Μεγάλη έλλειψη σε σε τεχνίτες – οικοδόμους στη Δυτική Μακεδονία

3 Min Read

Στη σύσταση μητρώου προχωρά η Περιφέρεια

«Έργα υπάρχουν, άνθρωποι για να τα κατασκευάσουν δεν υπάρχουν». Αυτή η παράφραση μπορεί να περιγράψει γλαφυρά αυτό που συμβαίνει σήμερα στον κλάδο των δημόσιων έργων. Μοιάζει με αστείο, αλλά μετά από μια δεκαετία σκληρής κρίσης, κατά την οποία η οικοδομική δραστηριότητα είχε σχεδόν μηδενίσει, σήμερα οι ρυθμοί της είναι ταυτόχρονα εκρηκτικοί και πολύ αργοί. Κι αυτό γιατί υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον τον τομέα της κατασκευής, αλλά λείπουν εργατικά χέρια και τεχνίτες. Το αποτέλεσμα που φέρνουν οι άδειες από ανθρώπους σκαλωσιές είναι αυτό που θα φανταζόταν κανείς: τεράστιες καθυστερήσεις και αυξημένα κόστη.

 

Στο πλαίσιο αυτό σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στην ειδικότητα των τεχνιτών οικοδόμων αντιμετωπίζουν και οι τεχνικές εταιρείες της Δυτικής Μακεδονίας, όπως διαπιστώνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που βλέπει δυσκολίες στην υλοποίηση σημαντικότατων δημοσίων έργων τόσο σε αυτά που υλοποιούνται, αλλά και κατά τον προγραμματισμό των νέων έργων ενόψει της επερχόμενης εαρινής περιόδου.

Για το λόγο αυτό σε συνεννόηση με το Σύνδεσμο Πιστοποιημένων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Δυτικής Μακεδονίας και την Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.), η Περιφέρεια αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση Μητρώου Τεχνιτών-Οικοδόμων και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους, να επικοινωνήσουν με τους φορείς για τη δημιουργία του.

Πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός επεσήμανε ότι συνολικά λείπουν 127.000 εργαζόμενοι από τις κατασκευές. Το ότι αυτή η εκτίμηση είναι μετριοπαθής το αποδεικνύει με ανάγλυφο τρόπο η αποτύπωση της εξέλιξης του εργατικού δυναμικού στις κατασκευές, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Με βάση αυτή, λοιπόν, το 2008 στον κατασκευαστικό κλάδο απασχολούνταν συνολικά 595.000 άτομα, ενώ το 2019 το εργατικό δυναμικό στον ίδιο κλάδο έφτανε μετά βίας τα 150.000. Το 2020, βάσει της έρευνας του ΙΟΒΕ που επικαλείται στοιχεία της Eurostat, ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα είχε 61.511 εταιρείες, εκ των οποίων οι 4.830 ειδικεύονταν σε κατασκευές κτιρίων. Το 2009 οι εταιρείες του κλάδου ήταν 112.952, ενώ οι ειδικευμένες σε κατασκευές κτιρίων ήταν 17.372.

Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου των κατασκευών στη χώρα (96,8% το 2019) είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις (ατομικές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι, επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο από 10 άτομα). Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αυτές αντιπροσωπεύουν το 36,4% της αξίας παραγωγής των κατασκευών. Μόλις 15 επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζομένους και αντιπροσωπεύουν το 1/4 της αξίας παραγωγής των κατασκευών.

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση