Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού Κορωνοϊού 2019-nCoV στο Μποδοσάκειο

3 Min Read

Άσκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας, σχετικά με την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού 2019-nCoV, πραγματοποιήθηκε  στο «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Τo σενάριο της άσκησης αφορούσε τον πλήρη έλεγχο και επιχειρησιακό συντονισμό των προβλεπόμενων διαδικασιών, αναφορικά με την προετοιμασία και τη διακομιδή ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού 2019-nCoV, από τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ καθώς και την υποδοχή τους από το Νοσοκομείο.
Για την ακρίβεια, το σενάριο των συνθηκών προσομοίωσης & ετοιμότητας αφορούσε ένα ζευγάρι το οποίο ταξίδεψε από την Κίνα στην Ελλάδα, μέσω Κωνσταντινούπολης. Στον πρώτο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά την είσοδό του στη χώρα, δεν είχε εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα Κορωνοϊού 2019-nCoV. Το ζευγάρι, ύστερα από 48 ώρες από την άφιξή του, εμφάνισε κάποια πρώτα συμπτώματα που έκρινε πως μοιάζουν με αυτά του Κορωνοϊού 2019-nCoV.
Άμεσα εκλήθει το ΕΚΑΒ το οποίο, τηρώντας όλες τους προβλεπόμενους κανόνες διακομιδής ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού 2019-nCoV, διακόμισε τους 2 ασθενείς στο «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου ενεργοποιήθηκαν οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί αντιμετώπισης από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου Νίκου, κλιμακίου του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) αλλά και εκπροσώπων της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης αλλά και η άριστη εφαρμογή όλων των κανόνων διακομιδής αλλά και υποδοχής των ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού 2019-nCoV, συνδυαστικά με την επικοινωνία και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων δομών και υπηρεσιών (ΕΚΑΒ, ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, ΤΕΠ Νοσοκομείων, Υγειονομικές Περιφέρειες, Επιτροπές Λοιμώξεων Νοσοκομείων κ.α.).
Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, βρισκόμενη σε άμεση συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες κλπ), έχοντας ως βασικό γνώμονα την προετοιμασία, τον έλεγχο αλλά και τη διατήρηση του υπάρχοντος υψηλού επιπέδου των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας, υλοποιεί ένα πρόγραμμα ανάλογων ασκήσεων προσομοίωσης και ετοιμότητας, αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού Κορωνοϊού 2019-nCoV, σε όλα τα ορισμένα Νοσοκομεία Αναφοράς ανά την Ελλάδα αλλά και σε πύλες εισόδου της χώρας. Η μέχρι στιγμή έκβαση όλων των ασκήσεων, για την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού Κορωνοϊού 2019-nCoV, αποδεικνύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας που συνεπάγεται την εγγύηση και την ασφάλεια όλων των πολιτών της χώρας, στην περίπτωση ύπαρξης πραγματικού περιστατικού με το στέλεχος του εν λόγω ιού.

Μοιραστείτε την είδηση