Μειωμένη η παραγωγή συγκεκριμένης ποικιλίας κερασιών στο Μεσόβουνο λόγω καιρικών συνθηκών

2 Min Read

Μειωμένη θα είναι και φέτος η παραγωγή μήλων και κερασιών στο Μεσόβουνο Εορδαίας λόγω των καιρικών συνθηκών. Η περίοδος που διανύουμε είναι αυτή της καρπόδεσης και είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και εντατική για την καλλιέργεια και την παραγωγή.
“Δυστυχώς συζητάμε και πάλι για μια κακή χρονιά. Η κλιματική αλλαγή έχει μπει για τα καλά στη ζωή των αγροτών. Έχουμε προβλήματα λόγω του παγετού του Πάσχα που επηρέασε τόσο τα μήλα, όσο και τα κεράσια” λέει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσοβούνου Γιάννης Ασφαλτίδης.
Μάλιστα, ο κ. Ασφαλτίδης προβλέπει μείωση της παραγωγής έως και 70% σε συγκεκριμένες ποικιλίες κερασιών που αποτελούν και τις βασικές στην περιοχή.
Αυτό σημαίνει μειωμένο εισόδημα για τους αγρότες και όπως λέει ο κ. Ασφαλτίδης “γινόμαστε μάρτυρες μειωμένης παραγωγής και μειωμένων εισοδημάτων, ενώ την ίδια ώρα όσα πρέπει να γίνουν γίνονται με τα ίδια έξοδα”.
Τι γίνεται με τα εργατικά χέρια
Ζήτημα ανέκυψε λόγω κορωνοϊού σε κάποιες περιοχές και με τα εργατικά χέρια. Τα τελευταία χρόνια η συγκομιδή γινόταν από αλλοδαπούς εργάτες που έρχονταν μόνο για τη συγκομιδή με τουριστική βίζα.
Πριν λίγες ημέρες εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία ο εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, μπορεί να υποβάλλει, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία.
Ωστόσο, ο κ. Ασφαλτίδης πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα εργατικά χέρια, καθώς επαρκούν οι εργάτες γης από την περιοχή μας “και αυτό μας χαροποιεί, αφού πολλοί άνεργοι ενδιαφέρονται να εργαστούν στην συγκομιδή και θα καλυφθούν έτσι τα κενά από τους Έλληνες”.
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τον ΤΟΕΒ Μεσοβούνου στο τηλέφωνο 2463091110 από τις 9 πμ. έως τη 1 μ.μ.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση