Αυξημένη η ζήτηση σε οικιστικά ακίνητα και μειωμένη σε επαγγελματικές στέγες
Στην Κοζάνη, η αγορά ακινήτων παρουσιάζει μια ξεχωριστή εικόνα, με την αύξηση της ζήτησης για οικιστικά ακίνητα να συνυπάρχει με τη σημαντική μείωση στη ζήτηση για επαγγελματικές στέγες καθώς και της έλλειψης μεγάλων εκτάσεων για τις μεγάλες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον μεσίτη Βαγγέλη Μαλούτα, η ζήτηση στην αγορά ακινήτων στην περιοχή καταγράφει μια ανοδική τάση, κυρίως λόγω των προγραμμάτων επιδότησης, όπως το «Σπίτι μου ΙΙ», τα οποία ενισχύουν τη ζήτηση για οικιστική στέγη. Ωστόσο, η ζήτηση για επαγγελματικά ακίνητα καταγράφει πτώση, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική μείωση στις τιμές τους.
«Υπάρχει σχεδόν μηδενική ζήτηση για ανεύρεση επαγγελματικής στέγης για να δημιουργηθούν καινούριες επιχειρήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πέσουν πάρα πολύ οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων, ενώ αντίστοιχα στα οικιστικά ακίνητα έχει αυξηθεί πάρα πολύ η τιμή τους» λέει χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις επαγγελματικές μισθώσεις, ο κ. Μαλούτας επεσήμανε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως ανέφερε, υπήρχε ζήτηση μόνο για μικρά καταστήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την εστίαση, και πάλι λόγω των προγραμμάτων με τις επιδοτήσεις που «τρέχουν».
Αναφορικά με τις μεγάλες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή και να δημιουργήσουν εργοστάσια, ο κ. Μαλούτας σημείωσε πως αυτές απαιτούν εκτάσεις άνω των 30 στρεμμάτων, κοντά στην άσφαλτο για να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στην έξοδο προς την Εγνατία Οδό, καθώς και κοντά σε βασικές υποδομές όπως ρεύμα, νερό και θέρμανση. Υπογράμμισε πως υπάρχει ζήτηση για μεγάλες επαγγελματικές στέγες τις οποίες όμως η Κοζάνη δεν διαθέτει. «Η Κοζάνη δυστυχώς δεν διαθέτει τέτοιες επαγγελματικές στέγες. Υπάρχει ζήτηση από μεγάλες εταιρείες για επαγγελματικές στέγες 500 – 3.000 τ.μ., ακίνητα που δεν υπάρχουν και δεν υπήρχαν ποτέ. Αυτό λειτουργεί ανασταλτικά, γιατί δεν έρχονται μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν στην Κοζάνη. Δεν μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος. Δεν υπάρχει ούτε ακίνητο και δεν υπάρχει μεγάλη εισοδηματική κίνηση από τους εν δυνάμει πελάτες».
Όσον αφορά τις ενοικιάσεις και ιδιαίτερα τις φοιτητικές κατοικίες ο κ. Μαλούτας σημείωσε πως φέτος έχουν μειωθεί αρκετά λόγω της μειωμένης εισροής φοιτητών ενώ έχουν ενοικιαστεί μόνο τα καλά διαμερίσματα. «Δυστυχώς έχουμε ξεχάσει τις εποχές που υπήρχαν 2.500 και 3.000 εισακτέοι. Πλέον μιλάμε για 500-700 εισακτέους. Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και πέρα περίπου 2.000 διαμερίσματα θα μένουν ξενοίκιαστα. Κυρίως αυτά που είναι εκτός κέντρου ή αυτά που χρίζουν ανακαίνισης. Φέτος ενοικιάστηκαν μόνο τα καλά διαμερίσματα και αυτό δείχνει την τάση που θα ακολουθήσει». Όπως ανέφερε ο ίδιος, υπάρχει μεγάλο εύρος στις τιμές των ακινήτων είτε αυτά έχουν να κάνουν με αγορά είτε με ενοικίαση.
Ενδεικτικά, οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων κυμαίνονται από 100 έως 600 ευρώ, ενώ οι τιμές αγοράς των οικιστικών ακινήτων για οικογένειες κυμαίνονται από 500 έως 2.500 ευρώ/τ.μ. Ειδικότερα, τα διαμερίσματα σε οικοδομές του 1960-1970 είναι περίπου 500 ευρώ/τ.μ., σε οικοδομές του 1980 είναι περίπου 600-700 ευρώ/τ.μ., ενώ τα νεόδμητα ακίνητα φτάνουν έως και 2.500 ευρώ/τ.μ. «Δεν υπάρχει κάποιος μέσος όρος τιμής, καθώς η διακύμανση είναι μεγάλη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες», εξηγεί ο κ. Μαλούτας.
Όπως σημείωσε ο κ. Μαλούτας, οι αγοραστές ή ενοικιαστές ακινήτων αναζητούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η ποιότητα κατασκευής, η τοποθεσία, ο προσανατολισμός του ακινήτου, η εγγύτητα σε σχολικές ή αθλητικές εγκαταστάσεις και η εύκολη πρόσβαση σε βασικές υποδομές. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων.
Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Κοζάνη είναι το κέντρο και οι περιοχές γύρω από την κεντρική πλατεία για τις φοιτητικές μισθώσεις, καθώς και περιοχές όπως κοντά στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, η οδός Φιλίππου και κοντά στον Άγιο Αθανάσιο για τα υπόλοιπα οικιστικά ακίνητα. Για επαγγελματικά ακίνητα, η μεγαλύτερη ζήτηση παρατηρείται γύρω από την κεντρική πλατεία και στην οδό Παπανδρέου, με ενδιαφέρον κυρίως για καφετέριες και εστιατόρια.
Η υπογεννητικότητα, η φυγή των νέων σε άλλες πόλεις ή το εξωτερικό, η ανεργία και η μειωμένη αγοραστική δύναμη δημιουργούν ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για την αγορά ακινήτων στην Κοζάνη. «Δυστυχώς το μέλλον για την περιοχή φαίνεται δυσοίωνο», λέει ο κ. Μαλούτας. «Τα προγράμματα που “τρέχουν” αυτή τη στιγμή βοηθούν στην αύξηση της ζήτησης, αλλά αν σταματήσουν, η αγορά θα υποστεί καθίζηση. Οικονομικά, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα για εργαζόμενους με βασικό ή μέσο μισθό να προχωρήσουν σε αγορά κατοικίας».
Ο κ. Μαλούτας συμβουλεύει όσους σκέφτονται να προχωρήσουν σε αγορά ή ενοικίαση ακινήτου να απευθυνθούν σε νόμιμους μεσίτες της πόλης και να αποφύγουν τις “ευκαιρίες” μέσω ίντερνετ, καθώς αυτές συνήθως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Αν ένα ακίνητο είναι καλό, θα φύγει αμέσως. Δεν θα προλάβει να εμφανιστεί στο ίντερνετ ως “ευκαιρία”. Πρέπει να απευθυνθούν σε όλα τα μεσιτικά γραφεία για να βρουν το ακίνητο που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις δυνατότητές τους», κατέληξε.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr