Μεγάλες ζημιές στον κάμπο του Δρεπάνου από τις βροχοπτώσεις

4 Min Read

Επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ την Παρασκευή

Μεγάλες ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε τον κάμπο του Δρεπάνου τις τελευταίες μέρες. Αρχικά το χαλάζι και στη συνέχεια η μεγάλη ποσότητα νερού που έπεσε, αποτελείωσε τις καλλιέργειες των αγροτών. Πρόκειται για καλλιέργειες σιταριού, κριθαριού, ελαιοκράμβης, τριφυλλιού, καλαμποκιού, ηλίανθου και πατατών. Μάλιστα, ορισμένες από αυτές βρίσκονταν σε στάδιο της συγκομιδής.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δρεπάνου ζήτησε από τον Δήμο Κοζάνης να καταθέσει αίτημα για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης».

Το Δρέπανο επισκέφθηκαν τις τελευταίες μέρες βουλευτές και αυτοδιοικητικοί της περιοχής και είχαν συναντήσεις με το τοπικό συμβούλιο και αγρότες. Ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος κατέγραψε τα αιτήματα των πληττόμενων και το μέγεθος του προβλήματος. «Η κυβέρνηση οφείλει να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες και να αποζημιώσει το 100% της ζημιάς από την κακοκαιρία και τις χαλαζοπτώσεις» είπε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ της ΠΕ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, επισημαίνοντας πως οι εκτιμήσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσα.

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου, προγραμματίζει να βρεθεί στο Δρέπανο ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις των αγροτών και τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί.

Στη Βουλή φέρνει το θέμα το ΚΚΕ

Για τις ζημιές στο Δρέπανο το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην ερώτηση τονίζεται πως «ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών» και ζητά από τον υπουργό να ενημερώσει για τις ενέργειες που θα προβεί η Κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των χωριών που έχουν πληγεί.

– Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών με άμεση προκαταβολή και για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί το χαλάζι, και ειδικά σε περιοχές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα – Να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων.

Άμεση υποστήριξη των αγροτών ζητά και το ΚΙΝΑΛ

Ο Τομέας Αγροτών του ΚΙΝΑΛ της ΝΕ Κοζάνης ζητά, επίσης, την άμεση υποστήριξη των αγροτών που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα. Θέτει ζητήματα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, επισημαίνοντας πως οι αγρότες θα πρέπει να αποζημιωθούν στο 100%. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Το μέγιστο της αποζημίωσης (σε χρήμα) υπολογίζεται για τα σιτηρά στα 300kg/στρέμμα, για την ελαιοκράμβη στα 170kg/στρέμμα, για τον ηλίανθο στα 200kg/στρέμμα, για τις πατάτες στα ~3000kg/στρέμμα και όλα αυτά σύμφωνα με τη μέση τιμή της τελευταίας 5ετίας. Η πραγματικότητα για την παραγωγή (πχ. στον κάμπο ΣΑΡΙ ΓΚΙΟΛ) είναι πραγματικά διπλάσια. Επομένως η χαμηλή βάση υπολογισμού (χαμηλή στρεμματική απόδοση + Μέσο Όρο τιμής πώλησης τελευταίας 5ετιας) οδηγεί σε χαμηλή αποζημίωση που κυριολεκτικά δεν καλύπτει ούτε το κόστος καλλιέργειας».

Όλγα Τουφεγγοπούλου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση