Μεγάλη κινητοποίηση των εμπόρων της Πτολεμαϊδας κατά των κλειστών καταστημάτων- Ζητούν από την Κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων τους

4 Min Read

Την άμεση λήψη μέτρων στήριξης στους επιχειρηματίες που έχουν κλειστά τα καταστήματά τους λόγω κορωνοϊού και την κραυγή αγανάκτησης για το διαρκές lockdown που οδηγεί σε προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων τους, ζήτησαν από την Κυβέρνηση μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη, οι εκατοντάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι της Πτολεμαϊδας. Με μια δυναμική κινητοποίηση με αυτοκίνητα και κόρνες το μεσημέρι της Παρασκευής, παρέλασαν με τα αυτοκίνητά τους από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κόρνες και μαύρες σημαίες.

«Στέλνουμε μήνυμα προς την Κυβέρνηση πως η Εορδαία δεν κοιμάται και πως πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματά μας γιατί δεν αντέχουμε άλλο! Είμαστε περισσότερο από τρεις μήνες με κλειστά καταστήματα και δεν πάει άλλο» τόνισε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Εορδαίας Μιχάλης Δεληκώστας.

«Είμαστε εδώ και στηρίζουμε τον Εμπορικό Σύλλογο Εορδαίας γιατί πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Οι απαιτήσεις μας και οι διεκδικήσεις μας είναι κοινές. Ζητάμε ειδικά μέτρα στήριξης για την Δυτική Μακεδονία και δεν αρκούμαστε μόνο σε εξαγγελίες» πρόσθεσε ο Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Σάκης Δραγατσίκας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει οι επιχειρήσεις της περιοχής να στηριχθούν με διαφορετικό τρόπο από της υπόλοιπης Ελλάδας γιατί είναι κλειστές περισσότερο χρόνο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Πιστεύω πως το μήνυμα αυτό θα φτάσει εκεί που πρέπει» δήλωσε ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, το αυτοκίνητο του οποίου ηγούνταν της αυτοκινητοπομπής.

Το ψήφισμα της διαμαρτυρίας

Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε έξω από την Σχολή Πυροσβεστών και μέσω των κεντρικών οδών της πόλης κατέληξε στο κτίριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Εκεί ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης παρέλαβε από τον Δήμαρχο Εορδαίας το ψήφισμα με τα αιτήματα.

Συμμετέχουμε ΚΑΙ Απαιτούμε:

– Οι επιχειρήσεις της Εορδαία είναι κλειστές από τις 16 Οκτωβρίου 2020, (ημερομηνία έναρξης τοπικού lockdown) και συνεχίζουμε να παραμένουμε στο κόκκινο μέχρι και σήμερα 29 Ιανουαρίου 2021.

– Τίθεται το ερώτημα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας καθώς και τα προς τα ‘ζην’ των οικογενειών μας.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Όλοι οι πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες της Εορδαίας ενώνουμε τη φωνή μας, εκφράζουμε την αγωνία, και την απογοήτευσή μας.

Από κοινού εκφράζουμε το θυμό και την αγανάκτησή μας γιατί παρόλο τις προσπάθειές μας μέχρι τώρα τα μέτρα του συνεχιζόμενου lockdown δεν απέδωσαν.

Όλοι οι επαγγελματίες της Εορδαίας έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει είτε γραπτώς είτε με συνεντεύξεις τα προβλήματα και έχουμε καταθέσει ρεαλιστικές προτάσεις για την στήριξη των επιχειρήσεών μας τόσο σε εσάς όσο και στον Πρωθυπουργό και σε κυβερνητικά στελέχη.

Κύριε Περιφερειάρχη σας θέλουμε μαζί μας για να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε το καλύτερο για τις επιχειρήσεις της Εορδαίας..

Θέλουμε να εκφράσουμε την αγωνία της πλειοψηφίας των συλλόγων και των παραγωγικών φορέων της περιοχής μας και σας καταθέτουμε τις προτάσεις μας:

Οι προτάσεις μας αναλυτικά:

ΛΥΣΗ 1η . Οικονομική ενίσχυση ίση με το 75% του τζίρου των επιχειρήσεων για το τρίμηνο Νοεμβρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει η κάθε επιχείρηση που είναι κλειστή να πληρώσει τις υποχρεώσεις της χωρίς να  συσσωρεύσει χρέη όπως γίνεται μέχρι τώρα.

ΛΥΣΗ 2η. Προτείνουμε και απαιτούμε:

1_ Άμεση χρηματοδότηση οικονομικής ενίσχυσης σε όλες τις επιχειρήσεις ύψους 3.000€.

2_ Όλες οι επιστρεπτέες προκαταβολές για την πόλη μας θα πρέπει να είναι 100% μη επιστρεπτέες.

3_ Ένταξη και άλλων ΚΑΔ στις χρηματοδοτήσεις ανεξαρτήτου τζίρου.

4_ Αναστολή πληρωμής όλων των επιταγών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

5_ Διαγραφή ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα Σεπτεμβρίου 2020 έως Μαρτίου 2021.

6_ Επιδότηση 100% των ενοικίων.

7_ Επιδότηση επιχειρηματικών δανείων.

8_ Παράταση χρονικού ορίζοντα του βίαιου κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων

Μοιραστείτε την είδηση