Με τρακτέρ γέμισε χθες το κέντρο της Κοζάνης

4 Min Read

Διαμαρτυρία των αγροτών με κύριο πρόβλημα την απολιγνιτοποίηση

Τρακτέρ γέμισε χθες το κέντρο της Κοζάνης, με τους αγρότες του νομού να διαμαρτύρονται για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με σημαντικότερο, όπως οι ίδιοι λένε, αυτό της απολιγνιτοποίησης.

- Advertisement -

100 περίπου τρακτέρ κινήθηκαν από το Μαυροδένδρι, όπου είναι τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και βρέθηκαν αρχικά έξω από το Δημαρχείο Κοζάνης και στη συνέχεια στη ΖΕΠ, όπου είχαν συναντήσεις με τον Δήμαρχο Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη αντίστοιχα.

«Κύριο πρόβλημα μας είναι η απολιγνιτοποίηση, τα εργοστάσια κλείνουν, μας παίρνουν τα χωράφια, φωτοβολταϊκά ξεφυτρώνουν παντού, πρέπει να δουν τι θα γίνει με μας. Είχαμε δέσμευση από τον κ. Παπαθανάση πως θα καταθέταμε και εμείς αναπτυξιακά σχέδια 200.000 ευρώ στον πρωτογενή τομέα και τώρα απεσύρθη» ανέφερε αγρότης από τον Άγιο Δημήτριο.

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι τους, οι αγρότες της περιοχής δεν έχουν σκοπό να κλείσουν δρόμους, αλλά ρίχνουν το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση και στην Περιφέρεια για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Γ. Αμανατίδης: Από εσάς αντλούμε δύναμη όχι από τους επενδυτές

Στη συνάντησή τους με τον Περιφερειάρχη οι αγρότες έθεσαν τα αιτήματά τους, ιεραρχώντας ψηλά το θέμα της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε υψηλής καλλιεργητικής αξίας χωράφια, αλλά και αυτό των ανταποδοτικών. Ο Γιώργος Αμανατίδης ανέφερε πως την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο με μόνο θέμα την αγροτική ανάπτυξη, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, και δεσμεύτηκε να προωθήσει στην κυβέρνηση τα οριζόντιου χαρακτήρα αιτήματα, ενώ αυτά με περιφερειακό χαρακτήρα να συζητηθούν στο Περιφερειακό που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τα θέματα αυτά.

«Δεν θα έλεγα κάτι για να είμαι αρεστός σε σας, τη στιγμή που δεν θα μπορούσαμε να το σταματήσουμε. Ασφαλώς υπάρχουν ανταποδοτικά και δεν θα γλιτώσει από αυτά κανένας. Κατά δεύτερον, αν πάει να γίνει κάτι στην περιοχή του Ξινού Νερού, θα είμαστε απέναντι. Εγώ είμαι μαζί σας και το ξέρετε. Από σας αντλούμε δύναμη και όχι από τους επενδυτές» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αμανατίδης απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

Στην κεντρική είσοδο του Δημαρχείου υποδέχθηκε τους αγρότες ο Γιάννης Κοκκαλιάρης

Στο πλευρό των γεωργοκτηνοτρόφων τάχθηκε ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισε, αιτήματα του αγροτικού κλάδου.

Ο κ. Κοκκαλιάρης υποδέχθηκε τους παραγωγούς στην κεντρική είσοδο του Δημαρχείου μαζί με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Λεωνίδα Αρνίδη. Εκεί, οι εκπρόσωποι των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων επέδωσαν ψήφισμα με τις θέσεις τους.

«Ο αγροτικός τομέας σε δύσκολες συγκυρίες ήταν αυτός που έβγαζε τη χώρα από την κρίση. Ένα κομμάτι του ΑΕΠ της χώρας μπορεί να καλυφθεί από τον αγροτικό τομέα» ανέφερε ο κ. Κοκκαλιάρης, τονίζοντας ότι ο Δήμος θα είναι δίπλα τους.

Στον κόμβο της Εγνατίας στα Κοίλα παρέταξαν τα τρακτέρ τους οι αγρότες

Οι αγρότες της Κοζάνης παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Εγνατίας οδού στα Κοίλα κι όπως δήλωσε εκ μέρους τους ο Στάθης Πασχαλίδης «από τις αρχές της επόμενης βδομάδας θα επιδιωχθεί σε συντονισμό με τα αλλά μπλόκα στην Περιφέρεια να αποκλειστεί ο κόμβος της Εγνατίας στην Σιάτιστα».

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση