Μεγάλες ελλείψεις στα φαρμακεία της περιοχής- Σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλη τη χώρα

2 Min Read

Σε απόγνωση βρίσκονται οι φαρμακοποιοί της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση ακόμη και βασικών φαρμάκων, καθώς παρατηρείται τεράστια έλλειψη στις φαρμακαποθήκες όλης της χώρας. Μάλιστα καθημερινά, δεν είναι λίγα τα τηλέφωνα από φαρμακείο σε φαρμακείο για να εντοπιστούν φάρμακα, σε ένα άτυπο «κυνήγι θησαυρού».

Είναι ένα πρόβλημα, που δεν είναι η πρώτη φορά, που εντοπίζεται αλλά αυτή τη φορά φαίνεται να λαμβάνει μεγαλύτερη έκταση.

“Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονα το φαινόμενο ελλείψεων φαρμάκων ,το οποίο αποτελεί μείζον ζήτημα της Δημόσιας Υγείας και το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας του Φαρμακείου» εξηγεί στο «Χρόνο» ο Ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης Γιάννης Διάφας, συμπληρώνοντας πως «πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό φαρμάκων που λείπει από τις συρταριέρες των φαρμακείων με αποτέλεσμα να επηρεάζεται άμεσα η θεραπεία και μεγάλου αριθμού παθήσεων αντίστοιχα».

O ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Διάφας

Το βασικό ερώτημα, που προκύπτει είναι οι λόγοι πίσω από την έλλειψη των φαρμάκων.

Όπως εξηγεί ο κ. Διάφας οι αιτίες δημιουργίας του προβλήματος είναι πολύπλευρες αλλά σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ο φαρμακοποιός.

Ανάμεσα σε αυτές είναι η έλλειψη πρώτων υλών, η μείωση της παραγωγής εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης,  η αυξημένη ζήτηση εξαιτίας του χειμώνα, αλλά και οι  παράλληλες εξαγωγές λόγω των χαμηλών τιμών των φαρμάκων στη χώρα μας.

«Καταβάλλονται προσπάθειες αντιμετώπισης και επίλυσης του σοβαρού αυτού  προβλήματος . Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς προσπαθεί με αυταπάρνηση να σταθεί δίπλα στον πολίτη και στην υπηρεσία της υγείας του συνόλου , ζητώντας την κατανόησή του» κατέληξε ο κ. Διάφας.

 

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση