Με «Ιστορίες τρόμου από την ελληνική παράδοση» έρχεται την Τρίτη στην Κοζάνη ο Ρένος Χαραλαμπίδης – Συνέντευξη του ηθοποιού στον “Χρόνο”

3 Min Read

Στην Εναλλακτική Σκηνή, στο πλαίσιο των «Αναλογίων», θα έρθει με «ιστορίες τρόμου από την ελληνική παράδοση» την ερχόμενη Τρίτη ο Ρένος Χαραλαμπίδης.
Μιλήσαμε με τον γνωστό ηθοποιό με αφορμή τον ερχομό του στην Κοζάνη για την επιλογή των ιστοριών, τη σχέση του με τα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, αλλά και τον καλλιτεχνικό σύμβουλο του ΔηΠε Θεάτρου Κοζάνης Λευτέρη Γιοβανίδη.
Γιατί, λοιπόν, ιστορίες τρόμου από την ελληνική παράδοση;
Γιατί στο πέρασμα των αιώνων οι νύχτες του χειμώνα γύρω από την εστία του σπιτιού, του καπηλειού είτε κάποιου δημοσίου χώρου συνάθροισης, ξυπνούσαν στον άνθρωπο αρχέγονα συναισθήματα. Και το πιο αρχέγονο συναίσθημα είναι ο τρόμος. Η λαϊκή παράδοση ξέρει σοφά να συνδυάζει την ποίηση με τον τρόμο, αλλά και το μεταφυσικό. Είναι μια παραμελημένη πλευρά της που έφτασε ο καιρός να πρωταγωνιστήσει. Μέσα από 13 ιστορίες, δύο του Παπαδιαμάντη, το δημοτικό τραγούδι «του νεκρού αδελφού» και άλλα λιγότερο γνωστά διαμάντια της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, θα δώσουμε αυτή τη διάσταση.
Κινδυνεύει η ελληνική λαϊκή παράδοση από το διαδίκτυο και τα νέα μέσα;
Έχουμε μπει για τα καλά στον 21ο αιώνα, έναν αιώνα που έφερε μεγάλες αλλαγές, αλλά πιστεύω ότι η λαϊκή παράδοση θα βρει τον τρόπο να συνεχίσει.
Ποια είναι η σχέση σας με τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και ειδικά αυτό της Κοζάνης;
Η δουλειά που γίνεται στα περιφερειακά θέατρα είναι σημαντική και πρέπει να υποστηριχτεί κι εδώ πρέπει να βάλουν «πλάτες» και οι ηθοποιοί της κλάσης μου. Δεν είναι δύσκολο να συμμετέχει κάποιος σε ένα «Αναλόγιο», όπως αυτό που κάνουμε την Τρίτη, όπου δεν χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία και δίμηνες πρόβες, αλλά κυρίως διάθεση.

Και η άποψή σας για το νέο καλλιτεχνικό σύμβουλο τον Λευτέρη Γιοβανίδη;
Γνωριστήκαμε στη Νέα Υόρκη πριν πολλά χρόνια. Ο Λευτέρης Γιοβανίδης είναι ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης, με τον οποίο έχω συνεργαστεί κι έχει να δώσει πάρα πολλά στο ΔηΠε Θέατρο Κοζάνης. Που να δείτε τι έχει να κάνει στη συνέχεια.
Ο Ρένος Χαραλαμπίδης, λοιπόν, με τη συνοδεία κρουστών θα παρουσιάσει την Τρίτη ιστορίες για μεγάλους, που ακούστηκαν τους προηγούμενους αιώνες γύρω από τη φωτιά του σπιτιού τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Ιστορίες που πάγωναν τις καρδιές, αλλά ζέσταναν τα χέρια που πιάνονταν με τρόμο μεταξύ τους.
Φόβος, αγάπη, περιπέτεια… ενώ το χιόνι θα πέφτει απαλά.
Επιλογή κειμένων – σκηνοθετική επιμέλεια : Ρένος Χαραλαμπίδης
Φωτισμοί: Εύη Παπαμάρκου
Φωτογραφίες: Λάμπρος Ρουμελιωτάκης
Διαβάζει ο Ρένος Χαραλαμπίδης
Με τη συνοδεία: Σάζι–Λάφτα: Κώστας Ισπόγλου,
Nει-Φλάουτο. Δημήτρης Λαδόπουλος
Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 21.00
Εναλλακτική Σκηνή ΔηΠε Θεάτρου Κοζάνης
Γενική είσοδος 10 ευρώ

Κατερίνα Κοζιάκη

Μοιραστείτε την είδηση