Με καινοτομίες η φετινή Κοζανίτικη Αποκριά

4 Min Read

Με πολλές καινοτομίες, σύμφωνα με τους διοργανωτές,   ξεκινά την Πέμπτη η Κοζανίτικη Αποκριά. Την επίσημη παρουσίαση πραγματοποίησαν την Δευτέρα ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Φανή Φτάκα.

Στη φετινή Αποκριά, όπως πάντα συμμετέχουν 14 φανοί ενώ στην κεντρική πλατεία, θα εμφανιστούν περισσότεροι από 100 σύλλογοι, στις γνωστές από πέρυσι, θεματικές βραδιές.

- Advertisement -

Μεταξύ άλλων οι καινοτομίες περιλαμβάνουν:

  • Δράσεις Κοζανίτικης γευσιγνωσίας από 20 εστιατόρια της περιοχής.
  • Ειδικό αφιέρωμα στο πως οι Κοζανίτες διασκέδαζαν στην παλιά Κοζάνη.
  • Παρέλαση νέων καρναβαλιστών την Παρασκευή πριν τη μεγάλη αποκριά
  • Την αναβίωση του φανού της νεολαίας, που είχε σταματήσει τα τελευταία χρόνια και ενίσχυση του ρόλου του συμβουλίου νεολαίας στις εκδηλώσεις της αποκριάς.
  • Αλλαγές στον εορταστικό διάκοσμο.

Ο προυπολογισμός ανέρχεται στα 130.000 ευρώ, ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης στο χαιρετισμό του σημείωσε πως «η Αποκριά στην Κοζάνη είναι γιορτή. Είναι ξεγνοιασιά, γλέντι, χορός και τραγούδι. Η Κοζάνη όλο το διάστημα του δωδεκαήμερου ξεφαντώνει με χιούμορ και σκωπτική διάθεση, παρασέρνοντας ανθρώπους όλων των ηλικιών. Οι Φανοί, που ανάβουν στην πόλη και τις τοπικές κοινότητες, δημιουργούν μία έντονα εορταστική ατμόσφαιρα, ενώ το κέφι κορυφώνεται μέχρι το πρωί.
Την φετινή χρονιά, η Αποκριά, ανανεωμένη, με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, έρχεται να προβάλλει και να αναδείξει την κοζανίτικη παράδοση, τα τοπικά ήθη και έθιμα, τη σάτιρα, το γλωσσικό ιδίωμα, να συνδέσει το χθες με το σήμερα, με τον πιο ζωντανό και ξεχωριστό τρόπο.
Η συμμετοχή πλήθους κόσμου κάθε χρόνο στα αποκριάτικα δρώμενα, καταδεικνύει ότι η γιορτή της Αποκριάς γοητεύει και αφορά όλους. Μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και ξένους, ανθρώπους της περιοχής, αλλά και επισκέπτες, τους οποίους υποδεχόμαστε με ιδιαίτερη χαρά. Για μία ακόμη χρονιά ο παλμός της Αποκριάς θα βάλει φωτιά στην Κοζάνη. Σας καλούμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί».

Η Πρόεδρος του ΟΑΠΝ Φάνη Φτάκα από την πλευρά της σημείωσε πως «Κίντσαμι και πάλι!
Οι Κοζανίτες για περισσότερο από 400 χρόνια τώρα υπακούοντας σε αρχέγονα καλέσματα γιορτάζουν την Αποκριά με τον δικό τους ιδιότυπο τρόπο.
Ανάβοντας Φανούς κάθε βράδυ στις γειτονιές της πόλης, χτυπώντας σαν τους προγόνους τους ρυθμικά τα πόδια γύρω-γύρω από τον βωμό της καθαρτήριας πυράς και καλώντας τη γη να ξυπνήσει και να βλαστήσει.
Κι όπως η ώρα περνά και οι κύκλοι μεγαλώνουν, τα μάτια λάμπουν και τα πρόσωπα γίνονται όλο και πιο γελαστά παραδίνονται στη μέθεξη της Κοζανίτικης Αποκριάς, ξεσηκώνοντας τις γειτονιές με τα αθυρόστομα τραγούδια τους και τα χάλκινα που γεμίζουν τη χειμωνιάτικη νύχτα της πόλης.
Λησμονώντας για λίγο τα βάσανα και τους καημούς τους ξεφαντώνουν με χορό και με τραγούδι στις πλατείες και τα κέντρα. Ξεχύνονται μασκαρεμένοι στους δρόμους και με μοναδικό όπλο τη σάτιρα και τα τολμηρά πειράγματα αυτοσχεδιάζουν στις παρελάσεις αμφισβητώντας ανοιχτά έστω και παροδικά την κάθε εξουσία.
Για άλλη μια χρονιά σας καλούμε όλους να παραδοθείτε στην ομορφιά και στη γοητεία της Κοζανίτικης Αποκριάς. Αυτής της μοναδικής γιορτής των αισθήσεων, των χρωμάτων, της χαράς, της μεταμφίεσης, της φυσικής και κοινωνικής ανατροπής του κόσμου.
Βγάλτε για λίγο τις καθημερινές μάσκες που σας πνίγουν και αφεθείτε στην αγκαλιά της συμμετέχοντας ενεργά τόσο στα παλιά έθιμα, με πυρήνα τους Φανούς όσο και στα νεότερα των τελευταίων χρόνων που γεννήθηκαν για τη διασκέδαση της νεολαίας. μας
Ξεχάστε για λίγο ό,τι σας ταλαιπωρεί και σας πιέζει και ζήστε μέσα στο πιο ακίνδυνο νέφος: το νέφος του κεφιού και του ξεφαντώματος.
Εμείς βάλαμε τα καλά μας και σας περιμένουμε όλους, ντόπιους και φίλους επισκέπτες»!

Μοιραστείτε την είδηση