Με επιτυχία παρουσίαστηκε η έκδοση της Σύγχρονης Εποχής “Ανιχνεύοντας το Ρεμπέτικο” από την Κ.Ο. Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

3 Min Read

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Κομματική Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ η εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης της Σύγχρονης Εποχής “Ανιχνεύοντας το Ρεμπέτικο”, στην Εναλλακτική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη. Τη βιβλιοπαρουσίαση έκανε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και συγγραφέας της έκδοσης. Video της εκδήλωσης: https://www.youtube.com/watch?v=f81j17DaKLM

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως η συγκεκριμένη έκδοση εντάσσεται στην εκδοτική προσπάθεια του ΚΚΕ και της Σύγχρονης Εποχής να ασχοληθεί με πλευρές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής εξέλιξης, τα διδάγματα που προκύπτουν, με χαρακτηριστικές εκδόσεις όπως αυτή για το 1821 αλλά και το 1922, προφανώς την έκδοση του Δοικιμίου Ιστορίας, με τον τελευταίο τόμο του για την περίοδο 1967-1974 να εκδίδεται το προηγούμενο διάστημα. Αποτελεί συνέχεια των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1993-2009 και ήταν αφιερωμένες σε μεγάλους ρεμπέτες.

- Advertisement -

Το ρεμπέτικο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της λαϊκής καλλιτεχνικής δημιουργίας, είναι απόλυτα συνυφασμένο με την πορεία και την εξέλιξη της ζωής και της καθημερινότητας του λαού. Η εξέλιξη του ίδιου του ρεμπέτικου τραγουδιού αντανακλά μουσικολογικά και στιχουργικά της σημαντικότερες πλευρές της ιστοριάς του λαού μας κατά τον προηγούμενο αιώνα: Από την εμφάνιση του αστικού εργατικού-λαϊκού τραγουδιού στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, στο 1922 και τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στον Ελληνικό χώρο που «κουβάλησαν» μαζί τους τα πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Τα μεγάλα κύματα μετανάστευσης στην Βόρεια Αμερική, την περίοδο του μεσοπολέμου και της καπιταλιστικής οικονομικής κρισης του 1929-1933. Την περίοδο της κατοχής και της ηρωικής αντίστασης του ελληνικού λαού στην οποία πρωτοστάτησε το ΚΚΕ, αλλά και την περίοδο 1946-1949 και την εποποιία του ΔΣΕ. Σε κάθε παραπάνω φάση, το ρεμπέτικο τραγούδι ήταν κύριος εκφραστής του κοινωνικών, οικονομικών εξελίξεων.

Μέσα , δηλαδή, στην πορεία των χρόνων το ρεμπέτικο καταπιάνεται με κάθε πλευρά της ζωής του λαού μας. Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης βλέπουμε μεταξύ άλλων πλευρές όπως: η ρίζα του ρεμπέτικου, ζητήματα μουσικολογικά για τις μελωδίες του, τη θέση της εργατικής τάξης αλλά και της γυναίκας σε αυτό, το ρεμπέτικο και το λεγόμενο «περιθώριο», τη σχέση του με τα ναρκωτικά, την αντίληψη του ΚΚΕ μέσα σε όλη αυτή την περίοδο, αλλά και την επίδραση του ΚΚΕ και του εργατικού λαϊκού κινήματος σε αυτό.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικά ρεμπέτικα ακούσματα από τους μουσικούς Στάθη Μουφτόγλου και Θανάση Δήμου, Γιώργο Τίγκα και Κώστα Μακρή. 

Η ενδιαφέρουσα έκδοση της Σύγχρονης Εποχής “Ανιχνεύοντας το Ρεμπέτικο” είναι διαθέσιμη από τις Κ.Ο. Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής (σύνδεσμος: https://sep.gr).

Μοιραστείτε την είδηση