Μέλος της εταιρείας «DefencEduNet» και επίσημα το Πανεπιστήμιο Δ.Μ.

6 Min Read

Σε ένα σύγχρονο κέντρο παραγωγής γνώσης και τεχνολογίας στοχεύει το Πανεπιστήμιο

Το μεσημέρι της Πέμπτης υπογράφηκε το καταστατικό μιας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) στην οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μαζί με όλα τα Πανεπιστήμια της Βορείου Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ). 

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Πρόκειται για ακόμα μια σημαντική συνεργασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που, εν μέσω άλλων, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην περιοχή και θα μειώσει το «brain drain». Η έδρα της εταιρείας με το όνομα «DefencEduNet» που θα δημιουργηθεί θα είναι στη Θεσσαλονίκη ενώ θα δημιουργηθεί παράρτημα της και στα Κοίλα Κοζάνης. 

Το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΚΠΥ κ. Δημήτριος Νοδάρος ανέφερε πως στα πλαίσια της εξωστρέφειας και της ενίσχυσης της ελληνικής τεχνολογικής αμυντικής βάσης, για την αυτονομία της χώρας και την ασφάλεια του εφοδιασμού ο ΣΕΚΠΥ αποφάσισε να δει και να μετρήσει τις δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στη χώρα ώστε να τις αξιοποιήσει τόσο με ερευνητικά και νέα προϊόντα και καινοτομία όσο και στη συνέχεια με συμπαραγωγή. «Στοχεύουμε στην εγχώρια τοπική υποστήριξη που σημαίνει εγχώριο δυναμικό, θέσεις εργασίας για τους νέους και δουλειές για τα πανεπιστήμια και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τόσο σαν ιδρύματα παραγωγικής γνώσης όσο και σαν ιδρύματα παραγωγής έρευνας» υπογράμμισε ο κ. Νοδάρος.

Ο κ. Νοδάρος συνέχισε λέγοντας πως αποφάσισαν να μην κάνουν το συγκεκριμένο με τα πανεπιστήμια της Αθήνας αλλά με τα Πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας διότι θεωρούν πως εκεί θα είναι πιο καλές οι συνθήκες εργασίας. «Έχουμε δει από τα βιογραφικά που παίρνουμε πως στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει κρυμμένη έρευνα, κρυμμένες δυνατότητες, υπάρχουν εργαζόμενοι και απόφοιτοι με πολύ καλές δυνατότητες και γνώσεις και για αυτό αποφασίσαμε να κινηθούμε στο άγονο από πλευράς άμυνας της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος και προτείναμε το cluster, ασχέτως που έχει το όνομα μιας ΑΜΚΕ, μεταξύ της αμυντικής βιομηχανίας και των Πανεπιστημίων της Βορείου Ελλάδος» τόνισε ο ίδιος.

Στην εταιρεία αυτή θα συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο καθώς επίσης και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), η Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης ενώ στα ιδρυτικά μέλη ανήκουν και κάποιες εταιρείες του ΣΕΚΠΥ. Οι κύριοι στόχοι της είναι η ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας των Ελληνικών Α.Ε.Ι. και Ερευνητικών Κέντρων με την αμυντική βιομηχανία για όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, της Εθνικής Οικονομίας και της Επιστημονικής Κοινότητας. Η προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της διεπιστημονικότητας, ενισχύοντας την παραγωγή νέων προϊόντων και τεχνολογιών διττής χρήσεως για την αυτοτέλεια και το τεχνολογικό προβάδισμα της χώρας και της ΕΕ. Η ενίσχυση των μηχανισμών έρευνας και ανάπτυξης των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων για την ανάπτυξη ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας αυξάνοντας παράλληλα τη συμμετοχή του επιστημονικού δυναμικού σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. Η προαγωγή της συνεργασίας του εγχώριου επιστημονικού και τεχνολογικού δυναμικού με το αντίστοιχο δυναμικό των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων των Βαλκανικών χωρών, τόσο αυτών που είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. όσο και των Δυτικών Βαλκανίων και της Μολδαβίας, που βρίσκονται σε διαδικασία σύνδεσης με την Ε.Ε. ή ένταξης σε αυτήν και η μετατροπή της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα σύγχρονο κέντρο παραγωγής γνώσης και τεχνολογίας, ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της απολιγνιτοποίησης, προσελκύοντας επενδύσεις σε τομείς αιχμής για την παραγωγή νέων γνώσεων, προϊόντων και τεχνολογιών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και του διαστήματος.

«Οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι ραγδαίες, πρέπει να τις παρακολουθήσουμε γιατί μετά τον Ιούνιο θα έχουμε μια νέα Ευρώπη. Για πρώτη φορά η Ευρώπη θα έχει επίτροπο άμυνας που σημαίνει ότι θα έχουμε πλέον πιο ενοποιημένη Ευρώπη ενώ θα υπάρχει και μια άλλη προσέγγιση σε αυτό το οποίο λέγεται άμυνα και στις τεχνολογίες διπλής χρήσης. Θα δούμε χρηματοδοτήσεις από fund και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα σε έργα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μια αλλαγή πολιτικής στην οποία η χώρα μας δεν πρέπει να μείνει πίσω και εκεί ποντάρουμε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας γιατί έχει μια εξαιρετική παραγωγή γνώσης, έρευνας, αξιέπαινες πρωτοβουλίες και με τη στήριξη από τα υπουργεία για τις λιγνιτικές περιοχές θα μας δώσει πολύ καλά αποτελέσματα» σημείωσε ο κ. Νοδάρος.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης τόνισε πως μπορεί να μην έχουν τη μακρά ακαδημαϊκή παράδοση όπως έχει ένα πανεπιστήμιο του κέντρου αλλά έχουν άλλα πλεονεκτήματα, μια άλλη ευελιξία και μια φιλικότητα προς την επιχειρηματικότητα. «Ακόμη και τα προγράμματα σπουδών μας τα συζητάμε με εταιρείες που έρχονται να επενδύσουν στην περιοχή και θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία οι δυνατότητες που παρέχονται πλέον και ως κίνητρα για το cluster και εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, να έρθουν να επενδύσουν στην περιοχή μας. Προσπαθούμε να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία επενδυτική» κατέληξε ο κ. Θεοδουλίδης.

Τα εγκαίνια του παραρτήματος του «DefencEduNet» στα Κοίλα θα γίνουν μέσα στον Ιούλιο, όπου θα διοργανωθεί ημερίδα που θα συμμετέχουν εταιρείες από τον ΣΕΚΠΥ, θα γίνουν Β2Β συναντήσεις μεταξύ των σχολών του Πανεπιστημίου και των εταιρειών και θα διοργανωθούν «ημέρες καριέρας».   

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση