Με πάνω από 80 συμμετοχές σήμερα ο 2ος Ημιορεινός Αγώνας Μνήμης στο Πρωτοχώρι

7 Min Read
Ξεκινά σήμερα το πρωί στο Πρωτοχώρι με πάνω από 80 συμμετοχές ο δεύτερος ημιορεινός αγώνας δρόμου μνήμης και φιλίας. Οι συμμετοχές μέχρι στιγμής είναι στις 80 και έχουν ήδη ξεπεράσει τις 76 του πρώτου αγώνα δρόμου, το 2019.
Ο πρώτος ημιορεινός αγώνας μνήμης που έγινε το 2019 με 76 συμμετοχής και ήταν αφιερωμένος στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ενώ ο δεύτερος είναι αφιερωμένος στη Μικρασιατική καταστροφή και στα 100 χρόνια μνήμης του Προσφυγικού Ελληνισμού. Η φετινή διαδρομή θα είναι 13,5 χλμ., στα 1070 μ. με υψομετρική διαφορά γύρω στα 570 μ.

«Είναι μια υπέροχη διαδρομή, πολύ κοντά στην πόλη της Κοζάνης, με συμμετοχές από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στόχος μας να αναδείξουμε και να εμφυσήσουμε τις αξίες και τα ιδανικά του αθλητισμού στις νέες γενιές, να ξαναζωντανέψουμε τις κοινότητες μας, μετά από τόσα χρόνια πανδημίας, αλλά και να περάσουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι η φιλία, η μνήμη και η συνεργασία είναι ο μόνος δρόμος ευθύνης», είπε χαρακτηριστικά η Έφη Κατσόγιαννου-Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Πρωτοχωρίου.

Η Έφη Κατσόγιαννου-Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Πρωτοχωρίου

Τον αγώνα διοργανώνει ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Πρωτοχωρίου, μαζί με τον Ορειβατικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο Πρωτοχωρίου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Κοζάνης και είναι ενταγμένος στα 100 χρόνια μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού.  Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διεξαγωγή του αγώνα, καθώς με την υποστήριξη τους και τα άτομα που έχει τοποθετήσει σε όλη τη διαδρομή, έχει διασφαλίσει την ασφάλεια και τον συντονισμό του αγώνα.

- Advertisement -

Ο Γιώργος Κοκκινίδης, Πρόεδρος του Ορειβατικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Πρωτοχωρίου, ανέφερε πως όλοι οι αγώνες είναι αφιερωμένοι κάπου για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Επίσης, αναφέρθηκε στη βοήθεια της Ε.ΡΑ.ΔΥ.Μ. λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χωρίς αυτούς δεν θα γινόταν ο αγώνας, το κάνουν με πολλή αγάπη και πολύ μεράκι και τους είμαστε ιδιαίτερα υποχρεωμένοι».

Ο Γιώργος Κοκκινίδης, Πρόεδρος του Ορειβατικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Πρωτοχωρίου

Για την ασφάλεια του αγώνα θα βρίσκονται εκεί το παράτημα του Νομού Κοζάνης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, αλλά και ο ιατρός Παναγιώτης Θεοδωρίδης. Ο κ. Κοκκινίδης ανέφερε, πως ο σύλλογος δρομέων υγείας Κοζάνης, στέκεται επίσης δίπλα τους και βοηθάει με κάθε τρόπο.  «Στόχος είναι να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το περιβάλλον, τη φύση, τη διαδρομή και ένα ωραίο μονοπάτι, το οποίο αξίζει να επισκεφθεί και να περπατήσει κανείς» υπογραμμίζει ο κ. Κοκκινίδης.

Οι εγγραφές μπορούν να γίνουν μέχρι τις 17:30, ενώ η προσέλευση των αθλητών θα είναι στις 17:15. Μετά το τέλος του αγώνα, θα ακολουθήσει ρεμπέτικη βραδιά στην κεντρική πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Πρωτοχωρίου Κοζάνης.

Ως αφετηρία και τερματισμός του δεύτερου ημιορεινού αγώνα μνήμης, έχει οριστεί η κεντρική πλατεία του Πρωτοχωρίου. Πρόκειται για ένα αγώνα μέτριας δυσκολίας, ο οποίος ακολουθεί στη μισή διαδρομή του δασικό δρόμο και στην υπόλοιπη μισή του ορειβατικό μονοπάτι. Το φυσικό τοπίο της διαδρομής σε συνδυασμό με την εποχή της διεξαγωγής θα ικανοποιήσει τους δρομείς.

Το πρόγραμμα

 • 18:00 Αγώνας 13.562 χλμ.
 • 18:05 Περιπατητικός αγώνας 4χλμ.
 • 18:10 Παιδικός αγώνας 1 χλμ. (Μέσα στο χωριό)
 • 18:30 Παί-ζω στο Πρωτοχώρι (Δράσεις για τα παιδιά στη αυλή του σχολείου)
 • 21:00 Μικρασιατική – Ρεμπέτικη βραδιά με την ορχήστρα του Νίκου Πογιατζή, με τη συμμετοχή της Ιωάννας Δογλαρίδου στη φωνή, του Τόλη Νήρα στην κιθάρα και τη φωνή και του Αβραάμ Μπακιρτζόγλου κανονάκι και φωνή.

Ποιοι μπορούν να τρέξουν

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλητές και οι αθλήτριες άνω των 18 ετών, καθώς και οι ελεύθερα ασκούμενοι δρομείς. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Προαιρετικά, όποιος-α ενδιαφέρεται μπορεί να καταβάλει το συμβολικό ποσό των 2 € στη γραμματεία του αγώνα για την κάλυψη μέρους των εξόδων του αγώνα.

Όλοι όσοι θα τρέξουν, άνω των 18 ετών, συμμετέχουν με δική τους ευθύνη. Ο κάθε αγωνιζόμενος υπογράφει υπεύθυνη δήλωση που απαλλάσσει τη διοργανώτρια αρχή από την ευθύνη. Κατά μήκος όλης της διαδρομής θα υπάρχουν εθελοντές. Στη διαδρομή θα υπάρχουν τρεις σταθμοί τροφοδοσίας στα 3,5 χλμ. (νερό), στα 7 χλμ. (νερό και ισοτονικά), στα 10 χλμ. (νερό και ισοτονικά), καθώς και ο τελικός σταθμός τροφοδοσίας στον τερματισμό. Στο χώρο του τερματισμού θα προσφερθούν τοπικά εδέσματα στους δρομείς από τους κατοίκους του χωριού.

Θα υπάρξει, επίσης, μηχανική χρονομέτρηση του αγώνα, ενώ το χρονικό όριο τερματισμού ορίζεται στις δυόμισι ώρες, με ώρα τερματισμού 20:30.

Κατηγορίες

Οι κατηγορίες προκύπτουν ημερολογιακά, με βάση την 01/01 του έτους γέννησης των συμμετεχόντων, ως εξής:

Γενική Ανδρών

 • Ηλικιακή κατηγορία Ανδρών 18 έως 29
 • Ηλικιακή κατηγορία Ανδρών 30 έως 39
 • Ηλικιακή κατηγορία Ανδρών 40 έως 49
 • Ηλικιακή κατηγορία Ανδρών 50 έως 59
 • Ηλικιακή κατηγορία Ανδρών 60+

Γενική Γυναικών

 • Ηλικιακή κατηγορία Γυναικών 18 έως 40
 • Ηλικιακή κατηγορία Γυναικών 41+

Έπαθλα και βραβεύσεις

Για τους τρεις πρώτους της γενικής Ανδρών και της γενικής Γυναικών καθώς και για τους τρεις πρώτους της κάθε ηλικιακής κατηγορίας θα υπάρξει βράβευση με κύπελλα. Οι νικητές και οι νικήτριες της γενικής κατηγορίας εξαιρούνται από τις ηλικιακές κατηγορίες. Σε όλους τους συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν τη διαδρομή θα δοθούν μετάλλια συμμετοχής. Η απονομή των κυπέλλων θα αρχίσει αμέσως μετά τον τερματισμό και του τελευταίου δρομέα.

Ο κ. Κοκκινίδης τέλος ανέφερε, πως ήδη προετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά και ελπίζει ο συγκεκριμένος αγώνας να γίνει θεσμός. Σύμφωνα με τον ίδιο ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτή τη δράση και έχουν μπει μέσα και αρκετοί νέοι, κάτι το οποίο τον χαροποιεί.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση