Μέχρι τις 5 Ιουλίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για την ανακύκλωση συσκευών

3 Min Read

Επιδότηση έως 50% προσφέρει για τους δικαιούχους η πλατφόρμα για την ανακύκλωση συσκευών , η οποία άνοιξε. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, το όφελος για τα νοικοκυριά από τη μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της αντικατάστασης των παλιών ηλεκτρικών συσκευών από νέες πιο αποδοτικές, υπολογίζεται έως και 300 ευρώ το χρόνο. Το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά έως και 40%.

Δικαιούχοι του προγράμματος αντικατάστασης και ενεργειακής αναβάθμισης ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», θα είναι όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως εισοδήματος που έχουν εγκατεστημένες παλιές ηλεκτρικές συσκευές, σε κύρια και δευτερεύουσα κατοικία. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα μοριοδοτηθούν επιπλέον τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και οι οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.

«Ο στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του Υπουργείου είναι η αντικατάσταση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας στα νοικοκυριά και να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των ηλεκτρικών συσκευών», είπε μιλώντας στον «Χ» ο υπεύθυνος του ιδιωτικού ΚΕΠ Κοζάνης «Εξυπηρετώ», Λευτέρης Ιωαννίδης, τονίζοντας πως το πρόγραμμα επικεντρώνεται στα ψυγεία, τους καταψύκτες και τα κλιματιστικά.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει την αίτηση του μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr και μετά να απευθυνθεί στον προμηθευτή του, ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία αντικατάστασης με την απόσυρση της παλιάς ηλεκτρικής του συσκευής και την προμήθεια της καινούριας, όπου θα πιστωθεί και η ανάλογη έκπτωση από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ανά άτομο και όχι ανά νοικοκυριό. Αυτό σημαίνει ότι δύο σύζυγοι, μπορούν να υποβάλλουν δύο αιτήσεις. Κάθε αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει μία έως τρείς ηλεκτρικές συσκευές.

«Με δεδομένη την τιμή της ενέργειας και το πρόβλημα που υπάρχει, νομίζω ότι το πρόγραμμα θα συμβάλει με κάποιο τρόπο, ώστε να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά. Κατά την άποψη μου θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες συσκευές αλλά και χρονικά, γιατί ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση, είναι να βελτιώσουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα και να περιορίσουμε την ενεργειακή σπατάλη. Σε κάθε περίπτωση, θα είμαστε δίπλα σε όποιον πολίτη χρειαστεί βοήθεια» είπε ο κ. Ιωαννίδης.

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως και τις 5 Ιουλίου, αναλόγως με το ΑΦΜ των πολιτών και θα χρειαστούν μόνο οι κωδικοί taxisnet και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν στο κινητό τους ένα ηλεκτρονικό κουπόνι, το οποίο θα μπορούν να εξαργυρώσουν έως και τις 16 Σεπτεμβρίου.

Θένια Βασιλειάδου  xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση