Με το βλέμμα στο…αύριο η «πράσινη» ΔΕΗ επενδύει στα πλωτά φωτοβολταϊκά – 50 MW σε λίμνες ορυχείων και αρδευτικών έργων

2 Min Read

Ακολουθώντας τις διεθνείς ενεργειακές τάσεις, η επιχείρηση μετασχηματίζεται συνεχώς και αποτελεί «σηματωρό» στην αγορά ενέργειας και στην εθνική προσπάθεια για πράσινη μετάβαση. Προς αυτή την κατεύθυνση η θυγατρική της εισηγμένης, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, επενδύει στα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα.

Εκτός των σταθμών αποθήκευσης ενέργειας και τα συμβατικά φωτοβολταϊκά, το επόμενο στοίχημα στον τομέα των ΑΠΕ, είναι τα πλωτά φωτοβολταικά. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχωρά επιθετικά σε αύξηση του portfolio της με επενδύσεις που έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την οικονομία και την κοινωνία, έχοντας καταθέσει στη ΡΑΕ αιτήσεις για φωτοβολταϊκά περίπου 650 MW στη Βόρεια Ελλάδα. Σε αυτά εντάσσονται και πλωτά φωτοβολταϊκά 50 MW σε λίμνες ορυχείων και αρδευτικών έργων.

- Advertisement -

Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη κίνηση στη χώρα μας στην πολλά υποσχόμενη αγορά των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων, με πληροφορίες να αναφέρουν πως η εισηγμένη θα δραστηριοποιηθεί και στα παράκτια αιολικά. Οι πλωτές ηλιακές εγκαταστάσεις είναι μια νέα μορφή φωτοβολταϊκών συστημάτων που εγκαθίστανται στην επιφάνεια κυρίως τεχνητών λιμνών, λιμνών λατομείων και καναλιών άρδευσης.

Οι εγκαταστάσεις μοιάζουν με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά με μία όμως σημαντική διαφορά: Τα πάνελ τοποθετούνται πάνω σε πλωτό σύστημα, το οποίο προσδένεται προκειμένου να μην υπάρχει ελεύθερη κίνηση της δομής, ενώ ένα υποβρύχιο καλώδιο τα συνδέει με το δίκτυο. Το πρώτο πλωτό κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία, με την πρώτη εμπορική εγκατάσταση να πραγματοποιείται στην Καλιφόρνια το 2008.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαβλέπει στην ουσία την ανάπτυξη του εν λόγω κλάδου, με την Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμά πως σήμερα τα πλωτά φωτοβολταϊκά φτάνουν τα 400 GW διεθνώς, δυναμικότητα που μπορεί να διπλασιάσει την παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ, χωρίς να απαιτείται η απόκτηση γης.

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά έχουν σημαντικά οφέλη. Πρώτον, παράγεται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια εξαιτίας του γεγονότος ότι τα πάνελ ψύχονται από το νερό. Δεύτερον, οι πλωτές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών μειώνουν τις απώλειες νερού από την εξάτμιση. Τρίτον, εγκαθίστανται πιο γρήγορα και είναι ευκολότερα στη διαχείριση.

(Liberal.gr)

Μοιραστείτε την είδηση