Με παλμό το συλλαλητήριο για τη ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα- Για σύγκρουση με τα συμφέροντα των ιδιωτών έκαναν λόγο οι ομιλητές

6 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη
[email protected]

Με μεγάλη συμμετοχή και παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας το συλλαλητήριο για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ στην κεντρική πλατεία Πτολεμαίδας.
Εργαζόμενοι, αυτοδιοικητικοί, αλλά και πολίτες, αψηφώντας τη βροχή, έστειλαν καθαρό μήνυμα αντίθεσης στη σχεδιαζόμενη πλήρη εξάλειψη της συμμετοχής του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το 2028.
Οι φόβοι και οι ανησυχίες που εκφράστηκαν από όλους ανεξαιρέτως τους ομιλητές είναι ότι η μετάβαση δεν θα είναι ούτε ομαλή, αλλά ούτε και δίκαιη, ενώ μια σειρά θεμάτων, όπως οι τηλεθερμάνσεις, οι μετεγκαταστάσεις, αλλά και οι αποκαταστάσεις, είναι ανοιχτά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι εκ των ομιλητών έκαναν λόγο για ανάγκη σύγκρουσης με τα συμφέροντα εκείνων που θέλουν το φυσικό αέριο και υπηρετούν οι κυβερνήσεις, σε βάρος της Δυτικής Μακεδονίας.
Να σημειωθεί ότι λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών οι απεργιακές κινητοποιήσεις που επρόκειτο να ξεκινήσουν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, θα ξεκινήσουν της Τετάρτης τα μεσάνυχτα.
Στο βήμα της κεντρικής πλατείας της Πτολεμαϊδας βρέθηκαν εκπρόσωποι των εργαζομένων από όλους τους πολιτικούς χώρους και αυτοδιοικητικοί που στάθηκαν στις ολέθριες επιπτώσεις που θα έχει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή.
Γ. Αδαμίδης, Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Να δώσουμε τα μάχη απέναντι στα συμφέροντα
«Οι εργαζόμενοι και ο λαός μαζί με τον κλήρο λένε κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ. Είμαστε εδώ μαζί με όλους τους εργαζομένους, τους συνδικαλιστές, τους φορείς που εκπροσωπούν ομάδες να δώσουμε τη μάχη απέναντι στα συμφέροντα….Ποιοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι πρέπει να τελειώσουν οι λιγνίτες μέχρι το 2028; Για να έρθει το φυσικό αέριο; Για να κερδίζει ποιος; Ο λαός θα σταθεί εμπόδιο σε αυτά τα σχέδια που καταστρέφουν την ύπαρξή μας. Ο αγώνας μόλις τώρα ξεκινά».
Π. Καραλευθέρης, μέλος Δ.Σ. ΔΕΗ: Ο πόλεμός μας είναι πόλεμος λιγνίτη με φυσικό αέριο
«Ο πόλεμος δεν έχει σχέση με τις ΑΠΕ. Δυστυχώς, σε αυτό τον αγώνα δεν έχουμε συμμάχους. Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και τη σημερινή αβαντάρουν το φυσικό αέριο, μειώνοντας τη φορολογία του και τους αυξάνοντας τη φορολόγηση του λιγνίτη.
Γ. Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας: Απαιτείται ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο
«Σκοπός είναι να δείξουμε την αναγκαιότητα της ανάληψης ευθυνών απο την κυβέρνηση με ξεκάθαρο και δεσμευτικό τρόπο απέναντι στις απαιτητικές διαδικασίες μετάβασης της περιοχής στη μεταλιγνιτική περίοδο. Η παντελής έλλειψη σχεδίου μετάβασης δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Αυτό μαρτυρά και η παρουσία όλων σας εδώ.
Οι συνθήκες αποβιομηχάνισης μόνο με χρονοδιάγραμμα και χωρίς σχέδιο θα έχουν ολέθριες συνέπειες. Μιλάμε για την απώλεια 25.000 θέσεων εργασίας και 1,5- 2 δις παραγόμενου πλούτου. Η ανεργία στην περιοχή μας θα εκτιναχθεί.
Απαιτείται για τη Δυτική Μακεδονία ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο, ανάλογο με αυτό που έγινε για το σεισμό. Οι αλλαγές θα είναι κοσμογονικές και χρειαζόμαστε τέτοιες παρεμβάσεις.
Δεν δεχόμαστε αβασάνιστα την μείωση της λιγνιτικής παραγωγής. Θα αγωνιστούμε όλοι χέρι- χέρι.
Π. Πλακεντάς, Δήμαρχος Εορδαίας: Δεν θα περάσουν τα σχέδια εκείνων που θέλουν τη χώρα εξαρτημένη ενεργειακά και τον τόπο βυθισμένο στην ανέχεια
«Στην Πτολεμαίδα σήμερα ανάβει ξανά η ελπίδα. Είναι η ώρα του αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια όλων εκείνων που θέλουν τον τόπο και τη χώρα εξαρτημένη ενεργειακά και βυθισμένη στην ανέχεια. Έτσι ξεκίνησαν με την μικρή ΔΕΗ και ηττήθηκαν. Έτσι ξεκίνησαν με την αποεπένδυση και ο λαός ανέτρεψε τα δεδομένα. Έτσι αποφάσισαν και για την απολιγνιτοποίηση χωρίς εμάς για εμάς, χωρίς πρόταση και σχέδιο, με μια ανακοίνωση που έγινε μίλια μακριά.
Είπαν ‘28, αλλά εννοούν ‘23 και δεν είπαν τι θα γίνει με τις μετεγκαταστάσεις, τις αποκαταστάσεις και τόσα άλλα ανοιχτά θέματα.
Ο Δήμος Εορδαίας πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις θα πραγματοποιήσει στις 14 Δεκεμβρίου μια ημερίδα με σημαντικούς εισηγητές και θα αποδείξουμε εμπεριστατωμένα ότι η προσπάθεια κατάργησης του λιγνίτη απλά δεν βγαίνει.
Είναι η ώρα αγώνα. Είναι η ώρα που η περιοχή μας μετράει συμμάχους. Όλοι θα είμαστε παρόντες.
Λ. Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης: Ο τόπος χρειάζεται μια ΔΕΗ παρούσα και ισχυρή
«Αυτή είναι μια πρώτη ηχηρή απάντηση σε όλους όσοι απεργάζονται δυσοίωνο μέλλον για τον τόπο μας. Βρισκόμαστε σε κοινή πορεία όπως τόσες φορές βρεθήκαμε για να δώσουμε ενωμένοι τις απαντήσεις που πρέπει.
Ο τόπος χρειάζεται παρούσα και ισχυρή τη ΔΕΗ, γιατί απομένει έργο να κάνει».
Β. Γιαννάκης, Δήμαρχος Φλώρινας: Δίνουμε τη σκληρότερη μάχη απέναντι στα συμφέροντα
«Η Φλώρινα είναι στον κοινό αγώνα για τη ζωή μας, τον τόπο και τα παιδιά μας. Δίνουμε τη σκληρότερη μάχη απέναντι στα συμφέροντα. Απαιτούμε να πάρουν πίσω την απόφασή τους».

Μοιραστείτε την είδηση