Με την επίσημη σφραγίδα ένταξης της Ερμακιάς στον κατάλογο των μαρτυρικών χωριών η φετινή Εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα του χωριού

2 Min Read


Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ.κ. Θεοκλήτου , παρουσία του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη των Βουλευτών Π.Ε. Κοζάνης κ.κ .Δημητριάδη, Μουμουλίδη, Ντζιμάνη και Κασαπίδη, του Γερμανού Γενικού Προξένου της Θεσσαλονίκης Βάλτερ Στέχελ , του π. Υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου , Γερμανών μαθητών και μαθητών των τριών Γενικών Λυκείων της Πτολεμαϊδας , Αντιστασιακών Οργανώσεων , στρατιωτικών τοπικών και περιφερειακών αρχών και πλήθους κόσμου τελέστηκε στις 22-4-2018 η τρίτη εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα της τοπικής κοινότητας Ερμακιάς του Δήμου Εορδαίας μετά και την επίσημη αναγνώρισή της ως μαρτυρικό χωριό. .
Η επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των εκτελεσθέντων και σφραγιασθέντων αμάχων πολιτών από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής την Άνοιξη του 1944 τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης στο Ηρώο ,ενώ ακολούθησαν η ανάγνωση του ιστορικού της ημέρας , η τεκμηριωμένη ομιλία από το Δρ Στράτο Δορδανά Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας , το προσκλητήριο νεκρών από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Δημήτρη Σακελλάρη και η κατάθεση στεφάνων.

«Σήμερα τιμούμε με σεβασμό τους νεκρούς αυτού του τόπου , αλλά νιώθουμε και βαθιά ικανοποίηση για την επίτευξη του στόχου μας να αναγνωριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως μαρτυρική η Κοινότητα η Ερμακιά , που υπέστη τις συνέπειες της ναζιστικής θηριωδίας. Πρόκειται για μία ιστορική δικαίωση και οφείλω ως Δήμαρχος να ευχαριστήσω όλους όσους υπερασπίστηκαν τη ιστορία του μαρτυρικού αυτού χωριού », δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Εορδαίας .
Την εκδήλωση μνήμης πλαισίωσαν με εμβατήρια και ψαλμούς η Φιλαρμονική του Δήμου Εορδαίας και το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαϊδας.

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση