Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος του «ΟΧΙ»

6 Min Read

Με τη μεγαλύτερη δυνατή λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε η ιστορική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, ώστε να τονιστεί η μεγάλη σημασία της εθνικής επετείου στην ιστορική πορεία του έθνους μας. Μιας ημέρας που σημάδεψε την Ελλάδα και έμεινε γνωστή ως η επέτειος του «ΟΧΙ».

Στις 10:30 πραγματοποιήθηκε  η  επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στην κεντρική πλατεία,  εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Χρήστο Λιάλιο, φιλόλογο του 4ου ΓΕΛ Κοζάνης και κατάθεση στεφάνων από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμαρχο Κοζάνης, εκπροσώπους πολιτικών κοινοβουλευτικών κομμάτων, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς, εκπρόσωπο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, τον Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού – Παράρτημα Κοζάνης, τον Σύλλογο Συνταξιούχων Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Κοζάνης, τον Εθνικό Σύνδεσμο Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Π.Ε. Κοζάνης, τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Π.Ε. Κοζάνης και την ΠΕΑΕΑ – Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδος.

- Advertisement -

Ο υφυπουργός υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος ανέφερε πως η 28η Οκτωβρίου δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, είναι έκφανση μιας ιδιότητας του γένους μας, είναι μια από πολλές επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές σε παρόμοιες καταστάσεις. «Είναι κάτι το οποίο δείχνει τη φύση της ελληνικής πατρίδας και τη φύση του ελληνικού έθνους, ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν συμβιβαζόμαστε, σε καμία των περιπτώσεων δεν δεχόμαστε μύγα στο σπαθί μας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε οποιαδήποτε υποχώρηση στην τιμή, την αξιοπρέπεια μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουμε ούτε μια σπίθα της κυριαρχίας μας ούτε στη γη, ούτε στη θάλασσα, ούτε στον αέρα. Οι παρελθόντες έκαναν το καθήκον τους, δικό μας καθήκον είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας, μια Ελλάδα πολύ καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε» τόνισε ο ίδιος. 

«Τιμούμε και γιορτάζουμε σήμερα τη θυσία των προγόνων μας, οι οποίοι έδωσαν τον αγώνα της ζωής τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να προασπίσουμε τα ιδεώδη και τα ιδανικά που έχουμε διαχρονικά οι Έλληνες. Οφείλουμε, ανταποκρινόμενοι στη θυσία τους, να σταθούμε αντάξιοι στην βαριά κληρονομιά που μας άφησαν και εμπνεόμενοι από τη θυσία τους, να αγωνιζόμαστε με το ίδιο πάθος, το ίδιο σθένος και την ίδια πίστη για να διατηρήσουμε τη θυσία και τη μνήμη τους αιώνια αλλά και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με την ίδια αποτελεσματικότητα τις δυσκολίες στη σύγχρονη εποχή που απειλούν αυτές τις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία οι πρόγονοι μας θυσιάστηκαν» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

Ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης ανέφερε πως όλοι οι Έλληνες είπαν το μεγάλο όχι και πολέμησαν στη συνέχεια και είναι ένα παράδειγμα πως από τα μεγάλα όχι, μπορεί να ξεκινήσει μια άλλη πορεία για τη χώρα μας. «Ήταν μια πορεία ανάπτυξης, μετά από δύσκολες στιγμές και έτσι σήμερα έχουμε την ευκαιρία να τιμούμε τους προγόνους μας. Αισθανόμαστε δέος για αυτά που έκαναν και αισθανόμαστε πως πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια τόλμη και την ίδια δυναμική γιατί αυτά που έχουμε μπροστά μας και σαν χώρα και σαν περιοχή, είναι πολλά και περισσότερα από όσα έγιναν μέχρι τώρα» τόνισε ο ίδιος.

Η αντιπρόεδρος του Π.Τ. Κοζάνης του Ερυθρού Σταυρού κα. Άννα Μαμάτσιου σημείωσε πως είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και ιδιαίτερα για το Περιφερειακό Τμήμα Κοζάνης, καθώς σαν σήμερα κοπέλες της πρώτης σειράς, εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού πήγαν στο μέτωπο για να προσφέρουν από την πλευρά τους.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε πως σήμερα τιμάται μια από τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το «βροντόφωνο και ομόφωνο ΟΧΙ τον Ελλήνων στον Ιταλό εισβολέα» και συνέχισε λέγοντας πως από τη σημερινή μέρα, πρέπει να κρατήσουμε ένα μήνυμα, ότι σε περιπτώσεις που διακυβεύονται τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας, πρέπει να γινόμαστε όλοι ένα, να βγαίνουμε μπροστά και να δίνουμε τον αγώνα που πρέπει, γιατί όλα κερδίζονται με αγώνες και τίποτα δεν χαρίζεται.

«Γιορτάζει όλο το έθνος μας σήμερα, η Κοζάνη όπως πάντα μπροστά σε όλα με τιμή. Είμαστε όλοι εδώ, ενωμένοι και προχωράμε βλέποντας την ιστορία μας, τιμώντας τους ήρωες μας, μπορούμε και προχωράμε μπροστά» τόνισε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε δεξίωση για τους επισήμους και τους δημότες στο Δημαρχείο ενώ οι   εκδηλώσεις κορυφώνονται με την καθιερωμένη παρέλαση, αναπήρων πολέμου, Ερυθρού Σταυρού, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσκόπων, οδηγών και στρατιωτικών τμημάτων.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση