Μεγάλο το ενδιαφέρον στην αντιφασιστική εκδήλωση στην Πτολεμαϊδα με ομιλητές Τσιάκαλο και Παπαδάκη

4 Min Read

Προσοχή στους αγύρτες που ξαφνικά θεωρούν ότι εκφράζουν τον ελληνικό λαό υπέρ ή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών συνέστησε ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ Γιώργος Τσιάκαλος που μαζί με τον δικηγόρο Κώστα Παπαδάκη βρέθηκαν το Σάββατο στην Πτολεμαϊδα και μίλησαν για την άνοδο του εθνικισμού και τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Ο κ. Τσιάκαλος μίλησε για τον κίνδυνο της αναβίωσης του ναζισμού στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ανατολική και έκανε λόγο για εφιάλτη που οδηγεί σε τραγωδίες.
Ο ίδιος εντοπίζει κοινές απόψεις σε μερίδα των αυτόκλητων υπερασπιστών της Μακεδονίας που δεν έχουν καμία σχέση με το έθνος μας. Εθνικισμό πολλοί θεωρούν ακόμα κι αυτό που λέω «αν είναι να πεθάνει κανείς για την πατρίδα, θεία η δάφνη, μια φορά κανείς πεθαίνει», κάτι το οποίο έμαθα από μικρός και συνεχίζω να σκέφτομαι μέχρι και σήμερα, είπε ο κ. Τσιάκαλος, αναφερόμενος στη σύγχυση που υπάρχει γύρω από το θέμα.
«Υπάρχουν όμως κάποιοι που είναι λάτρεις του Χίτλερ, που ήταν ένας από τους πρώτους που στις 4 Μάιου 1941, μιλώντας στο Ράιχσταγκ τότε στους δικούς τους, δήλωνε υπερήφανος γιατί είχε κατακτήσει και την Ελλάδα και εξέφραζε τη στενοχώρια του για το γεγονός ότι ενώ η Γιουγκοσλαβία είχε συμφωνήσει μαζί του στην αρχή σε μια συμμαχία με την Ιταλία τότε και έδινε τη δυνατότητα για δική τους διέξοδο στο Αιγαίο με δικούς τους χώρους, στους οποίους συμπεριλαμβανόταν στη Θεσσαλονίκη, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Στην ίδια ομιλία αναφερόταν και στην επίθεση που έκανε ο γερμανικός στρατός από τη Βουλγαρία προς τη Μακεδονία και την Ελλάδα, εννοώντας τη Μακεδονία της Πρώην Γιουγκοσλαβίας. Καταλαβαίνει κανείς, λοιπόν, πως κοροϊδεύουν οι ναζί αυτούς που θεωρούν ότι το όνομα της Μακεδονίας πρέπει να ανήκει μόνο στην Ελλάδα. Οι αγύρτες που ξαφνικά θεωρούν ότι εκφράζουν το λαό, θα μας οδηγήσουν σε καταστροφή» είπε ο ομότιμος καθηγητής.
Για τη δίκη της Χρυσής Αυγής που τέσσερα χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί μίλησε ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης. «Η δική θα μπορούσε να είχε τελειώσει αν η κυβέρνηση είχε φροντίσει να διεξάγεται σε καθημερινή βάση, η αίθουσα του Εφετείου να είναι μόνιμος και αποκλειστικός τόπος διεξαγωγής της, πράγματα δηλαδή, τα οποία ζητούσε η πολιτική αγωγή από την αρχή και δεν έγιναν, με αποτέλεσμα η Χρυσή Αυγή να ετοιμάζεται να πάει σε εκλογές χωρίς καταδικαστική απόφαση» είπε ο κ. Παπαδάκης.
«Το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη δημοσιότητας που γίνεται, με ευθύνη των μέσων που είναι απόντα από τη διαδικασία, αλλά σχετίζεται και με την απαγόρευση της τηλεοπτικής κάλυψης που ο νόμος συναρτά από την συναίνεση όλων των παραγόντων της δίκης, την επιλογή του Κορυδαλλού και την διεξαγωγή χωρίς ηχογραφημένα πρακτικά που σημαίνει ότι 4 χρόνια μετά δεν έχουμε απομαγνητοφωνημένο έγγραφο καμίας στιχομυθίας. Παρόλα αυτά πλησιάζει προς το τέλος, υπάρχει συντριπτικό υλικό που έχει κατατεθεί και δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και για τις ευθύνες της ηγεσίας και των εκτελεστικών της οργάνων» εξήγησε ο δικηγόρος για την εξέλιξη της δίκης.
Η αντιφασιστική εκδήλωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαίδα που ήταν γεμάτο από κόσμο.
Σωκράτης Μουτίδης

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση