Με… κλωτσιές και γροθιές παλεύουν για το εισιτήριο της Ολυμπιάδας – Αποστόλης Τεληκωστόγλου και Πολυνείκης Καλαμάρας οι εκπρόσωποι της Κοζάνης στην πρόκριση για το «Τόκυο 2021»

11 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη

Για πρώτη φορά δυο αθλητές από την Κοζάνη και από δυο διαφορετικά αθλήματα βρίσκονται ένα βήμα πριν την Ολυμπιάδα, η οποία θα γίνει το 2021, μετά την μετάθεση της ημερομηνίας λόγω κορωνοϊού, στο Τόκυο. Οι δυο αθλητές Αποστόλης Τεληκωστόγλου στο Τάε Κβο Ντο και Πολυνείκης Καλαμάρας στην πυγμαχία βρίσκονται στην κυριολεξία μια ανάσα από την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες και με τα χρώματα της χώρας μας ξεκίνησαν με προσεκτικά βήματα την προετοιμασία τους για να πάρουν το εισιτήριο για την Ιαπωνία.
Πρόκειται για δυο 25χρονους αθλητές υψηλού επιπέδου με τον Τεληκωστόγλου να κατέχει την μεγαλύτερη διάκριση σε επίπεδο χώρας για το 2019 (Αργυρός Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ανδρών) και τον Καλαμάρα με το Χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες το 2018 να είναι αήττητος σε 78 επίσημους αγώνες και να κατέχει το συγκεκριμένο ρεκόρ. Κι όμως οι συγκεκριμένοι αθλητές, με αυτές τις διακρίσεις και τις επιδόσεις, βαδίζουν προς το Τόκυο με…ποδήλατο και όχι με αεροπλάνο, αφού δεν έχουν χορηγούς, όπως οι αντίστοιχοι αθλητές του επιπέδου τους σε άλλες πόλεις, χωρίς στήριξη από τις τοπικές επιχειρήσεις και την αυτοδιοίκηση, την ώρα που, όπως λένε, δαπανώνται χιλιάδες ευρώ για ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, παιδικές ομάδες, πολιτιστικούς συλλόγους και…σουβλάκια.

Αριστερά: Ο Μεσογειονίκης της πυγμαχίας Πολυνείκης Καλαμαρας. Δεξιά: Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ταε Κβο Ντο Αποστόλης Τεληκωστόγλου

Αντί για μοναδικοί νιώθουν μοναχικοί
Ο προπονητής και πατέρας του Πολυνείκη, Σταύρος Καλαμάρας, μιλά για στήριξη και προβολή που δυστυχώς δεν έχει ο αθλητής γιος του. «Ελάχιστοι ασχολούνται με τα αθλήματα και περισσότεροι ασχολούνται με τα παιχνίδια. Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ είναι παιχνίδια και όχι αθλήματα και αγωνίσματα. Στην Ελλάδα τα βάζουμε όλα σε ένα τσουβάλι και εξισώνουμε έναν πρωταθλητή παγκόσμιο με ένα παιδάκι που πήρε μετάλλιο. Στο εξωτερικό πολιτεία, αυτοδιοίκηση και τοπικοί επιχειρηματίες στηρίζουν τους αθλητές των περιοχών τους και δεν αδιαφορούν» λέει ο κ. Καλαμάρας.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής πυγμαχίας Σταύρος Καλαμάρας

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σχολιασμός του προπονητή του Αποστόλη Τεληκωστόγλου Χρήστου Αλμασίδη: «Ο Αποστόλης και ο Πολυνείκης είναι δυο νέοι 25 ετών, βρίσκονται σε Ολυμπιακό επίπεδο και είναι αδιανόητο να μην έχουν χορηγούς, σε αντίθεση με άλλους μικρότερου βεληνεκούς που επειδή ζουν σε άλλη κοινωνία και άλλη πόλη έχουν σπόνσορες. Χρειαζόμαστε την βοήθεια των ανθρώπων που ζούμε καθημερινά μαζί και συναντιόμαστε στον δρόμο, τις τοπικές επιχειρήσεις και την αυτοδιοίκηση, να βάλουν πλάτη σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο για την Ολυμπιάδα, γιατί αξίζει πραγματικά αυτά τα παιδιά να φτάσουν στην κορυφή».

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Τάε Κβο Ντο Χρήστος Αλμασίδης

Πολλές φορές έχουν γίνει συζητήσεις για τις χορηγίες των αθλητών και των σωματείων. Οι δυο προπονητές, ούτε γκρινιάζουν ούτε γίνονται επαίτες, απλά βιώνουν, όπως λένε, έντονα την αδικία, βλέποντας τους αθλητές τους να αγωνίζονται κυριολεκτικά και μεταφορικά με τα λιγοστά χρήματα της τσέπης τους, την ώρα που τα «δώρα» επιχειρήσεων και αυτοδιοίκησης πηγαίνουν κυρίως σε ποδοσφαιρικές ομάδες που η εμβέλειά τους δεν ξεπερνά τα σύνορα της ΠΕ Κοζάνης.
«Θα σας πω μια απλή μορφή χορηγίας και στήριξης ποια μπορεί να είναι. Στην πυγμαχία ο αθλητής πρέπει να αγωνίζεται – προπονείται με αθλητή ισάξιο ή καλύτερο από αυτόν για τον λόγο ότι πρέπει να ανεβαίνει επίπεδο. Ορίστε λοιπόν να βρεθεί μια επιχείρηση ή ο δήμος ή η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει την διαμονή και την διατροφή στην Κοζάνη δυο αθλητών από την Αθήνα ή το εξωτερικό για προπονήσεις μιας εβδομάδας» προτείνει ο κ. Καλαμάρας.
Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Χρήστος Αλμασίδης και ο Αποστόλης Τεληκωστόγλου βρίσκονται στις Βρυξέλλες για ένα πενθήμερο πρόγραμμα προετοιμασίας. «Ενάμισης χρόνος πέρασε από την στιγμή που ο Αποστόλης έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής με την μεγαλύτερη διάκριση Έλληνα αθλητή για το 2019 και δεν έχει κανέναν σπόνσορα. Το ταξίδι στο Βέλγιο γίνεται με δικά μας έξοδα, γιατί ο αθλητής πρέπει να προετοιμαστεί για την Ολυμπιάδα για να φέρει μετάλλιο και στην συνέχεια να χειροκροτηθεί από αυτούς που δεν του έδωσαν σημασία τόσον καιρό. Θα ακολουθήσει το ταξίδι στην Κορέα για τον ίδιο λόγο που θα κοστίσει περίπου 5 χιλ. ευρώ, εμείς θα πάμε όμως με χίλια ζόρια» εκφράζει την πικρία του ο κ. Αλμασίδης.

Υπερβάσεις σε όλα τα επίπεδα από αθλητές και προπονητές
Ο αγώνας του Αποστόλη και του Πολυνείκη είναι καθημερινός και με πολλά προβλήματα. Παρόλα αυτά οι δυο αθλητές δηλώνουν πανέτοιμοι για την πρόκριση και μάλιστα λένε πως η μετακίνηση του «Τόκυο» για το 2021 τους δίνει χρόνο για να προετοιμαστούν περισσότερο.
«Μένω προσηλωμένος στον στόχο μου που είναι η πρόκριση στην Ολυμπιάδα και εκεί θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Νιώθω έτοιμος και το πρόγραμμα της προετοιμασίας θα με κάνει ακόμη καλύτερο. Η αναβολή μου έκανε καλό μπορώ να πω, γιατί βελτιώνουμε κάποια αδύναμα σημεία και δεν έχω κανένα άγχος» λέει ο Αποστόλης Τεληκωστόγλου.
«Σε εμάς έκανε καλό σίγουρα αυτή η αναβολή γιατί είχα έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στο χέρι. Η αποκατάσταση έχει γίνει και πλέον είμαι πλήρως προετοιμασμένος αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο γιατί ο αθλητισμός έχει απρόοπτα είναι η αλήθεια» λέει από την πλευρά του ο Πολυνείκης Καλαμάρας. Σε αυτό το επίπεδο που βρίσκονται οι δυο αθλητές από την Κοζάνη, η επιμονή, η θέληση και το πείσμα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία για το Τόκυο. Δυο φορές την ημέρα σκληρή προπόνηση, διατήρηση άριστης φυσικής κατάστασης, μεγάλη προσοχή από τις υγειονομικές βόμβες που παραμονεύουν και κλειστά αυτά σε «σειρήνες». Κι όμως ο Αποστόλης και ο Πολυνείκης είναι δυο παιδιά που η κούραση δεν φαίνεται στο πρόσωπο τους.

Η …Ολυμπιακή συνάντηση στον κήπο της «Μακεδονικής Δύναμης»
Ο «Χ» συνάντησε τους Χρήστο Αλμασίδη, Σταύρο Καλαμάρα, Αποστόλη Τεληκωστόγλου και Πολυνείκη Καλαμάρα στον όμορφο κήπο του Α.Σ. «Μακεδονική Δύναμη». Οι δυο ομοσπονδιακοί προπονητές γνωρίζονται από το 1983 και ανταλλάσσουν συχνά πυκνά απόψεις και συμβουλές. Ένας λόγος παραπάνω η περίοδος αυτή που για πρώτη φορά δυο αθλητές από την Κοζάνη βαδίζουν προς τον ίδιο στόχο, την Ολυμπιάδα.

Σ. Καλαμάρας, Α. Τεληκωστόγλου, Π. Καλαμάρας και Χ. Αλμασίδης στον κήπο της “Μακεδονικής Δύναμης” στην Κοζάνη

«Ο Χρήστος είναι φίλος και πάντα με τους φίλους συζητάς με μεγάλη ευκολία. Κυρίως είναι άνθρωπος χωρίς κόμπλεξ και φθόνο και αυτό με έκανε να τον εμπιστεύομαι περισσότερο. Θεωρώ ότι είμαι πολύ κερδισμένος από τις συζητήσεις που κάνουμε και μου έχει κάνει προτάσεις πραγματικά πρωτοποριακές που δείχνουν την εμπειρία του στον αθλητισμό» λέει με χαμόγελο ο κ. Καλαμάρας. «Εγώ τον φίλο μου τον Σταύρο μπορώ να πω ότι τον «εκμεταλλεύομαι» γιατί είναι πιο έμπειρος από εμένα και έχει στείλει αθλητή στην ολυμπιακή ομάδα δυο φορές, το 2004 και το 2008 και εύχομαι τώρα και ο γιος του ο Πολυνείκης να φτάσει στο Τόκυο. Εμένα είναι η πρώτη μου φορά ως ομοσπονδιακός προπονητής, οπότε ο Σταύρος με συμβουλεύει» προσθέτει χαμογελώντας ο κ. Αλμασίδης.

Ο δύσκολος δρόμος για την πρόκριση είναι μοναχικός
Ο Πολυνείκης και ο Αποστόλης πλέον έχουν φορέσει τα γυαλιά που βλέπουν μόνο την Ιαπωνία. Για να προκριθούν και στην συνέχεια να διακριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το έχουν πάρει απόφαση ότι ο δρόμος θα είναι μοναχικός και μοναδική τους παρέα θα είναι οι προπονητές τους.
«Για μένα ο καλύτερος δάσκαλος είναι ο πατέρας μου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που τον αποκαλώ δάσκαλο. Την Κοζάνη δεν την αλλάζω και το μόνο που μου λείπει εδώ είναι ότι δεν έχω αθλητές για να κάνω προπόνηση στην πυγμαχία και κατά συνέπεια σωστή προετοιμασία» λέει ο Πολυνείκης. Ο πατέρας του τον κοιτάζει και θυμάται τα λόγια που αντάλλαξαν πριν χρόνια όταν έκαναν μια κουβέντα πατέρα και γιου: «Του είχα πει τότε πως αν αντέχεις να ζήσεις φτωχός τότε θα γίνεις πρωταθλητής».
Ο Αποστόλης με την σειρά του μας λέει πως δεν νιώθει πως του έχει λείψει κάτι από τα όσα του προσφέρει η «Μακεδονική Δύναμη»: «Το μοναδικό που λείπει και σε εμένα είναι ότι δεν έχουμε τα ζευγάρια που χρειαζόμαστε για τις προπονήσεις. Παρόλα αυτά βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να βρίσκουμε αντιπάλους γι΄αυτό και ταξιδεύουμε».
Μπορεί η ακριβής ημερομηνία που Ολυμπιακών Αγώνων να μην έχει ανακοινωθεί όμως η ΔΟΕ δεσμεύτηκε πως η διεξαγωγή των αγώνων θα γίνει πάση θυσία μέσα στο 2021. Αν ο Αποστόλης και ο Πολυνείκης πάρουν το εισιτήριο για το Τόκυο τότε θα είναι η πρώτη φορά που η Κοζάνη θα έχει δυο αθλητές της στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση.
Στην αρχαιότητα γκρέμιζαν τα τείχη της πόλεων για να υποδεχτούν τους Ολυμπιονίκες. Σίγουρα η Κοζάνη μπορεί να γκρεμίσει τα «τείχη» της αδιαφορίας και να στηρίξει τους αθλητές της.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση