Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

3 Min Read

Προς κάθε κατεύθυνση οι έρευνες

Σε εξέλιξη βρίσκονταν χθες όλη τη μέρα οι τιτάνιες προσπάθειες των διασωστών να εντοπίσουν μέσα σε καμένες λαμαρίνες και συντρίμμια τους αγνοούμενους του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Οι νεκροί ήταν μέχρι χθες το βράδυ 46, ενώ μάχη να κρατηθούν στη ζωή δίνουν στις εντατικές οι βαριά τραυματίες.

Στα νοσοκομεία τραγικές φιγούρες ήταν οι γονείς που αναζητούσαν τα παιδιά τους και υποβλήθηκαν σε εξέταση DNA. Πολλά είναι τα ερωτήματα για τα αίτια της φονικής σύγκρουσης, το σύστημα ασφαλείας στη λειτουργία των σιδηροδρόμων και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. Ο σταθμάρχης Λάρισας, το πρόσωπο-κλειδί της τραγωδίας, έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο.

Θρίλερ με τον αριθμό των επιβαινόντων

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με την ολοκλήρωση των ερευνών θα γίνει γνωστό πόσοι ήταν οι άνθρωποι που αγνοούνται μέσα από τα ευρήματα των διασωστών και την ταυτοποίηση τους. Σημειώνεται ότι ο ακριβής αριθμός των επιβατών είναι δύσκολο να βρεθεί καθώς, όπως είπε, μετά από κάποια ώρα κλείνουν τα εκδοτήρια και όσοι ανεβαίνουν στο τρένο εκείνη τη στιγμή δεν φαίνονται, καθώς το εισιτήριο το βγάζουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο, ενώ 57 παραμένουν για νοσηλεία, εκ των οποίων έξι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι άνθρωποι ηλικίας από 21 έως 26 ετών. Τρία παιδιά, ένας στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και δύο κοπέλες στο Πανεπιστημιακό, είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.

Οι τραγικές ιστορίες αγνοουμένων και θυμάτων συγκλονίζουν. Η Καλαμπάκα θρηνεί τον χαμό δίδυμων αδελφών και της ξαδέρφης τους, την ώρα που γονείς αγνοουμένων απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για τον εντοπισμό των παιδιών τους.

Σε λάθος θέση το κλειδί «118α»

Το κλειδί «118α» – που δεν γύρισε ποτέ στη σωστή θέση – προκάλεσε την ανείπωτη τραγωδία κι ένας άπειρος σταθμάρχης αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες ενώπιον της δικαιοσύνης. Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι το κλειδί είχε γυρίσει διαγώνια για ένα άλλο τραίνο που θα περνούσε από εκεί και δεν γύρισε ποτέ στην ευθεία. Αν συνέβαινε αυτό τότε το Ιντερσίτι θα συνέχιζε στην κανονική γραμμή χωρίς πρόβλημα. Όμως, στη συνέχεια ο σταθμάρχης φέρεται να ξέχασε να γυρίσει το κλειδί, οπότε το Intercity μπήκε στο αντίθετο ρεύμα.

 

Νέα παραγγελία από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: Προς κάθε κατεύθυνση οι έρευνες για την τραγωδία

 

Την προανάκριση ανέλαβε η Τροχαία Λάρισας για να συγκεντρώσει την ογκώδη δικογραφία για το πρωτοφανές αυτό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Αυτό που ερευνάται είναι αν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος ή για μία σειρά τεχνικών παραλείψεων και σφαλμάτων που οδήγησαν στο μοιραίο δυστύχημα.

 

Με πληροφορίες ert.gr

Μοιραστείτε την είδηση