Με την παρουσία του Πρωθυπουργού εγκαινιάζεται σήμερα το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ στα Λιβερά

7 Min Read

Στην Κοζάνη θα βρεθεί σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου του Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια», στα Λιβερά, με την εκδήλωση να ξεκινά στις 12 το μεσημέρι.

Το φωτοβολτϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ  είναι συνολικής ισχύος 204 MW και η ετήσια παραγωγή ενέργειας του θα είναι 350 GWh. Συγκαταλέγεται στα πέντε μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης και αναπτύσσεται σε μια ενιαία έκταση 4.400 στρεμμάτων, στην οποία κατασκευάστηκαν συνολικά 18 εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα  €130 εκατομμύρια.

- Advertisement -

Για το θέμα μίλησε στο Greenagenda o Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, επισημαίνοντας ότι «τα εγκαίνια του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, των 204 MW, των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, από τον πρωθυπουργό της χώρας, γίνονται σε μια εξαιρετικά επίκαιρη συγκυρία».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κοζάνης, «η εκτίναξη των τιμών των ενεργειακών πρώτων υλών και συνεπακόλουθα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, με τις μέσες τιμές να ξεπερνούν σταθερά τα 200 €/MWh το τελευταίο διάστημα, έχει αναδείξει το ζήτημα της τιμής και της επάρκειας της ενέργειας στην κορυφή της επικαιρότητας. Η κατασκευή και λειτουργία έργων τέτοιες κλίμακας δείχνει τον δρόμο. Αποδεικνύει ότι οι ΑΠΕ ειναι για την πατρίδα μας το μέλλον στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Εγχώρια παραγωγή, ανεξάρτητη από εισαγωγές και διεθνείς συγκυρίες, με τιμή παραγωγής υποπολλαπλάσια της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ορυκτά καύσιμα και με ένα απολύτως πράσινο αποτύπωμα».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περιοχή μας την ίδια περίοδο σημαδεύτηκε και έγινε ταυτόσημη της οικολογικής καταστροφής, ενώ η ηλεκτροπαραγωγική δραστηριότητα ενοχοποιήθηκε για θανάτους και προβλήματα υγείας των κατοίκων. Η κατασκευή και λειτουργία λοιπόν έργων ΑΠΕ στην περιοχή μας αποδεικνύει ότι αξιοποιώντας τις σημαντικές υποδομές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ενεργειακή κουλτούρα που διαθέτουμε, μπορούμε να είμαστε ενεργειακό κέντρο και στο μέλλον. Ενεργειακό κέντρο, κέντρο καινοτομίας και αειφορίας, πεδίο έρευνας και ανάπτυξης στις ΑΠΕ, τις ψηφιακές τεχνολογίες και το υδρογόνο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το παράρτημα του ΕΚΕΤΑ και τη Ζώνη Καινοτομίας στην περιοχή μας», τόνισε ο κ. Μαλούτας.

«Τέτοιου είδους έργα τέλος συμβαδίζουν απολύτως με τις επιλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η διεκδίκηση από το Δήμο μας της συμμετοχής της Κοζάνης στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030 βρίσκεται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ. Την κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης και της κλιματικής ουδετερότητας, που θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της περιοχής μας», υπογράμμισε ο κ. Μαλούτας.

«Καλλιόπη Βέττα: Οι πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης δεν έχουν ψευδαισθήσεις ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει λύσεις στα προβλήματα που ο ίδιος δημιούργησε στην περιοχή»

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή την  σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη, δήλωσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται την Π.Ε. Κοζάνης για δεύτερη φορά, έπειτα από την ολιγοώρη παραμονή του στα τέλη Νοεμβρίου. Η αφορμή της επίσκεψης, δηλαδή τα εγκαίνια του φωτοβολταικού πάρκου στα Λιβερά, μας υπενθυμίζει ότι οι κινήσεις στήριξης μιας περιοχής πρέπει να δημιουργούν, αφενός, προστιθέμενη αξία στο τοπικό ΑΕΠ και να διαχέονται στους πολίτες και, αφετέρου, να αυξάνουν τις μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, γεγονός που με τις επιλογές της κυβέρνησης δεν παρατηρείται.

Οι πολίτες της περιοχής δεν έχουν προσδοκίες από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του, ούτε ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να τους στηρίξει. Αυτό που θα περιμέναμε, ωστόσο, αν υπήρχε μια ελάχιστη ευαισθησία, θα ήταν να ακούσουμε μια ουσιαστική και ρεαλιστική πρόταση για την Π.Ε. Κοζάνης, καθώς επίσης να αιτιολογήσει για ποιο λόγο η περιοχή υφίσταται τέτοια υποβάθμιση επί των ημερών του.

Το γνωρίζουμε ότι είναι μάταιο να ζητήσουμε εξηγήσεις και να πάρουμε απαντήσεις για την πλήρη αποτυχία στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σε μια περιοχή που είχε το πιο μακρόχρονο και σκληρό lockdown στην Ευρώπη, ούτε για παράδειγμα να ζητήσουμε απαντήσεις για την υποβάθμιση του Π.Δ.Μ. και της εκπαίδευσης, όπως και του Ε.Σ.Υ. στην Π.Ε. Κοζάνης.

Για παράδειγμα, όμως, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη, θα θέλαμε να ακούσουμε την θέση για:

–         Την βίαιη και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση σε μια περίοδο που διαπιστώνεται διεθνώς η ανάγκη για ενεργειακή επάρκεια και ανεξαρτησία

–         Την αύξηση των ανέργων κατά τουλάχιστον 4.000 το τελευταίο διάστημα

–         Την έλλειψη οποιασδήποτε μέριμνας για ειδική πρόνοια στην περιοχή καθώς απουσιάζει πλήρως η ρήτρα μετάβασης στα κατατιθέμενα νομοσχέδια

–         Την στασιμότητα στο ζήτημα της εκτίμησης της αξίας των εδαφών της ΔΕΗ, όπως και της αποκατάστασης τους, αλλά και της ανταλλαγής των εκτάσεων με την τοπική κοινωνία

–         Την έλλειψη διαβούλευσης, συναίνεσης και συμμετοχής των τοπικών φορέων ακόμα και στην αρμόδια δομή για την απολιγνιτοποίηση

–         Την αδιαφορία για την στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων και των μικρών ιδιωτικών σχημάτων

–         Την ασφυξία με την άναρχη επέκταση των ΑΠΕ ελλείψει ειδικού χωροταξικού σχεδίου

Και βέβαια οι πολίτες  της Π.Ε. Κοζάνης θα ήθελαν να πάρουν απαντήσεις :

–         Για τις τιμές ρεύματος που συνιστούν πανευρωπαϊκό ρεκόρ

–         Την ακρίβεια και τις ελλείψεις σε αγαθά και πρώτες ύλες,

–         Την απροθυμία του να αυξήσει το κατώτατο μισθό σε ικανά επίπεδα και να μειώσει τον Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα όπως έχουν κάνει μια σειρά χώρες στην Ε.Ε.

–         Τις επιλογές του στον πόλεμο της Ουκρανίας, την ίδια ώρα που η Τουρκία απολαμβάνει τον ρόλο του διεθνούς διαμεσολαβητή και μια σειρά άλλα ζητήματα που η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως, πρωτοστατώντας όμως σε δικαιολογίες και διαστρεβλώσεις.

Δεν θα ακούσουμε τίποτε από αυτά, ωστόσο. Ο κ. Μητσοτάκης, σε μια περίκλειστη και περιφρουρημένη εκδήλωση, θα θριαμβολογήσει ενάντια σε κάθε πραγματικότητα και σε κάθε λογική, θα χειροκροτηθεί από τους πρόθυμους τοπικούς συνοδοιπόρους του και θα αποχωρήσει.

Η απαξίωση ωστόσο έχει δύο πλευρές: αν η μία είναι η απαξίωση του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του προς την Δυτική Μακεδονία, η άλλη, είναι η οριστική και αμετάκλητη απαξίωση και καταδίκη των πολιτών της περιοχής προς την χειρότερη κυβέρνηση που έχει περάσει ποτέ για τον τόπο μας.»

Μοιραστείτε την είδηση