Μεγάλη η ανάγκη να αποδώσουν τα έργα στη ΖΕΠ

2 Min Read

Πρότυπο βιοκλιματικό σχολείο, Πανεπιστημιούπολη, πάρκινγκ. Τρία έργα διαφορετικής σημασίας και προϋπολογισμού ολοκληρώθηκαν ή ξεκινούν το τελευταίο διάστημα με κοινό σημείο αναφοράς της χωροθέτησή τους στη ΖΕΠ Κοζάνης. Κοντά σε αυτά και άλλα, με σταθερή την επιλογή της ΖΕΠ για πάνω απο δύο δεκαετίες τώρα, με στόχο να αποτελέσει πυρήνα του αναπτυξιακού οράματος της Κοζάνης.

Ειδικότερα η Πανεπιστημιούπολη, η σύμβαση της οποίας υπογράφεται αύριο, αποτελεί το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο για τη Δυτική Μακεδονία για την προσεχή προγραμματική περίοδο, στο οποίο έχουν επενδυθεί πολλά.

- Advertisement -

Ωστόσο, οι προβληματισμοί που υπάρχουν είναι πολλοί και δεν περνούν απαρατήρητοι. Τόσο η χωροθέτηση των έργων, όσο και η βιωσιμότητα τους θεωρείται αρκετά επισφαλής.

Για παράδειγμα το βιοκλιματικό σχολείο είναι ένα “στολίδι”, το οποίο, όμως, χωρίς μαθητές δεν θα πετύχει το βασικό του ρόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ένα σχολείο φτιαγμένο για 350 μαθητές και είναι ζήτημα αν θα έχει καμιά εικοσαριά φέτος.

Το ίδιο ισχύει και για το Πανεπιστήμιο, αν το ανθρώπινο δυναμικό δεν καταφέρει να του δώσει την ισχύ που χρειάζεται, ενώ για το πάρκινγκ, ήδη ο δήμος Κοζάνης αποδέχεται τις δυσκολίες που παρουσιάζει η λειτουργία του, η οποία αναμένεται το Σεπτέμβρη.

Τα έργα αυτά γίνονται με χρήματα της Ε.Ε., τα οποία θα λείψουν από άλλα έργα ζωτικής σημασίας για την περιοχή, οπότε γίνεται παραπάνω απο σαφές ότι πρέπει με κάθε τρόπο να λειτουργήσουν και να αποδώσουν τα μέγιστα. Διαφορετικά, μιλάμε για “πουκάμισα αδειανά” και μια σταθερή εμμονή σε μια περιοχή, η οποία δεν θα αποδώσει.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση