Με τον “Κατάδικο” ξεκινά το ΔΗΠΕΘΕ την διαδικτυακή προβολή παραστάσεων του

3 Min Read

«MEZZO»

 

- Advertisement -

Κάθε φορά, Τετάρτη στις 19:00 και για 24 ώρες

 

Επειδή το θέατρο, είναι στη ζωή μας

Επειδή το θέατρο, είναι στη ζωή μας

 Επειδή το Θέατρο είναι στη ζωή μας, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ίσως το έχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Ο «εγκλεισμός» μας και η απομόνωση στο σπίτι, επιβάλλουν στους φορείς του πολιτισμού να δώσουν διεξόδους και διαφυγή μέσω των τεχνών τους.

Το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης κινούμενο σε αυτή την κατεύθυνση οργάνωσε και προγραμματίζει την προβολή  παραστάσεών του, που κάποιος δεν είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει, ή αγαπημένες παραστάσεις που κάποιος θέλει να παρακολουθήσει ξανά, μέσα από το κανάλι του στο you tube:

https://www.youtube.com/channel/UCrimZTl905V2M1VXonXBinw/featured

Mezzo είναι η ενδιάμεση παράσταση, ούτε απογευματινή, ούτε βραδινή. Συνήθως γίνεται στις 19:00.

Έτσι θελήσαμε να ονομάσουμε αυτήν την καινούργια δράση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Κάθε φορά λοιπόν, Τετάρτη ώρα 19:00 και για 24 ώρες, μέχρι και Πέμπτη ώρα 19:00

Αρχής γενομένης λοιπόν, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

«Κατάδικος»

Το 1919 ο Κωσταντίνος Θεοτόκης γράφει τον Κατάδικο, ένα κείμενο που έμελε να αφήσει ιστορία στην παγκόσμια πεζογραφία και να πάρει τη θέση του πλάι στα μεγάλα έργα των Ρώσων Τολστόι και Ντοστογέφκι. Με τον Κατάδικο ο συγγραφέας ακτινογραφεί με απόλυτη λεπτομέρεια τις συνθήκες ζωής και τα ήθη της εποχής του. Το πολιτικό σύστημα, η δικαιοσύνη, οι νοοτροπίες της κοινωνίας, οι σχέσεις των δύο φύλων, οι φυλετικές διακρίσεις, τίποτα δεν ξεφεύγει από την υπέροχη πένα του. Η Μαργαρίτα και Πέτρος το παράνομο ζευγάρι συναντιέται κρυφά σε μια “απόμερη κατοικιά” επί πέντε χρόνια. Ξαφνικά μια νύχτα δολοφονούν τον άντρα της Μαργαρίτας, τον Γιώργη Αράθυμο, σε έναν απόμερο δρόμο και για το έγκλημα καταδικάζεται ο “ζευγουλάτης” του σπιτιού του Αράθυμου, ο λεγόμενος Τουρκόγιαννος. Είναι όμως ο πραγματικός ένοχος για το έγκλημα; Μέσα από τον χαρακτήρα του Τουρκόγιαννου ο Θεοτόκης προσπαθεί να ορίσει μια ουσιαστική χριστιανική ηθική και να την διαχωρίσει από το πώς η κοινωνία αντιλαμβάνεται την πίστη, φέρνοντας τη στα μέτρα της.

100 χρόνια μετά την γέννηση αυτού του αριστουργήματος, (1819 – 2019) το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης «ανέβασε» τον Κατάδικο, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Με έναν θίασο έξι ταλαντούχων ηθοποιών η παράσταση μεταφέρει τους θεατές σε μια άλλη εποχή, στην Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα.

Σκηνοθεσία- Διασκευή: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Σκηνογράφος: Θάλεια Μέλισσα

Ενδυματολόγος: Βασιλική Σύρμα

Επιμέλεια κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Μουσική: Κώστας Μαγγίνας

Φωτογραφίες: Νίκος Κουστένης

Β. Σκηνοθέτη: Αναστασία Σιωπίδου

Β. Ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα

Β. Φωτιστή: Εύη Παπαμάρκου

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρίνα Καλογήρου, Γιώργος Παπανδρέου, Μάρκος Παπαδοκωσταντάκης, Χρήστος Πίτσας, Τάκης Σακελλαρίου και Στέλιος Χλιαράς.

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση