότης; Προκλήσεις και προκαταλήψεις», στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

- Advertisement -

Να σημειωθεί ότι από τους πρωτεργάτες της διοργάνωσης αυτής ήταν ο Κοζανίτης Γιάννης Ποδιώτης, Σύμβουλος ΑΣΕΠ και μέλος της επιστημονικής επιτροπής.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών, κας Νίκης Κεραμέως, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Στέλιου Αγγελούδη, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιώργος Αρβανίτης, ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρόεδρος του ΚΔΕΟΔ κ. Βασίλειος Σκουρής, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Φινοκαλιώτη, Μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Μήττας και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Δρ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου ανέφερε ότι: «το Συνέδριο συμπίπτει με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη θέσπιση του νόμου Πεπονή και την έναρξη λειτουργίας του ΑΣΕΠ. Προσωπικά πιστεύω και θεσμικά το τηρώ όσο μπορώ να μην αντιμετωπίζω τέτοιου είδους επετείους ως ευκαιρία για μεγάλα λόγια και πανηγυρισμούς. Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσεις την επέτειο δημιουργίας ενός οργανισμού όπως το ΑΣΕΠ είναι να καταγράψεις τα θετικά που πέτυχε, να χαρτογραφήσεις τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη σημερινή εποχή και να συζητήσεις το πώς θα ανταποκριθείς σε αυτές».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αναλυτής πολιτικής και υπεύθυνος για τον μετασχηματισμό των δημοσίων υπηρεσιών στον ΟΟΣΑ, κ. Dónal Mulligan, ο οποίος αναφέρθηκε σε πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών σχετικές με τη διαμόρφωση ταυτότητας εργοδότη, στα θετικά σημεία της εργασίας στον δημόσιο τομέα αλλά και στη σημασία που έχει η συλλογή ερευνητικών δεδομένων για την κατανόηση των αναγκών και των προτιμήσεων των υποψηφίων.

Στην 1η συνεδρία υπό τον συντονισμό της κυρίας Χριστίνα Δεληγιάννη-Δημητράκου, Ομότιμης Καθηγήτριας Συγκριτικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Διευθύντριας του ΚΔΕΟΔ, και εισηγητές τους κ.κ. Ιωάννη Κουκιάδη, Ομότιμο Καθηγητή Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., Μιχάλη Πικραμένο, Αντιπρόεδρο ΣτΕ, Αναπληρωτή Καθηγητή Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Δρ. Γεώργιο Δίελλα, Σύμβουλο ΑΣΕΠ και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν οι διαφορετικές μορφές εργασίας ενώ, κατά κύριο λόγο, διερευνήθηκε η έννοια του δημοσίου ως σύγχρονου εργοδότη.

Από το πάνελ της δεύτερης συνεδρίας

Ακολούθησε η 2η συνεδρία, την οποία συντόνισε η κ. Ιωάννα Κωσταρέλλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Α.Π.Θ. Σε αυτή συμμετείχαν οι κ.κ. Δημήτρης Σκιαδάς, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ-HELEXPO, Επιχειρηματίας και Δρ. Κωνσταντίνος Σιασιάκος, Σύμβουλος ΑΣΕΠ, οι οποίοι παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, την ταυτότητα εργοδότη ως τη φήμη που έχει ένας φορέας αναφορικά με την οργανωσιακή κουλτούρα, τη δίκαιη μεταχείριση, την αξιοκρατία και την ακεραιότητά του στην αξιολόγηση ενώ ανέδειξαν μέσα από παραδείγματα, τη σημασία της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και τον προσανατολισμό στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στη συνέχεια, η 3η συνεδρία με συντονιστή τον κ. Κώστα Μπλιάτκα, δημοσιογράφο και συγγραφέα και εισηγητές: τον κ. Βασίλειο Κέφη, Καθηγητή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, την κα. Ιφιγένεια Καμτσίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., και τον κ. Δημήτρη Κιρμικίρογλου, Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, εστίασε στην ανάγκη μετάβασης σε νέα πρότυπα όπως η απλούστευση και απλοποίηση των διαδικασιών ως εργαλεία αποτελεσματικότητας και ορθολογικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου Τομέα.

Ο Γιάννης Ποδιώτης, με την Ιωάννα Κωσταρέλλα και τον Βασίλη Παπαποστόλου 

Ακολούθησε συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι την οποία συντόνισε ο κ. Δημήτρης Χορταριάς, δημοσιογράφος, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Σε αυτό, ο κ. Γιώργος Ασπρίδης, Kαθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η κα. Ευαγγελία Λαχάνου, Σύμβουλος ΑΣΕΠ και πρώην στέλεχος Διευθύνσεων Ανθρωπίνου Δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα, η κα. Έλενα Τσαλουχίδου, Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού, πρώην ανώτερο στέλεχος Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Δημήτρης Πανόπουλος, Αναλυτής Δεδομένων της Αγοράς Εργασίας, Τμήμα Μηχανισμού Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Επιχειρησιακός Συντονιστής της Εθνικής Πρωτοβουλίας REBRAIN GREECE και η Δρ. Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις  συζήτησαν εμπειρίες και καλές πρακτικές, ενώ αναζήτησαν τα χαρακτηριστικά της αμφίδρομης σχέσης εργοδότη και εργαζομένου στη δημόσια διοίκηση. Η Δρ. Μακαντάση παρουσίασε έρευνα της MRB Hellas για τη διαΝΕΟσις (2024), σύμφωνα με την οποία το 90,9% των ερωτηθέντων ηλικίας 28-43 (δηλαδή της γενιάς GEN Y- Millenials) απάντησε πως η εργασιακή ασφάλεια και η μονιμότητα είναι ο λόγος που θα επέλεγαν μισθωτή εργασία στο Δημόσιο.

Παρόμοια ευρήματα παρουσίασε η κα. Νίνα Τρυφωνοπούλου, Υπεύθυνη Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων του ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποίησε το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Ανάλυσης Δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής, από την οποία προκύπτει ότι οι υποψήφιοι αποζητούν τον ικανοποιητικό μισθό, την ασφάλεια της εργασίας, την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τη θετική συνεργασία και το καλό εργασιακό περιβάλλον αλλά και την αξιοποίηση των προσόντων τους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση