Έκταση λίγο περισσότερο από την πόλη της Κοζάνης καταλαμβάνει το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ στην περιοχή των Σιδερών – Λιβερών της Κοζάνης, το οποίο εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αυτού του μεγέθους στην νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
«Το έργο αυτό συμβολίζει την πράσινη μετάβαση εντός αλλά και εκτός συνόρων. Η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνίστρια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα υιοθετήσει νέες καινοτόμες τεχνολογίες, όπως τα αιολικά στη θάλασσα Ταυτόχρονα, θα εξασφαλίσουμε ότι τα έργα αυτά ΑΠΕ θα γίνουν σε περιοχές όπου δεν θα έχουμε έντονες συγκρούσεις με τοπικές κοινωνίες», τόνισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως στόχος είναι «να μετατρέψουμε την πράσινη ενέργεια από ένα θεωρητικό σχέδιο σε μία πραγματική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μας».
«Κύριε Πρωθυπουργέ, είχαμε προ καιρού εκφράσει τη φιλοδοξία να καταστεί η Ελλάδα πρότυπο πράσινης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και σήμερα το αποδεικνύουμε στην πράξη ότι αυτό το ζητούμενο αποτελεί ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για το μεγαλύτερο ενεργειακό όμιλο της χώρας, τα ΕΛΠΕ. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να βάζουμε και τη δική μας σφραγίδα, υλοποιώντας με προσήλωση τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλες τις εγκαταστάσεις και δραστηριότητές μας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΠΕ, Γιάννης Παπαθανασίου.
«Το πρώτο μεγάλο βήμα προς την ενεργειακή μετάβαση έγινε. Και το όραμά μας δεν σταματά εδώ. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε με την ενέργειά μας ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη, τα παιδιά μας, για όλους εμάς», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ομίλου ΕΛΠΕ, Γιώργος Αλεξόπουλος.
Η ταυτότητα του φωτοβολταϊκού πάρκου
Το πραγματικά τεράστιο σε έκταση φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ, εχει ισχύ 203 μεγαβάτ και μπορεί να παράγει 350 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ανά έτος, ποσότητα που ισοδυναμεί με τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών, ενώ οι ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας μας θα μειωθούν κατά 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στον στρατηγικό στόχο του πράσινου μετασχηματισμού της οικονομίας.
Η επένδυση για την υλοποίηση του έργου ανήλθε σε 130 εκατομμύρια ευρώ και το συγκρότημα αποτελείται από 18 επιμέρους πάρκα, εσωτερικό οδικό δίκτυο μήκους 4,5 χιλιομέτρων, έναν υποσταθμό υψηλής τάσης και 13,3 χλμ. γραμμών μεταφοράς ισχύος υψηλής τάσης. Για την κατασκευή του δημιουργήθηκαν 350 θέσεις εργασίας, ενώ για τη λειτουργία του πάρκου υπολογίζεται πως θα εργαστούν περίπου 40 εργαζόμενοι.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr