Με τους φορείς της περιοχής ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς- Αναλυτικό ρεπορτάζ

8 Min Read

Στην πόλη της κοζάνης βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος είχε σειρά επαφών με τους φορείς της περιοχής.

Τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εξήρε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παππάς- Ιδιαίτερη αναφορά στο Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας

- Advertisement -

Τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παππά υποδέχθηκε το πρωί της Τετάρτης στο γραφείο του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης.

Καλωσορίζοντας τον υπουργό, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξυπηρέτησης του πολίτη και αντιμετώπισης των μεγάλων  ζητημάτων και ανέφερε «υποδεχθήκαμε ένα φίλο της Περιφέρειας μας, καθώς ο Νίκος Παππάς από την πρώτη στιγμή έδειξε ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε. Είναι η πρώτη φορά που η περιφέρεια βρίσκεται στο επίκεντρο. Με τις επιλογές και την εμπιστοσύνη που μας δείχνει η κυβέρνηση, αναπτύσσουμε συνέργειες στα Βαλκάνια, αναζητούμε νέους δρόμους και εργαλεία, για να βρισκόμαστε στο πλευρό του πολίτη, με συνεννόηση και διάθεση να ξεφύγουμε από τις νοοτροπίες του χθες. Φτιάχνουμε την Ελλάδα που θέλουμε και μας αξίζει».

Από την πλευρά του, ο υπουργός ανέφερε πως έκανε την ευχάριστη διαπίστωση ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών, παίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική ανάπτυξη ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο, με στόχο να αρθεί η απομόνωση και να γεφυρωθούν οι ανισότητες. Μάλιστα, ο κ. Παππάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία δημιουργίας του Ταμείου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία καταγράφτηκε και σε ευρωπαϊκούς ιστοχώρους ενημέρωσης (euractiv.gr) και αποτελεί ένα εγχείρημα, το οποίο αξίζει να βρει μιμητές.

 

Στρατηγικό όραμα να γίνει η Ελλάδα ψηφιακός κόμβος

Ο τομέας της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης στη χώρα και χρειάζεται ένα στρατηγικό όραμα για να γίνει η Ελλάδα και ψηφιακός κόμβος εκτός από εμπορικός και ενεργειακός, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνη Τουρλιδάκη και τον πρόεδρο του ΤΕΙ Νίκο Ασημόπουλο, στο Τμήμα Μηχανικών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, στην Κοζάνη.

Ο κ. Παππάς είπε ότι η Ελλάδα είναι στην 26η θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε ό,τι αφορά τους δείκτες τεχνολογίας, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και μπορεί το στοιχείο αυτό να προκαλεί μια απογοήτευση, δείχνει ωστόσο και το μέγεθος των δυνατοτήτων που υπάρχουν για να υπάρξει μια αλματώδης ανάπτυξη σ’ αυτόν τον τομέα. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι κρίσιμος και ιδιαίτερος ο ρόλος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, παρατήρησε ο υπουργός και αναφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ.

Ο κ. Παππάς πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα ολόκληρης της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης εξέφρασε τη χαρά του επειδή για πρώτη φορά υπουργός επισκέπτεται το πανεπιστήμιο και ο κ. Παππάς είπε πως δεν μπορούσε να μην το επισκεφθεί γιατί ο ίδιος ξεκίνησε ως σπουδαστής των ΤΕΙ της Αθήνας, τα οποία στη συνέχεια εγκατέλειψε για να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αγγλία.

Ο κ. Τουρλιδάκης επισήμανε ακόμη το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται σε μια περιοχή που συνορεύει με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ και είπε πως όταν έχεις ένα ισχυρό πανεπιστήμιο στα σύνορα δεν χρειάζεσαι στρατό.

Τόσο ο πρύτανης όσο και ο πρόεδρος του ΤΕΙ μίλησαν για την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την όλο και μεγαλύτερη διασύνδεση με θέματα που αφορούν την περιοχή, όπως ο τομέας της ενέργειας, λόγω και της παρουσίας της ΔΕΗ.

Στη συνάντηση τον λόγο πήραν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης και κοσμήτορες σχολών του πανεπιστημίου.

Ανάγκη για κοινωνικό μέτωπο διαπραγμάτευσης

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού κοινωνικού μετώπου διαπραγμάτευσης ώστε να πετύχει η χώρα τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 να είναι μειωμένα και η μία μονάδα που αντιστοιχεί σε 2 δισ. ευρώ να δοθεί για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε στο Επιμελητήριο Κοζάνης με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.

Κατά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Κυριακίδης και εκπρόσωποι των άλλων φορέων ζήτησαν επειγόντως στήριξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή διότι, όπως είπαν, έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την οικονομική κρίση. Οι επιχειρήσεις τους δεν μπορούν να πάνε στο εξωτερικό και αναγκαστικά όσες δεν αντέξουν θα κλείσουν, επισήμαναν, με τεράστιες επιπτώσεις για την απασχόληση. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι η οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί κατά 90%.

“Βρήκαμε …Παππά και θα τα ακούσετε”, είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στην αρχή της ομιλίας του, διευκρινίζοντας ότι τα περισσότερα από τα θέματα τα οποία αναφέρονται δεν είναι της αρμοδιότητας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Τον λόγο πήρε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος είπε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση με στόχο την τόνωση της αγοραστικής ικανότητας γιατί, όπως είπε, “δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά και δεν μπορεί να κινηθεί η οικονομία”.

Στο κλείσιμο της σύσκεψης, ο κ. Παππάς είπε ότι πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, αναγνωρίζοντας ότι έχει πληγεί περισσότερο από άλλες περιοχές της χώρας.

Απαντώντας στα αιτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων, είπε ότι βλέπει θετικά το να δοθεί παράταση τριών μηνών στις ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές επιχειρηματιών της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες λήγουν στο τέλος Ιανουαρίου, όπως και το να υπάρχει ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός, καθώς και την κεφαλαιοποίηση των εισφορών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα τρία αυτά ζητήματα θα τα δει η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε επίσης να στηρίξει το ζήτημα της μετεγκατάστασης οικισμών και τη συνέχιση του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”.

Συνάντηση στο Δημαρχείο Κοζάνης

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός περπάτησε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης και μετέβη στο δημαρχείο για τη συνάντηση με τον δήμαρχο Λευτέρη Ιωαννίδη.  Τόσο ο Δήμαρχος Κοζάνης όσο και οι παριστάμενοι Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι των Οργανισμών του Δήμου, έθεσαν στον κ. Παππά ζητήματα αρμοδιοτήτων του Υπουργού όπως το ζήτημα των “λευκών περιοχών” της DIGEA, της πρόσβαση στο γρήγορο ίντερνετ κ.α.

Μοιραστείτε την είδηση