Μεγάλη η κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

4 Min Read

Δυναμικό «παρών» έδωσαν σήμερα δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη και συζήτησαν τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.

Η Γιάννα Αντωνοπούλου, πρόεδρος αγροτών Δήμων Σερβίων, Βελβεντού και Κοζάνης, επισήμανε τις ανισότητες που υπάρχουν στις πολιτικές για τις ΑΠΕ και την απολιγνιτοποίηση, εστιάζοντας στο ότι «τα μέτρα είναι για λίγους και όχι για όλους».

Η Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αμυνταίου, είπε χαρακτηριστικά πως τα κοινά προβλήματα και οι τεράστιες δυσκολίες είναι αυτές που αναγκάζουν τους αγρότες να βγουν στους δρόμους, ενώ μετέφερε τη βούληση των συναδέλφων της να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω.

«Δεν είμαστε επαγγελματίες μπλοκατζήδες» ήταν τα λόγια του Δημήτρη Μόσχου, μέλους της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Άργους Ορεστικού, ο οποίος εξήγησε πως «η ανέχεια, τα μέτρα τα οποία έχουν εφαρμοστεί και το μεγάλο κόστος παραγωγής είναι αυτά που μας έχουν βγάλει στους δρόμους».

Το μήνυμα που στέλνουν προς πάσα κατεύθυνση είναι σαφές «έχουμε βγει σ’ έναν κοινό αγώνα και αυτό θα είναι το ξεκίνημα για να βρούμε το δίκιο μας όλοι οι εργαζόμενοι και όχι μόνο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι». Τόνισαν, μάλιστα, πως έχουν ζητήσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου, όπου θα τεθούν τα ζητήματα,  τα οποία απασχολούν τον αγροκτηνοτροφικό κλάδο όχι μόνο σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο.

Γ. Κασαπίδης: Ασύμφορες οι περισσότερες καλλιέργειες της Δυτικής Μακεδονίας

Το τελευταίο επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο  Περιφερειάρχης πως θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, με την εκπροσώπηση όλων των κλάδων. Ο κ. Κασαπίδης δήλωσε πως είναι στο πλευρό των αγροτών και δεσμεύθηκε να μεταφέρει προς το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το μήνυμα πως η υπέρμετρη αύξηση του κόστους παραγωγής, των καυσίμων, του ρεύματος και συνολικά των εφοδίων καθιστά πλέον ασύμφορες τις περισσότερες καλλιέργειες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως πρέπει να γίνει κατανοητό πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επαγγελματίες γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν είναι μόνο δικό τους ή του κλάδου τους, αλλά όλης της ελληνικής κοινωνίας, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σταματήσουν να καλλιεργούν οι παραγωγοί και να παρατηρηθεί σοβαρή έλλειψη τροφίμων και πρώτων υλών αγροδιατροφικού τομέα.  «Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από όλο το κυβερνητικό επιτελείο, ώστε να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή»» είπε χαρακτηριστικά.

Στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών της Περιφέρειας, ο κ. Κασαπίδης ανέφερε πως έχουν καταστρώσει και βάλει σε τροχιά υλοποίησης ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του αγροτικού τομέα και της αγροτικής οικονομίας.

Κάλεσμα για συντονισμένο κλείσιμο των δρόμων

Στο μεταξύ, μέρα με τη μέρα, αυξάνονται τα μπλόκα. Από 28 που ήταν την Κυριακή στη Νίκαια, τα μπλόκα έφτασαν σήμερα τα 34, ενώ μέχρι τέλος της εβδομάδος πιθανόν θα έχουν φτάσει τα 50.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση