Με τραγικό τρόπο και πάλι στο προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα των παιδιατρικών κλινικών στη Δυτική Μακεδονία- Η έλλειψη ΜΕΘ Παίδων και Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών οδηγεί στις διακομιδές

4 Min Read

Με τραγικό τρόπο αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι παιδιατρικές κλινικές στη Δυτική Μακεδονία, με τα δύο περιστατικά διακομιδής παιδιών σε κρίσιμη κατάσταση από Κοζάνη και Γρεβενά  προς  Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε Αθήνα και Πάτρα με τον 6χρονο από τα Γρεβενά δυστυχώς να χάνει τελικά τη ζωή του.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Δυτικής Μακεδονίας  η έλλειψη ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ και Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στη περιοχή, καθιστά αναγκαία την διακομιδή των σοβαρών περιστατικών Μακεδονία κυρίως σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, κάτι που όμως έχει πολλά προβλήματα και εμπόδια, που δυσχεραίνουν το έργο του υγειονομικού προσωπικο,  ώστε αυτό να γίνει με ασφάλεια.

Σε ανακοίνωση της  η Ε.Ι.Ν.ΔΥ.Μ., σημειώνει πως δεν μπορούμε να παίζουμε τη ζωή των παιδιών μας στα «ζάρια» υπογραμμίζοντας πως ήταν θέμα «τύχης» το ότι υπήρχε Αναισθησιολόγος στο ΓΝ Γρεβενών την ημέρα του συμβάντος, καθώς το Νοσοκομείο δεν καλύπτεται σταθερά από αυτή την ειδικότητα.

Παράλληλα αναφέρεται πως αναδείχτηκε το μεγάλο ζήτημα ότι δεν υπάρχουν επαρκείς διασώστες γιατροί στα πληρώματα ΕΚΑΒ ώστε άμεσα να παρέχουν εξειδικευμένη περίθαλψη στα περιστατικά που παραλαμβάνουν, ζήτημα κρίσιμο αν ο ασθενής που πάει στο Νοσοκομείο θέλει άμεση παρέμβαση ή το Νοσοκομείο είναι μακριά από το χώρο του συμβάντος όπως συμβαίνει στην επαρχία.

Τρίτον, το προσωπικό κατά τη διάρκεια της διακομιδής ήρθε αντιμέτωπο με την υποβάθμιση της συντήρησης των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα στη μέση της τόσο επείγουσας διακομιδής να χαλάσει άλλη μια φορά το ασθενοφόρο και να χρειαστεί μισή ώρα να περιμένουν άλλο για να αλλάξουν.

Τέταρτο, σύμφωνα πάντα με την η Ε.Ι.Ν.ΔΥ.Μ., και πιο σημαντικό, αναδεικνύεται η συνειδητή παντελής υποστελέχωση των Νοσοκομείων. Ειδικά μετά τα συνεχόμενα κύματα covid, τη δραματική αύξηση της προσέλευσης στις παιδιατρικές κλινικές εκατοντάδων παιδιών λόγω της τριπλής ταυτόχρονης έξαρσης  covid-19, γρίπης και RSV , η κυβέρνηση- 3η ΥΠΕ αντί να στελεχώνει με επαρκή προσωπικό και υποδομές τις Παιδιατρικές Κλινικές προχωρά σε συρρίκνωση και υποβάθμιση της ασφαλούς παροχής δημόσιας φροντίδας υγείας των μικρών ασθενών.

Και η ανακοίνωση καταλήγει πως «από τα παραπάνω περίτρανα διαψεύδονται οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το «Νέο ΕΣΥ», ότι δήθεν θα αποτελέσει αναβάθμιση  η μετατροπή των υπαρχόντων Νοσοκομείων σε Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας.

Το πρόβλημα που τραγικά φανερώθηκε με τα παραπάνω περιστατικά αναδεικνύει ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσιμα περιστατικά όταν απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από την κατάλληλη εξειδικευμένη δομή. Δεν μπορεί να αποτελεί «λύση» η δημιουργία Τριτοβάθμιας Δομής μέσω ΣΔΙΤ  (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) στην Υγεία που σημαίνει ότι οι «αναβαθμισμένες» παροχές φροντίδας θα εξαρτώνται με τα «ιδία έσοδα» των Νοσοκομείων, που προέρχονται από τις τσέπες του λαού.

Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση, τη στιγμή που διαβάζουμε καθημερινά για την ανάπτυξη της επιστήμης της ιατρικής και των τεχνολογικών εφαρμογών. Τώρα χρειάζεται πλήρης στελέχωση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Περίθαλψης στη Δυτική Μακεδονία. Η κατασκευή ενός Τριτοβάθμιου Νοσοκομείου στη Δυτική Μακεδονία με δωρεάν πρόσβαση για όλο το λαό, όλες τις εξειδικεύσεις γιατρών και στελέχωση κλινικών, με ΜΕΘ ενηλίκων, παίδων, νεογνών.

Όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα διεκδικήσουμε  με  σύγκρουση με τη λογική που δε θεωρεί την υγεία λαϊκό δικαίωμα αλλά κόστος και συνάμα  «ευκαιρία» για κερδοφορία των ιδιωτικών πολυκλινικών, φαρμακευτικών εταιρειών και φαρμακαποθηκών».

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση