Με μεγάλη συμμετοχή οι εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Κοζάνη

5 Min Read

Με μεγάλη συμμετοχή, που σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Κοζάνη, στο Δημοτικό Κήπο Κοζάνης.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Φεστιβάλ υπήρχε η κεντρική έκθεση με θέμα «Αλήθειες και Ψέματα για τον Σοσιαλισμό», βασισμένη στις ομότιτλες μπροσούρες του ΚΣ της ΚΝΕ. Ταυτόχρονα λειτουργούσε και έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια ηρωικής δράσης του ΚΚΕ. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ ξεναγήθηκαν στις εκθέσεις, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον.

Στο χώρο λειτούργησε, επίσης, έκθεση βιβλίου, όπου εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής». Επιπλέον, λειτούργησε και παιδότοπος για τους μικρούς μας φίλους.

Την Παρασκευή 13/9 το πρόγραμμα ξεκίνησε με συζήτηση στο μαθητικό στέκι με θέμα: «Hip Hop: Από το Μπρόνξ του ΄70 στο σήμερα – Καθρέφτης της κοινωνίας που το γέννησε» που κέντρισε το ενδιαφέρον δεκάδων μαθητών.

Στην κεντρική σκηνή παρουσιάστηκε αφιέρωμα στο διεθνές επαναστατικό τραγούδι. εμπνευσμένο από τα 100χρονα από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, όπου ερμηνεύτηκαν τραγούδια σταθμοί του εργατικού κινήματος από όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου η οποία τραγούδησε δικές της επιτυχίες, αλλά και μια σειρά από πολιτικά τραγούδια, κλείνοντας έτσι με τον ωραιότερο τρόπο μια πολύ όμορφη βραδιά.

Το Σάββατο 14/9 το πρόγραμμα άνοιξε με συναυλία από την Κωνσταντίνα Τεντόγλου και τον Μάκη Καβούκα, με τραγούδια από τον πρώτο τους δίσκο που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό.

Το μουσικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με συναυλία από τους “Υπεραστικούς”, οι οποίοι ξεσήκωσαν το κοινό με το πολιτικό τους τραγούδι.

Η κεντρική πολιτική ομιλία έγινε από τον Κώστα Παρασκευά , μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε πως «…Φέτος το Φεστιβάλ, πραγματοποιείται δύο μήνες μετά τις εκλογικές μάχες, που έδωσαν παλικαρίσια το Κόμμα και η ΚΝΕ, οι φίλοι και οι συνεργαζόμενοι.

Αυτός ο αγώνας δόθηκε απέναντι σε ένα αντιλαϊκό δίπολο, σε εκβιαστικά διλήμματα, με ισχυρό το στοιχείο της λογικής του εφικτού, των νέων αυταπατών, της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού. Εδωσε «φως» και έδειξε το δρόμο της ελπίδας και της προοπτικής. Αναχαίτισε, σε ένα βαθμό, την ψεύτικη προπαγάνδα ότι η λύση βρίσκεται μέσα στο σύστημα. Ηταν καθοριστικός για τα ίδια τα εκλογικά αποτελέσματα, άφησε τις δικές του παρακαταθήκες για τους αγώνες του αύριο. Αφησε αποτελέσματα που δεν φαίνονται με πρώτη ματιά. Υπήρξε ανανέωση της συσπείρωσης με νέους αγωνιστές ριζοσπάστες, που συμπορεύτηκαν και ενίσχυσαν το ΚΚΕ».

Ο κ. Παρασκευάς σημειώσε επίσηως πως «το ΚΚΕ για άλλη μια φορά είπε την αλήθεια στο λαό. Ότι «οι λεγόμενες» από τα πάνω λύσεις, η αστική διαχείριση, η κυβερνητική αστική διαχείριση κάθε μορφής, με τη συμμετοχή ή όχι του ΚΚ, δεν έχουν κανένα περιθώριο φιλολαϊκής πολιτικής για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα.

Αυτός ο σπόρος, της αντίστασης, της ρήξης, της ανατροπής, δεν πάει χαμένος. Πατάμε σ’ αυτό που πετύχαμε και συνεχίζουμε, χωρίς να μας πτοούν οι δυσκολίες. Δεν υποχωρούμε από το δρόμο που χαράξαμε. Γιατί γνωρίζουμε, όχι μόνο ότι το δίκιο είναι με το μέρος της τάξης μας, του εργαζόμενου λαού, αλλά πάνω από όλα ξέρουμε ότι ο δρόμος πάλης που χαράξαμε είναι σωστός. Γιατί πολύ νωρίς επιβεβαιώθηκε αυτό που τονίσαμε με κόστος από το 2012-2015 ότι τις αυταπάτες θα διαδεχθεί νέο κύμα απογοήτευσης. Γιατί μόνο με αυτή την πολιτική που δε συμβιβάζεται και δεν υποκύπτει στις σειρήνες της συμμετοχής στην αστική διαχείριση, υπηρετούμε το στόχο, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, υπηρετεί την πάλη για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό. Μόνο μ΄ αυτή την πολιτική μπορούμε να δίνουμε αποτελεσματικά τον αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων».

Το πρόγραμμα έκλεισε με μεγάλη συναυλία με τη Μελίνα Κανά, η οποία ξεσήκωσε το κοινό της δίνοντας έτσι το πιο ταιριαστό κλείσιμο στις διήμερες εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ.

Μοιραστείτε την είδηση